Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η διαστολή του σύμπαντος μέσα από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Gaia

Η σύγχρονη κοσμολογία ξεκίνησε το 1929 με την δημοσίευση του Edwin Hubble που είχε ως τίτλο «».
Ο Hubble ανακάλυψε πως το σύμπαν διαστέλλεται, προσδιορίζοντας την σχέση ανάμεσα στην απόσταση ενός γαλαξία και της ταχύτητας με την οποία απομακρύνεται από εμάς. Η εξίσωση που εκφράζει το νόμο του Hubble είναι η


v = H d

όπου
v η ταχύτητα απομάκρυνσης του γαλαξία
d η απόσταση του γαλαξία και
Η μια σταθερά που ονομάζεται σταθερά του Hubble.

Μέτρο του ρυθμού διαστολής του σύμπαντος είναι η σταθερά του Hubble.

Η σταθερά του Hubble (η οποία έχει άμεση σχέση με την ηλικία του σύμπαντος) υπολογίζεται συνήθως
(α) από την μελέτη των δεδομένων μετατόπισης προς το ερυθρό σε συνδυασμό με τους δείκτες των αποστάσεων στο σύμπαν (Kηφείδες , Σουπερνόβα τύπου Ια) και
(β) από την μελέτη των διακυμάνσεων στην κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου ή τις συσχετίσεις των δομών μεγάλης κλίμακας που οφείλονται στις βαρυονικές ακουστικές ταλαντώσεις.


Η πρώτη μέθοδος δίνει μια σχετικά «υψηλή» τιμή της σταθεράς του Hubble από 72 έως 75 km/s/Mpc, ενώ με την δεύτερη προκύπτει η «χαμηλή» τιμή της σταθεράς Hubble: 66 έως 68km/s/Mpc.

Όπως βλέπουμε οι τιμές των δυο ανεξάρτητων μεθόδων διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, και το σίγουρο είναι πως πρέπει να υπάρχει κάποιο λάθος ή σφάλμα ή προκατάληψη που προς το παρόν αγνοούμε.

Μια τρίτη μέθοδος υπολογισμού της σταθεράς Hubble χρησιμοποιώντας τις πρόσφατες ανιχνεύσεις βαρυτικών κυμάτων έδωσε την τιμή 70 (62 έως 80) km/s/Mpc, αλλά με μεγάλο σφάλμα. Προς το παρόν αυτή η εκτίμηση δεν ευνοεί καμία από τις προηγούμενες μεθόδους, αφού βρίσκεται ακριβώς στην μέση!

Μετρώντας την διαστολή του σύμπαντος με βαρυτικά κύματα (). Παρεμπιπτόντως, οι ερευνητές Salvatore Vitale και Hsin-Yu Chen, σε  τους δείχνουν πως τα δεδομένα συγχώνευσης άστρων νετρονίων με μαύρες τρύπες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την τιμή της σταθεράς Hubble.

Mια τελευταία δημοσίευση των ερευνητών Adam G. Riess et al, με τίτλο «», εξετάζει τα δεδομένα των ισχυρότερων διαστημικών τηλεσκοπίων, το Hubble της NASA και Gaia της ESA, και προτείνει μια ακριβέστερη τιμή της σταθεράς Hubble, με την κλασική μέθοδο: βελτιώνοντας την εκτίμηση των αποστάσεων των Κηφείδων, που χρησιμοποιούνται στον προσδιορισμό των αποστάσεων των γαλαξιών που απομακρύνονται από εμάς.

Η τιμή που προέκυψε από την εργασία αυτή είναι 73.83 ± 1.48 km/s/Mpc. Πρόκειται για μια μέτρηση της σταθεράς Hubble που εμφανίζει το μικρότερο σφάλμα (2.2%), μέχρι σήμερα .

Η ερευνητική ομάδα του Riess έχει βάλει ως στόχο μέχρι τις αρχές του 2020, τον προσδιορισμό της σταθεράς του Hubble με σφάλμα μικρότερο του 1%!

Tags
Back to top button