Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Η διαστημική «σέλφι» του Ισραήλ καθ'οδόν για τη Σελήνη

Το ισραηλινό διαστημικό σκάφος Beresheet (Γένεσις),έστειλε την πρώτη του φωτογραφία «σέλφι» με φόντο τη Γη ενώ βρίσκεται καθ’ οδόν για την σελήνη.

Στην φωτογραφία διακρίνεται η Αυστραλία, καθώς επίσης η ισραηλινή σημαία και το μήνυμα «Μικρή χώρα, μεγάλα όνειρα». Η εικόνα στάλθηκε στο κέντρο ελέγχου του σκάφους στο Ισραήλ από απόσταση περίπου 37.600 χιλιομέτρων.

Το βάρους 585 κιλών και κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων διαστημόπλοιο κατασκευάστηκε  με την οικονομική συμβολή της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας του μη κερδοσκοπικό οργανισμού SpaceIL και της κρατικής ισραηλινής αεροδιαστημικής εταιρείας Israel Aerospace Industries. Εκτοξεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου από ένα πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας Space X, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Το ταξίδι, που ακολουθεί μια περίπλοκη και όχι τη συνήθη σύντομη πορεία, αναμένεται να διαρκέσει επτά εβδομάδες. Το σκάφος πρόκειται να προσσεληνωθεί στις 11 Απριλίου, κάνοντας το Ισραήλ την τέταρτη χώρα που θα έχει πετύχει κάτι τέτοιο μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ (Ρωσία) και την Κίνα. Δύο μικρές τεχνικές δυσλειτουργίες του σκάφος ξεπεράστηκαν από τους μηχανικούς.

Η επόμενη χώρα που προγραμματίζει να «πατήσει» στο φεγγάρι αργότερα μέσα στο έτος είναι η Ινδία με την αποστολή Chandrayaan-2, ενώ το 2020 πιθανώς θα είναι η σειρά της Ιαπωνίας. ΟΙ ΗΠΑ, που δεν έχουν ξαναπάει στη Σελήνη μετά την τελευταία αποστολή «Απόλλων» το 1972, σχεδιάζουν την κατασκευή ενός μικρού διαστημικού σταθμού (Gateway) σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ως το 2026 και μια επανδρωμένη αποστολή την επόμενη δεκαετία.

Tags
Back to top button