Το Ηνωμένο Βασίλειο «πέταξε» προς την ελευθερία: Αποχωρεί οριστικά από την ΕΕ και πλέον η Βρετανία ανακτά την εθνική της ανεξαρτησία.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός της νέας εποχής της χώρας, αυτός που με πείσμα και μεθοδικότητα ανέλαβε να κάνει πράξη την εντολή του βρετανικού λαού και να το οδηγήσει εκτός ΕΕ.
Στο διάγγελμά του, λίγα λεπτά μετά και το επίσημο διαζύγιο των δύο πλευρών, το οποίο ενεργοποιήθηκε στις 11 ώρα Λονδίνου, 01.00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.«Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τη χώρα μας. Δεν είναι τέλος, είναι αρχή», είπε και πρόσθεσε ότι η επόμενη ημέρα θα είναι επικεντρωμένη στους Βρετανούς πολίτες, με νόμους που θα είναι προς το συμφέρον τους και για μία καλύτερη καθημερινότητα, θέτοντας ως προτεραιότητές του τον έλεγχο της μετανάστευσης, τη δημιουργία ελεύθερων λιμανιών, την απελευθέρωση των ιχθυοκαλλιεργειών και την ένταξη σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
Τόνισε δε ότι ήρθε η ώρα για εθνική ανανέωση και αλλαγή με καταπολέμηση της εγκληματικότητας και έμφαση στην εκπαίδευση, την τεχνολογία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη μεγαλύτερη ανανέωση στις υποδομές της χώρας από τη Βικτωριανή εποχή.
Ο Μπόρις Τζόνσον άφησε αιχμές κατά των Βρυξελλών,λέγοντας πως οι πολιτικές που εφαρμόζουν είναι αντίθετες με την κατεύθυνση που αρμόζει και ταιριάζει στη Βρετανία.
Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας» και στην «ανεξαρτησία μας» και δήλωσε σίγουρος ότι το αύριο που θα ξημερώσει, θα είναι καλύτερο για τη χώρα του και τους πολίτες της.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Βρετανία δεν θέλει να απομακρυνθεί από την ΕΕ και τις πολιτικές της, αλλά επιδιώκει μία φιλική συνεργασία.
Η Βρετανία θα αναδειχθεί σε μία «πραγματικά σπουδαία ευρωπαϊκή δύναμη και παγκόσμια τόσο στο εύρος όσο και στις φιλοδοξίες μας».
Αφότου το Brexit, με τη «βούλα» της βασίλισσας Ελισάβετ, έγινε νόμος του κράτους και μετά την έγκριση της συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο, οι Βρετανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της χώρας τους.
Σκεπασμένοι με βρετανικές σημαίες, γιόρτασαν την έξοδο είτε σε παραδοσιακές παμπ, πίνοντας μπύρες, είτε στους δρόμους, τραγουδώντας πατριωτικά τραγούδια.
Η ατμόσφαιρα στο Λονδίνο όσο πλησίαζε η επίσημη ώρα εξόδου (στις 01:00 το βράδυ), όλο και γινόταν πιο γιορτινή. Στην Parliament Square ένα ηχοσύστημα έδινε από νωρίς το βράδυ τον ρυθμό παίζοντας επιτυχίες του Tom Jones και των Queen, με πλήθος κόσμου να έχει συγκεντρωθεί για να γιορτάσει το "διαζύγιο".
Άλλον αέρα στην βρετανική πρωτεύουσα έδωσε και η φωταγώγηση κτιρίων που στεγάζονται υπουργεία σε κόκκινο και μπλε, τα χρώματα της βρετανικής σημαίας.
Οι εικόνες που μεταδίδονται είναι χαρακτηριστικές:
Οι Βρετανοί αφαίρεσαν τη σημαία της ΕΕ από τις πρεσβείες τους
Στην υποστολή της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η πρεσβεία της Βρετανίας στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες προτού αποχωρήσει και επισήμως η χώρα από το μπλοκ, έπειτα από 47 χρόνια και το ίδιο έκαναν οι βρετανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο.
Από ένα παράθυρο στον πρώτο όροφο στις Βρυξέλλες, ένας άνδρας τράβηξε και κατέβασε το επίσημο σύμβολο της ΕΕ, την μπλε σημαία με τα 12 αστέρια, αφήνοντας μόνο τη βρετανική να κυματίζει στον ιστό.
Τζόνσον: Από αύριο πιάνουμε δουλειά
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει αμέσως δουλειά μετά το Brexit για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στη χώρα καθώς και να διαπραγματευτεί νέες εμπορικές συμφωνίες.
«Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, γυρίζουμε σελίδα στον διχασμό των τρεισήμισι τελευταίων ετών και προχωράμε ολοταχώς για να ενώσουμε το έθνος και να αυξήσουμε τις ευκαιρίες για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, «το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε τη μελλοντική εμπορική ατζέντα της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει την επιδίωξη μιας συμφωνίας της μορφής της FTA (σ.σ. Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου με τον Καναδά) με την ΕΕ».
«Από αύριο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης ελεύθερο να ξεκινήσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, με στόχο να έχουμε καλύψει το 80% του εμπορίου μας με συμφωνίες τύπου FTA μέσα σε τρία χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση.
EE: Οργανωνόμαστε για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «οργανώνεται για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων» με τη Βρετανία και θα υπερασπιστεί πρωταρχικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, δήλωσε από το Βερολίνο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν.
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ «είναι γεγονός, τώρα κοιτάζουμε προς τα εμπρός», εκτίμησε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.