Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Η αμφιλεγόμενη εφαρμογή που αναγνωρίζει τους ομοφυλόφιλους από το… πρόσωπο!

Σάλος έχει ξεσπάσει από την αμφιλεγόμενη εφαρμογή που δημιούργησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η οποία μπορεί να εξακριβώσει τις σεξουαλικές προτιμήσεις κάποιου αποκλειστικά από το σχήμα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Ή κάπως έτσι τέλος πάντων, μιας και η ερευνητική ομάδα μάς λέει τώρα πως το πρόγραμμα δεν καθορίζει ακριβώς τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ανιχνεύει απλώς κοινά στοιχεία μεταξύ των ομοφυλοφίλων και της βάσης δεδομένων που πήραν από μια ιστοσελίδα γνωριμιών.

Και ήταν φυσικά η γενική κατακραυγή αυτή που έκανε τους ακαδημαϊκούς να τα μπαλώσουν, λέγοντάς μας πια πως τα επιφανειακά χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως το μέικ απ ή η αποτρίχωση, ευθύνονται για την κατάταξη κάποιου ως ομοφυλόφιλου ή ετεροφυλόφιλου.

Η εφαρμογή αναδύθηκε λοιπόν τον Σεπτέμβριο του 2017 και έλεγε τότε πως μπορεί να ξεμπροστιάσει άντρες και γυναίκες που συνεχίζουν να κρύβονται στην ντουλάπα! Η παγκόσμια ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα καταφέρθηκε τόσο κατά του ίδιου του προγράμματος όσο και της μεθόδου λειτουργίας του, λέγοντας πως αφορά αποκλειστικά σε νεαρά άτομα της λευκής φυλής.

Έκτοτε ερευνητές τόσο του Πρίνστον όσο και της Google ξεψάχνισαν την εφαρμογή και ειδικά τον τρόπο με τον οποίο κρίνει τις σεξουαλικές κατατάξεις της. Ο αλγόριθμος λοιπόν πίσω από το πρόγραμμα ανέλυσε 130.741 διαφορετικές εικόνες από 36.630 άντρες και άλλες 170.360 φωτογραφίες από 38.593 γυναίκες που βρήκαν οι ερευνητές στις βάσεις δεδομένων ενός μεγάλου site γνωριμιών της Αμερικής, όπου όλοι είχαν δηλώσει τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Η ομάδα του Στάνφορντ είχε πει τότε πως η εφαρμογή της μπορούσε να αναγνωρίσει σωστά τη σεξουαλικότητα άγνωστων και τυχαίων αντρών σε ποσοστό 91% και γυναικών στο 71%, ανιχνεύοντας τις μικρές διαφοροποιήσεις στα χαρακτηριστικά του προσώπου, διαφορές τόσο μικρές που δεν πιάνει το γυμνό ανθρώπινο μάτι.

Οι ειδικοί ωστόσο της Google, Blaise Aguera y Arcas και Margaret Mitchell, αλλά και ο κοινωνικός ψυχολόγος του Πρίνστον, Alexander Todorov, ανέλυσαν τον αλγόριθμο και κατέληξαν πως αυτό που ψάχνει δεν είναι τα πραγματικά στοιχεία της ανατομίας του προσώπου, αλλά μεταβλητές όπως η ύπαρξη γυαλιών ή μέικ απ ώστε να κρίνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου.

Και είπαν χαρακτηριστικά: «[Οι ερευνητές του Στάνφορντ] υποθέτουν πως οι βασικές διαφορές βρίσκονται στη φυσιογνωμία, κάτι που σημαίνει πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός τείνει να συμβαδίζει με μια χαρακτηριστική κατασκευή προσώπου. Ωστόσο, μπορούμε αμέσως να δούμε πως κάποιες από αυτές τις διαφορές είναι πιο επιφανειακές. Για παράδειγμα, η ‘‘μέση’’ ετεροφυλόφιλη γυναίκα τείνει να φορά σκιά στα μάτια, ενώ η ‘‘μέση’’ λεσβία όχι. Οι ετεροφυλόφιλοι άντρες τείνουν να τραβούν selfies από σχετικά χαμηλή θέση, κάτι που έχει το άμεσο αποτέλεσμα να κάνει το σαγόνι να φαίνεται μεγαλύτερο, τη μύτη μικρότερη, να συρρικνώνει το μέτωπο και να λεπταίνει το χαμόγελο».

Κανένας λόγος ανησυχίας λοιπόν, καθώς το πρόγραμμα δεν κάνει ακριβώς αυτό που διατείνονταν μεγαλόστομα οι ερευνητές του Στάνφορντ. «Οι εμφανείς διαφορές μεταξύ λεσβιακών ή ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων προσώπων στις selfies σχετίζονται με την περιποίηση του προσώπου, την παρουσίαση και τον τρόπο ζωής, διαφορές δηλαδή στα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και όχι στη δομή του προσώπου».

Κάτι που όσο να πεις είναι τελείως διαφορετικό από τις κορώνες των Michal Kosinski και Yilun Wang του Στάνφορντ, που εξηγούσαν τα ευρήματά τους στη βάση των όσων λαμβάνουν χώρα στη μήτρα. Αυτοί μας έλεγαν πως οι ορμόνες της κύησης, όπως η τεστοστερόνη, επηρεάζουν τη δομή του προσώπου του εμβρύου, κάτι που μπορούσε να διακρίνει το πρόγραμμά τους.

Tags
Back to top button