Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η AI βοηθά στον εντοπισμό καρκίνου του μαστού

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να εντοπίσουν τον καρκίνο, είτε πρόκειται για τον εντοπισμό μη φυσιολογικών όγκων σε αξονικές τομογραφίες είτε για σημάδια καρκίνου του μαστού σε μαστογραφίες.

Ωστόσο, πολλές μελέτες είναι αναδρομικές - που σημαίνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν εμπλέκεται εξαρχής - ενώ οι δοκιμές που ακολουθούν την αντίθετη προσέγγιση έχουν συχνά μικρά μεγέθη δείγματος.

Τώρα οι ερευνητές λένε ότι δοκίμασαν για πρώτη φορά την Τεχνητή Νοημοσύνη σε ένα πρόγραμμα ελέγχου, αποκαλύπτοντας ότι προσφέρει οφέλη σύμφωνα με τοον Guardian.

Ο καθηγητής Αλεξάντερ Καταλίνιτς, συνσυγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Λιούμπεκ στη Γερμανία, δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε το ποσοστό ανίχνευσης χωρίς να αυξήσουμε τη βλάβη για τις γυναίκες που συμμετέχουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού». Μάλιθστα πρόσθεσε ότι η προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον φόρτο εργασίας των ακτινολόγων.

Ο Καταλίνιτς και οι συνεργάτες του έβαλαν στο μικροσκόπιο δεδομένα από 461.818 γυναίκες στη Γερμανία που υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού μεταξύ Ιουλίου 2021 και Φεβρουαρίου 2023 στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος που απευθύνεται σε ασυμπτωματικές γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο χαρακτηρίζει ορατά τις σαρώσεις που κρίνει ως μη ύποπτες ως «φυσιολογικές», αλλά εκδίδει μια ειδοποίηση «δικτύου ασφαλείας» όταν μια σάρωση που αξιολογεί ως ύποπτη έχει κριθεί μη ύποπτη από τον ακτινολόγο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το εργαλείο επισημαίνει επίσης την περιοχή της σάρωσης που προτείνει να εξεταστεί προσεκτικά.

Συνολικά, 2.881 από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Medicine, διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Το ποσοστό ανίχνευσης ήταν 6,7% υψηλότερο στην ομάδα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ωστόσο, αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία των γυναικών και οι ακτινολόγοι που συμμετείχαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαφορά αυτή αυξήθηκε, με το ποσοστό να είναι 17,6% υψηλότερο για την ομάδα της Τεχνητής Νοημοσύνης σε 6,70 ανά 1.000 γυναίκες έναντι 5,70 ανά 1.000 γυναίκες για την τυπική ομάδα. Με άλλα λόγια, εντοπίστηκε ένα επιπλέον κρούσμα καρκίνου ανά 1.000 γυναίκες που εξετάστηκαν όταν χρησιμοποιήθηκε η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το κρίσιμο είναι ότι, σύμφωνα με την ομάδα, το ποσοστό με το οποίο οι γυναίκες κλήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση ως αποτέλεσμα μιας ύποπτης σάρωσης ήταν περίπου το ίδιο.

«Στη μελέτη μας, είχαμε υψηλότερο ποσοστό ανίχνευσης χωρίς να έχουμε υψηλότερο ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Καταλίνιτς. «Πρόκειται για ένα καλύτερο αποτέλεσμα με την ίδια βλάβη», προσθέτουν.

Η ομάδα ανέφερε ότι το «δίχτυ ασφαλείας» του εργαλείου ενεργοποιήθηκε 3.959 φορές στην ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης και οδήγησε σε 204 διαγνώσεις καρκίνου του μαστού. Αντίθετα, 20 διαγνώσεις καρκίνου του μαστού στην ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης θα είχαν χαθεί αν οι κλινικοί γιατροί δεν είχαν εξετάσει τις σαρώσεις που θεωρήθηκαν «φυσιολογικές» από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο Στέφαν Μπουνκ, άλλος συν-συγγραφέας και συνιδρυτής της Vara, της εταιρείας που κατασκεύασε το εργαλείο της Τεχνητής Νοημοσύνης, δήλωσε ότι η τεχνολογία αύξησε την ταχύτητα με την οποία οι ακτινολόγοι εξέταζαν τις σαρώσεις που χαρακτηρίζονταν ως «φυσιολογικές», προσθέτοντας ότι οι υπολογισμοί έδειξαν ότι ακόμη και αν αυτές οι σαρώσεις δεν εξετάζονταν από ειδικούς, το συνολικό ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου του μαστού θα ήταν υψηλότερο και το ποσοστό ανάκλησης χαμηλότερο από ό,τι χωρίς το εργαλείο. Αυτό, είπε, σήμαινε λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα για τις γυναίκες και μειωμένο φόρτο εργασίας για τους ακτινολόγους.

Ο Στέφεν Ντάφι, ομότιμος καθηγητής διαγνωστικού ελέγχου του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα και εντυπωσιακά.

«Εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κατά πόσον η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης συν έναν μόνο ακτινολόγο μπορεί να αντικαταστήσει με ασφάλεια την ανάγνωση από δύο ακτινολόγους. Όσο πιο γρήγορα αυτό ερευνηθεί οριστικά τόσο το καλύτερο», δήλωσε.

Η Δρ Κριστίνα Λανγκ, του Πανεπιστημίου Λουντ, δήλωσε ότι η μελέτη προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν τα πιθανά οφέλη της ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στον μαστογραφικό έλεγχο. Πρόσθεσε όμως ότι η μεγάλη αύξηση των καρκίνων που ανιχνεύονται δημιουργεί ανησυχίες, καθώς οι καρκίνοι αυτοί είναι πιο πιθανό να είναι αργά αναπτυσσόμενοι και μπορεί να συμβάλλουν στην επιβάρυνση της υπερδιάγνωσης από τον προληπτικό έλεγχο.

«Η μακροχρόνια παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την πλήρη κατανόηση των κλινικών επιπτώσεων της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στον μαστογραφικό έλεγχο», τόνισε η ίδια.

«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμόσουμε μια μέθοδο ικανή να ανιχνεύει κλινικά σχετικούς καρκίνους σε πρώιμο στάδιο, όπου η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών», πρόσθεσε.

Η Δρ Κάθριν Χαλιντέι, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ακτινολόγων, δήλωσε ότι η πιο πρόσφατη απογραφή του οργανισμού έδειξε έλλειψη ακτινολόγων στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) σε ποσοστό 29%.

«Κάθε εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει την ακρίβεια και την παραγωγικότητά μας είναι ευπρόσδεκτο. Όμως, ενώ τα πιθανά οφέλη είναι σημαντικά, το ίδιο ισχύει και για τους πιθανούς κινδύνους», πρόσθεσε η ίδια.

«Είναι ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στο NHS να γίνεται προσεκτικά, με επίβλεψη από ειδικούς», κατέληξε.

Tags
Back to top button