Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Οι θανάσιμοι κίνδυνοι μήνες μετά την ανάρρωση

Ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωση από γρίπη, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής και λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ του Τενεσσί, Δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, η γρίπη και τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται, όπως ο πυρετός, οι μυϊκοί πόνοι και η γενική αδιαθεσία, πυροδοτούν τη συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή αναπηρίας.

Λίγοι το
γνωρίζουν, αλλά δύο εβδομάδες έως και ένα μήνα μετά την ανάρρωση από γρίπη, οι άνθρωποι διατρέχουν τριπλάσιο έως πενταπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής προσβολής και διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού, υπογραμμίζει ο καθηγητής.

«Κανείς δεν θέλει να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε προλαμβάνοντας τη γρίπη, αποτρέπει αυτή τη φλεγμονώδη αντίδραση και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών», είπε ο Σάφνερ.

Πάνω από τις μισές νοσηλείες που σχετίζονται με τη γρίπη και πάνω από το 80% των θανάτων λόγω γρίπης, αφορούν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, γι’ αυτό και είναι κρίσιμο να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την πρόληψή της.

«Έχουμε στη διάθεσή μας κάποια εμβόλια που είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προκαλούν ενισχυμένη ανοσολογική απόκριση σε αυτόν τον πληθυσμό», δήλωσε ο Σάφνερ.

Ο καθηγητής τονίζει ότι η γρίπη λειτουργεί όπως το φαινόμενο του ντόμινο στους ηλικιωμένους.

«Η γρίπη μπορεί να πάρει ένα άτομο που είναι λειτουργικό στην κοινωνία και να το κάνει πολύ άρρωστο, αλλά ακόμη και αν αναρρώσει, μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ στο ίδιο επίπεδο λειτουργικότητας με αυτό που είχε πριν αρρωστήσει. Η γρίπη μοιάζει με το πρώτο ντόμινο που αφού πέσει αρχίζει να σπρώχνει τους ασθενείς προς την ανικανότητα», πρόσθεσε.
Το διαβάσαμε στο onmed

Tags
Back to top button