Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γνωρίζατε ότι υπάρχει μια «Χαμένη Πόλη» 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού;

Γνωρίζατε ότι υπάρχει μια «Χαμένη Πόλη» στα βάθη του Ανταρκτικού Ωκεανού, όπου οι μικροβιακές κοινότητες ευδοκιμούν για περισσότερα από 120.000 χρόνια;

Ενώ οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν ποτέ να επαληθεύσουν τη θρυλική βυθισμένη πόλη της Ατλαντίδας, φαίνεται ότι κατάφεραν τουλάχιστον να ανακαλύψουν ένα αρχαίο υποθαλάσσιο τοπίο, 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού,  που αργότερα ονομάστηκε «Χαμένη Πόλη», σύμφωνα με το Ladbible.

Αυτό το πεδίο βρίσκεται δυτικά του Mid-Atlantic Ridge και πιστεύεται ότι είναι το μακροβιότερο περιβάλλον εξαερισμού που είναι γνωστό στον ωκεανό, αναφέρει το Science Alert.

Η Χαμένη Πόλη και οι «κάτοικοι» της

Τα χαρακτηριστικά της υποθαλάσσιας περιοχής περιλαμβάνουν αρχαία τείχη που πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 120.000 ετών, καμινάδες που εκπέμπουν αέρια 104℉  και έναν μονόλιθο, που πήρε το όνομά του από τον Ποσειδώνα, τον Έλληνα θεό της θάλασσας.

Παρά τις σκληρές αυτές συνθήκες, η «Χαμένη Πόλη» φιλοξενεί μια πληθώρα πλασμάτων που κατοικούν στον ωκεανό, όπως σαλιγκάρια. Επιπλέον, οι μικροβιολόγοι υποστηρίζουν επίσης ότι ζώα όπως τα καβούρια, οι γαρίδες και τα χέλια κατοικούν επίσης στο περιβάλλον. Πιστεύεται ότι αυτά τα θηρία τρέφονται από τις οπές εξαερισμού του πεδίου, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες βγάζουν υδρογόνο, μεθάνιο και άλλα αέρια.

Ωστόσο, καθώς υπάρχει σαφής έλλειψη οξυγόνου στη Χαμένη Πόλη, αυτοί οι υδάτινοι παλμοί είναι ένα σπάνιο εύρημα. Οι επιστήμονες λένε ότι υδροθερμικά πεδία, όπως αυτό που βρήκαν στον Ατλαντικό Ωκεανό, πιθανότατα υπάρχουν και αλλού.

Από την ανακάλυψή της, το 2000, υπήρξαν πολλές εκκλήσεις για προστασία της τοποθεσίας λόγω της σημασίας της. Ωστόσο, το 2018, δόθηκε στην Πολωνία το δικαίωμα να εξερευνήσει 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Mid-Atlantic Ridge για εξόρυξη.

Πιστεύεται ότι ο βυθός της θάλασσας συγκέντρωνε αρχικά έλξη λόγω του ότι ήταν πλούσιος σε κοιτάσματα κοβαλτίου, μαγγανίου και χρυσού, σύμφωνα με τον Independent.

Σύμφωνα με το Ladbible, ο Dr Gretchen Fruh-Green, ο επιστήμονας που ηγήθηκε της ανακάλυψης, υπογράμμισε ότι οι εξερευνητές διατρέχουν τον κίνδυνο να «καταστρέψουν» τη Χαμένη Πόλη.

«Θα μπορούσαμε να καταστρέψουμε αυτό το μέρος πριν το καταλάβουμε, προτού μπορέσουμε να εκτιμήσουμε πραγματικά τη σημασία αυτών των μοναδικών λευκών πύργων και αυτών των πολύ παράξενων ρευστών που βγαίνουν από τον πυθμένα του ωκεανού», είπε στο Sky News.

«Η σημασία αυτού για την κατανόηση της προέλευσης της ζωής, για την κατανόηση των διαδικασιών στην πρώιμη Γη είναι πολύτιμη. Είναι η ιστορία μας, είναι η ιστορία της Γης, και αν τη διαταράξουμε δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα ανακάμψει ή τι επίδραση θα είχε η διαταραχή στη χημεία των ωκεανών»

 

Tags
Back to top button