Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Γιατί πάει ο Πάπας στην Ρουμανία-Ρ/καθολικοί Ρουμανίας: Με τον νέο Πατριάρχη δεν έχουμε πια συμπροσευχές και συλλείτουργα

Του Μανώλη Κείου


Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος επισκεφθεί την Ρουμανία από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου, η τοπική ρ/καθολική κοινότητα ελπίζει ότι θα μπορέσει να ενισχύσει έναν «πνευματικό άνεμο» και να ανοικοδομήσει τις ψυχρές σχέσεις μεταξύ των ρ/καθολικών και ορθόδοξων κοινοτήτων στη χώρα.

Ο Ρουμάνος εκπρόσωπος της Ρ/Καθολικής Αρχιεπισκοπής του Βουκουρεστίου, πατέρας Francisc Dobos, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Crux αποκαλύπτει το οικουμενιστικό σχέδιο.

Αρχικά πρέπει να σημειωθεί πως πάνω από το 80% του ρουμανικού πληθυσμού είναι Ορθόδοξο, με τους Ρ/Καθολικούς πιστούς να αντιπροσωπεύουν μειονότητα περίπου στο 4,7%, σύμφωνα με μια απογραφή του 2011. Ενώ ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών είναι «ειρηνικός και ανοιχτός», ο Ντόβος είπε ότι έχει γίνει «πιο άκαμπτος» και «λιγότερο παραγωγικός από πριν».

Όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ‘επισκέφθηκε τη Ρουμανία το 1999, μπορούσε να βασιστεί στην ισχυρή προσωπική σχέση του με τον τότε επικεφαλής της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Θεόκτιστο. Αυτός ο δεσμός εκδηλώθηκε με τις συχνές οικουμενικές εκδηλώσεις στη χώρα, από την κοινή προσευχή μέχρι παρακολούθηση λειτουργιών ο ένας του άλλου.


Ωστόσο, σύμφωνα με τους τοπικούς εκκλησιαστικούς αξιωματούχους, η σχέση Ρ/Καθολικών και Ορθοδόξων υποχώρησε όταν ο Πατριάρχης Δανιήλ ανέλαβε την θέση του προακθημένου της ρουμανικής Ορθόδοξης εκκλησίας το 2008.

Ο νέος Πατριάρχης σύμφωνα με τους Ρουμάνους καθολικούς «δεν ενθάρρυνε τον εορτασμό κοινών προσευχών, όχι μόνο με καθολικούς, αλλά ούτε με άλλα θρησκευτικά δόγματα. Δεν υπάρχει πλέον ούτε μια κοινή προσευχή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας προσευχής για τη χριστιανική ενότητα «,

Σύμφωνα με τον Ντόμπος υπάρχουν πολλά παραδείγματα ειλικρινούς φιλίας και διαλόγου με μεμονωμένους ορθόδοξους ιερείς, αλλά αναζητώνται περιθώρια της πλειοψηφικής πλευράς να θεωρήσει τον καθολικισμό ως «αδελφή πίστη».

«Για την Ορθόδοξη εκκλησία, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο οικουμενισμός, είναι σαν να παθαίνουν ηλεκτρικό σοκ», είπε.

Οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα έντονες μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ελληνικής Καθολικής μειονότητας (Ουνίτες).

Με αφορμή περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ αμφιλεγόμενου καθεδρικού ναού στο Baia Mare οι εντάσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Σύμφωνα με τους ρ/καθολικούς αναλυτές «οι σχέσεις μεταξύ των Καθολικών και των Ορθοδόξων ζουν ένα είδος χειμώνα».

Η αντιμετώπιση των σύνθετων σχέσεων με την Ορθόδοξη πλειοψηφία θα είναι πιθανώς στον κατάλογο υποχρεώσεων του Πάπα μόλις φτάσει στη Ρουμανία κατά την 20ή επέτειο από την ιστορική επίσκεψη του Ιωάννη Παύλου Β ‘.

Ο στόχος είναι «για τους καθολικούς να γίνουν μια φωνή στο δημόσιο πεδίο», πρόσθεσε. «Να είμαστε γενναίοι και να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ρόλο, όπως και οι Έλληνες καθολικοί (Ουνίτες), στη Ρουμανία”.

Tags
Back to top button