Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γιατί οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν τον Αττίλα 2; – Aποκαλυπτικό βίντεο, ο ρόλος του Κίσινγκερ

Για τους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974, μιλούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της Κυβέρνησης Νίξον σε βίντεο που ανέβηκε χθες στο YouTube.

Πρόκειται για τους Άρθουρ Χάρτμαν, Βοηθό Γραμματέα των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Καναδικές Υποθέσεις το 1974-1977, και τον Τόμας Μπογιάτ, Υπεύθυνο Γραφείου Κύπρου της Αμερικανικής Κυβέρνησης το 1974.

«’Ήταν ξεκάθαρο στις συσκέψεις που γίνονταν ότι δεν υπήρχε κατανόηση και ο Κάλαχαν (Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών) με ρώτησε: ‘‘Εσείς οι Αμερικανοί μπορείτε να σταματήσετε τη δεύτερη εισβολή που ετοιμάζουν’’;», αναφέρει ο Χάρτμαν.

Το βίντεο υπογραμμίζει, επίσης, την υπόθεση του σκανδάλου του Watergate και πως αυτό επηρέασε τη λήψη δραστικών αποφάσεων στις ΗΠΑ.

«Ήταν ξεκάθαρο για εμένα ότι δεν υπήρχε τρόπος να αποσπάσουμε την προσοχή της Κυβέρνησης σε κάτι τόσο σημαντικό, όπως είναι μια εμπλοκή στην Κύπρο για να σταματήσουμε τη δεύτερη εισβολή», είπε ο Χάρτμαν.

Ο Αμερικανός πρώην (Αύγουστο του 1974) αξιωματούχος, που αντιπροσώπευσε τα αμερικανικά συμφέροντα στη διάσκεψη της Γενεύης, είπε πως δύσκολα θα μπορούσε να εισακουστεί από τον Κίσινγκερ, που εκτελούσε τότε καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, και παραθέτει τη δική του εκτίμηση.

Από την πλευρά του ο Μπογιάτ είπε πως «Ο Δρ Κίσινγκερ τον απομάκρυνε από τη θέση ως επικεφαλής της επιχείρησης Κύπρος μετά την πρώτη εισβολή, επομένως δεν μπορώ να μιλήσω για το τι ακολούθησε. Ωστόσο, εισηγήθηκα στον Κίσινγκερ να κρατήσει τους Τούρκους στον θύλακα που αρχικά αποβιβάστηκαν. Εντούτοις, φαίνεται πως δεν ασκήσαμε αρκετή πίεση για να το πετύχουμε αυτό, με αποτέλεσμα τα τουρκικά άρματα να προελάσουν, μοιράζοντας το νησί στη μέση».

 

Tags
Back to top button