Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιατί οι αρκούδες της Αλάσκας γίνονται σιγά σιγά φυτοφάγες

Οι καφέ αρκούδες στο νησί Kodiak της Αλάσκας αλλάζουν τη διατροφή τους σε σαμπούκους, μούρα κουφοξυλιάς δηλαδή, προτιμώντας τα από το σολομό, επειδή οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οδηγούν ους καρπούς σε ωρίμανση νωρίτερα φέτος.


Κανονικά οι αρκούδες τρώνε μέχρι και το 75% του σολομού που κολυμπάει τα ποτάμια μέχρι τα τέλη Αυγούστου περίπου.

Και όταν αυτή η άφθονη προσφορά πρωτεΐνης αρχίσει να φθίνει, οι αρκούδες… το γυρίζουν σε καρπούς που συνήθως γίνονται φρούτα στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επιφέρει άνοδο της θερμοκρασίας στην Αλάσκα, φέρνοντας πιο γρήγορα την εποχή του φθινοπώρου έτσι ώστε να αρχίζει ήδη από τις 14 Ιουλίου.

Αντιμέτωπες με την επιλογή μεταξύ των δύο γευμάτων, οι αρκούδες επιλέγουν τα μούρα και όχι τα ψάρια, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Γράφοντας στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών , οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανάλυσή τους είχε βρει ότι οι σαμπούκοι είχαν καρποφορήσει 2,5 ημέρες νωρίτερα κάθε δεκαετία.

«Σε χρόνια με ανώμαλα υψηλές θερμοκρασίες αέρα την άνοιξη, τα μούρα κουφοξυλιάς ωρίμαζαν αρκετές εβδομάδες νωρίτερα και ήταν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία ο σολομός αφθονούσε σε παραποτάμιες ροές», έγραψαν.

«Οι αρκούδες αποχώρησαν από τα ρεύματα αναπαραγωγής σολομού, όπου συνήθως σκοτώνουν το 25 έως 75 τοις εκατό του σολομού, για να καταβροχθίσουν τα μούρα στις γειτονικές πλαγιές. Αυτή η συμπεριφορά αλλαγής των θηρευτών εξασθένησε μια εικονική αλληλεπίδραση αρπακτικών-θηραμάτων και πιθανόν να αλλοίωσε τις πολλές οικολογικές λειτουργίες που προκύπτουν από τη διατροφή των αρκούδων με σολομό».

«Εάν αυτές οι τάσεις συνεχίσουν, μέχρι το 2070, η μέση έναρξη της διαθεσιμότητας των μούρων θα γίνεται κατά τη διάρκεια της μέσης αιχμής της διαθεσιμότητας σολομού».

Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι οι παράκτιες καφέ αρκούδες θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τις υγιείς διαδρομές σολομού για να «καλύψουν τις περισσότερες ενεργειακές τους ανάγκες».

Οι ερευνητές, από το κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον, το πανεπιστήμιο της Μοντάνα, την Αμερικανική Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Πανίδας και άλλα ιδρύματα, δήλωσαν ότι η αλλαγή του κλίματος «μεταβάλλει τον εποχιακό χρόνο των γεγονότων κύκλου ζωής στους οργανισμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Ο κύριος στόχος των προηγούμενων μελετών ήταν τα είδη που εξελίσσονται και αποσυγχρονίζονται, όπως για παράδειγμα τα μεταναστευτικά ζώα όπως τα καριμπού που μπορούν να φτάσουν σε παραδοσιακούς χώρους σίτισης πολύ καιρό αφ’ ότου τα φυτά βγάλουν φύλλα και οι βλαστοί είναι λιγότερο θρεπτικοί.

Αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο συγχρονισμός που προκαλείται από το κλίμα θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει «νέες αλληλεπιδράσεις».

Η μετατόπιση των αρκούδων στα μούρα θα μπορούσε να έχει οικολογικές επιπτώσεις.

«Η αλλαγή του κλίματος μεταβάλλει τον εποχιακό χρόνο των βιολογικών γεγονότων, αλλάζοντας αποτελεσματικά τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ειδών», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Οι αρκούδες άλλαξαν από την κατανάλωση σολομού σε καρπούς, διαταράσσοντας μια οικολογική σχέση που συνήθως γονιμοποιεί τα χερσαία οικοσυστήματα και δημιουργεί υψηλά ποσοστά θνησιμότητας για τον σολομό».

Tags
Back to top button