H παρατήρηση ότι τα διαζύγια αυξάνονται μετά τις διακοπές δεν είναι καινούργια και έχει ενταχθεί από τους ερευνητές στο σύνδρομο που ονόμασαν “κατήφεια μετά τις διακοπές” εννοώντας τη γενικότερη θλίψη που μας πιάνει όταν επιστρέφουμε στην κανονική ζωή.
Μία στις τρεις περιπτώσεις διαζυγίων αφορούν την περίοδο μετά τις διακοπές (Himitian, 2012). Πρόκειται για την επαναδρομολόγηση της ζωής μετά την επιστροφή στο σπίτι διότι ο σύντροφος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε μια περίοδο που φυσιολογικά τα πράγματα θα έπρεπε να πάνε καλύτερα και όχι χειρότερα.
Μπορεί να επικρατεί η αντίληψη ότι ότι οι διακοπές φέρνουν ένα ζευγάρι πιο κοντά αλλά ίσως ακριβώς αυτό να είναι και το πρόβλημα. Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη οι σχέσεις επιδεινώνονται στις περιόδους διακοπών και αυτό τελικά οδηγεί σε περισσότερους χωρισμούς. Το εύρημα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο στο Σιάτλ. Τα διαζύγια σύμφωνα με κοινωνιολόγους από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, κορυφώνονται τους μήνες Μάρτιο και Αύγουστο, δηλαδή μετά τις χειμερινές και τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια κοινωνιολογίας Julie Brines, εξέτασαν τις αιτήσεις διαζυγίων που είχαν κατατεθεί στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον την περίοδο 2001-2015 και εντόπισαν ότι το Μάρτιο και τον Αύγουστο καταγράφεται μια σταθερή αύξηση στη διάρκεια του έτους.
Κατά τους επιστήμονες, οι διακοπές θεωρούνται κοινωνικά “ιερές” για τις οικογένειες, που σημαίνει ότι η υποβολή αίτησης διαζυγίου κατά τη διάρκειά τους θεωρείται ταμπού. Χρησιμεύουν ως ένας μηχανισμός αναζωογόνησης από την απογοήτευση που έχει σημειωθεί τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική ζωή.