Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τα ακριβά φάρμακα συζητά σήμερα με τη φαρμακοβιομηχανία ο Γεωργιάδης

Η φαρμακευτική δαπάνη θα βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης που έχουν σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και στελέχη της κυβέρνησης με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας. Στον απόηχο πρόσφατων δηλώσεων του Υπουργού Υγείας – στο πρώτο συνέδριο με επίκεντρο τους ασθενείς που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) – ότι η κυβέρνηση βλέπει με θετικό «μάτι» την ίδρυση ενός Ταμείου Καινοτομίας, οι αρμόδιοι για το φάρμακο φορείς και τα κυβερνητικά στελέχη θα συζητήσουν πιθανές διεξόδους στα «αγκάθια» της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Ταμείου Καινοτομίας είναι η άμεση και δίκαιη πρόσβαση σε ακριβά φάρμακα και θεραπείες που προορίζονται για σπάνιες ή πολύπλοκες παθήσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι κυτταρικές και γονιδιακές. Η εξασφάλιση διαφορετικού «καναλιού» χρηματοδότησης για τέτοια φάρμακα θα σημαίνει πιθανότατα ταχύτερη πρόσβαση, χωρίς να επηρεάζονται αυτές οι θεραπείες από τον υπόλοιπο προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, η ίδρυση ενός Ταμείου Καινοτομίας στοχεύει στη διασφάλιση άμεσης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, γεφυρώνοντας το χρονικό διάστημα από την έγκριση ενός φαρμάκου έως την πλήρη ένταξή του στη Θετική Λίστα και την αποζημίωσή του από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Εφόσον δημιουργηθεί το Ταμείο, οι θεραπείες θα αξιολογούνται βάσει του κλινικού τους οφέλους, της συγκριτικής αποτελεσματικότητάς τους έναντι υφιστάμενων επιλογών, της ποιότητας των δεδομένων που τις υποστηρίζουν και της οικονομικής τους αποδοτικότητας.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, βέβαια, παρόλο που επιδιώκουν την ίδρυση του Ταμείου Καινοτομίας, θεωρούν ότι βασική προϋπόθεση είναι η αύξηση της χρηματοδότησης. Καθώς εάν είναι να δημιουργηθεί το Ταμείο χωρίς να δοθούν επιπλέον χρήματα, πιστεύουν πως η μεταρρύθμιση είναι χωρίς πραγματική ουσία.

Η ενίσχυση του προϋπολογισμού για το φάρμακο είναι, άλλωστε, ένα πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς η συνεισφορά του δημοσίου στην πραγματική φαρμακευτική δαπάνη είναι πολύ περιορισμένη πλέον.

Ενδεικτικά, η φαρμακευτική δαπάνη το 2023 έφτασε τα 7 δις ευρώ, από τα οποία η φαρμακοβιομηχανία συνείσφερε τα μισά. Επίσης, 700 εκατ. ευρώ βάρυναν τους ασθενείς. Όπως τονίστηκε στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΦΕΕ για τους ασθενείς, απαιτείται να προστίθενται 350 εκατ. ευρώ από την Πολιτεία κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό, αλλά το ελληνικό κράτος βάζει μόλις 160 εκατ. ευρώ. Είναι γνωστό ότι τα δυσθεώρητα clawback (αυτόματες επιστροφές) έχουν φέρει τις εταιρείες σε σημείο να αποθαρρύνονται να φέρνουν φάρμακα στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ασθενείς.

Στη σημερινή συνάντηση πρόκειται να συμμετέχουν μέλη του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), του PIF (PhARMA Innovation Forum), του ΣΑΦΕΕ (Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων), της ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) και του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας). Επίσης, κυβερνητικά στελέχη. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 2 το μεσημέρι.

Tags
Back to top button