Με τίτλο «Γράφοντας ιστορία, συλλογές, συλλέκτες και ο πολιτιστικός ρόλος των Μουσείων τυπογραφίας» διεξάγεται στα Χανιά -και για πρώτη φορά στην Ελλάδα- το ετήσιο διεθνές συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας. Παράλληλα στην πόλη διεξάγεται και η γενική συνέλευση των Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας.
Οι εργασίες του συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη μουσείων τυπογραφίας από όλη την Ευρώπη, άρχισαν το βράδυ στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο παλιό λιμάνι της πόλης, όπου και φιλοξενείται παράλληλα έκθεση από συλλογές που σχετίζονται με την τυπογραφία.
Κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο ιδρυτής του Μουσείου Τυπογραφίας στα Χανιά Γιάννης Γαρεδάκης αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες τους «ξενάγησε» στα Χανιά και την Κρήτη κάνοντας αναφορά στην ιστορία του νησιού, τον πολιτισμό της, την οικονομία της και τα ακαδημαϊκά της ιδρύματα.
«Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, είναι ένα μικρό δείγμα για το πως ένα νησί όπως η Κρήτη, καταφέρνει διαχρονικά να παραμένει στο επίκεντρο των εξελίξεων, να κερδίζει μια ξεχωριστή θέση στην αιωνιότητα», είπε μεταξύ άλλων.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «η περιφέρεια στηρίζει κάθε προσπάθεια ανάδειξης των γραμμάτων και του πολιτισμού».
O ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Μεϊμάρης, στην ομιλία του, τόνισε την ανάγκη διασύνδεσης των φορέων πολιτισμού και των μουσείων, ενώ ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Γιάννης Φίλης αναφέρθηκε στους πολλαπλούς ρόλους των μουσείων.
«Τα μουσεία τυπογραφίας έχουν πολύ μεγάλη σημασία, καθώς η τυπογραφία ήταν η μεγαλύτερη των επαναστάσεων στον πολιτισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας για την δημιουργία του Διεθνούς Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ