Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Για πρώτη φορά μεταδόθηκε ηπατίτιδα Ε από ποντίκι σε άνθρωπο - Παγκόσμια ανησυχία 

Ένα πρωτοφανές περιστατικό μετάδοσης ηπατίτιδας Ε έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Ένας άνδρας στο Χονγκ Κονγκ μολύνθηκε από έναν συγκεκριμένο ιό ηπατίτιδας Ε που μέχρι στιγμής είχε παρατηρηθεί μόνο σε ποντίκια. Το ότι μεταδόθηκε η ηπατίτιδα Ε των ποντικιών σε άνθρωπο, ήταν κάτι που προκάλεσε συναγερμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Τα ποντίκια έχουν κατά καιρούς μεταδώσει πολλές και… διάφορες ασθένειες σε ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα στα χρονικά όσον αφορά στην ηπατίτιδα Ε που μέχρι τώρα είχε απαντηθεί σε ποντίκια. Είναι η πρώτη ανακάλυψη της μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού από ποντίκι σε άνθρωπο, με την ηπατίτιδα Ε στα ποντίκια να σχετίζεται με μολύνσεις στο συκώτι.

Η περίπτωση του 56χρονου που σήμανε τον συναγερμό

Αναλυτές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ εξακρίβωσαν επιστημονικά την μόλυνση στον 56χρονο άνδρα τον Σεπτέμβριο του 2017.

Τέσσερις μήνες πριν, τον Μάιο του 2017, ο άνδρας είχε κάνει μεταμόσχευση στο συκώτι. Αποθεραπεύτηκε τον ερχόμενο Μάρτιο (2018) ωστόσο είχε σταθερές επιπλοκές οι οποίες δεν δικαιολογούνταν. Έτσι, οι γιατροί έφτασαν στην συγκλονιστική ανακάλυψη. Μετά την αποθεραπεία του, επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους και ανακοίνωσαν την υπόθεση στον Τύπο.

Έξαλλοι στον ΕΟΦ με τις διαφημίσεις για συμπληρώματα διατροφής!

Ο Δρ. Yuen Kwok-yung, πρόεδρος του τμήματος μεταδοτικών ασθενειών στο μικροβιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου, χαρακτήρισε την υπόθεση ως μια «περίπτωση αφύπνισης».

Κι αυτό διότι μέχρι στιγμής δεν ήταν καν γνωστό πως ο συγκεκριμένος ιός μπορούσε να «περάσει» από ποντίκι σε άνθρωπο.

«Παλαιότερα εργαστηριακά πειράματα είχαν δείξει πως ο ιός της ηπατίτιδας Ε των ποντικών,δεν μπορούσε να μεταδοθεί σε μαϊμούδες και ο ιός της ηπατίτιδας Α του ανθρώπου δεν μπορούσε να μεταδοθεί σε ποντίκια«, λέει παράλληλα ο Δρ. Siddharth Sridhar, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Εξηγώντας πως οι μαϊμούδες είναι πολύ κοντά στους ανθρώπους σε ό, τι αφορά τις ευαισθησίες σε ασθένειες.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη ξεκάθαρα σε συνέντευξη Τύπου, πως ο κίνδυνος του να επηρεάσει τους ανθρώπους η ηπατίτιδα Ε των ποντικιών είχε υποτιμηθεί.

«Ο ασθενής έχει θεραπευτεί, αφού αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε πλέον να ανιχνεύσουμε τον ιό σε οποιαδήποτε εξέταση», συμπλήρωσε.

Πώς μεταδόθηκε η ηπατίτιδα Ε των ποντικιών και τι μέλλει γενέσθαι

Η επιστημονική ομάδα θέλησε να εξακριβώσει το πώς μεταδόθηκε ο ιός της ηπατίτιδας Ε των ποντικιών. Πιστεύουν πως ο άνδρας κόλλησε τον ιό από έναν κάδο σκουπιδιών που βρισκόταν κοντά στο σπίτι του και τον οποίο είχαν μολύνει τα ποντίκια. «Η ηπατίτιδα Ε των ποντικιών είναι πλέον στην λίστα των ασθενειών με τις σημαντικές παθογένειες που μπορούν να μεταδοθούν από τα ποντίκια στους ανθρώπους», τόνισε ακόμη ο Δρ. Sridhar.

Η επιστημονική ομάδα θεωρεί ότι το πιο σημαντικό μέτρο προφύλαξης από εδώ και πέρα είναι ο περιορισμός του πληθυσμού των ποντικιών, αλλά και το να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται τα σκουπίδια από τα οποία τρέφονται τα ποντίκια.

Τέλος, οι γιατροί θεωρούν εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο…

Tags
Back to top button