Διαφορετικές μελέτες στο παρελθόν έχουν συμπεράνει ότι κάθε κίνηση του σώματος μετράει. Από το πόσο συχνά ανεβαίνουμε τις σκάλες μέχρι πόσο περπατάμε από τη δουλειά μέχρι το σπίτι ή τη στάση του λεωφορείου, η συνολική μας υγεία μπορεί να ενισχυθεί, το ίδιο και η υγεία της καρδιάς. Παρόλα αυτά, για να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, θα πρέπει να λάβουμε πιο δραστικά μέτρα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg, η καθημερινή κινητικότητα στην εργασία ή στις δουλειές του νοικοκυριού δεν αρκει για να μας προστατεύσει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αντίθετα, μια ρουτίνα άσκησης στον ελεύθερο χρόνο ή χρησιμοποιώντας ενεργά ένα ποδήλατο ή το περπάτημα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου και ως μέσο μετακίνησης γίνεται όλο και πιο σημαντική σήμερα, καθώς πολλές εργασίες και οικιακές δραστηριότητες γίνονται όλο και πιο καθιστικές», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Adam Viktorisson, ερευνητής στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
Ζαγορά Πηλίου: Με εγκεφαλικό οίδημα το 8χρονο που έπεσε από μπαλκόνι
Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία είναι γνωστά, αλλά οι προηγούμενες μελέτες τείνουν να επικεντρώνονται κυρίως στη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου. Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα στην εργασία μπορεί, αντίθετα, να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Για περαιτέρω διερεύνηση η ερευνητική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, συμπεριέλαβε 3.614 άτομα από την περιοχή Västra Götaland, 269 εκ των οποίων υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των 20 ετών που κάλυψε η μελέτη. Τρεις μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, 120 από αυτούς είχαν πεθάνει ή χρειάζονταν βοήθεια για την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Τα δεδομένα για τη σωματική δραστηριότητα συλλέχθηκαν από ερωτηματολόγια. Σε ορισμένους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης ένα βηματόμετρο για να φορούν.
«Το πώς και πότε πραγματοποιούμε σωματική δραστηριότητα φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση της υγείας. Στη μελέτη μας, οι σωματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ελεύθερο χρόνο και τις μεταφορές συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ οι δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας ή στο νοικοκυριό δεν συσχετίστηκαν», επισημαίνει ο Δρ Viktorisson. «Οι σωματικά απαιτητικές εργασίες συνδέονται συχνά με άγχος, λίγες ευκαιρίες για ανάκαμψη, ατμοσφαιρική ρύπανση και γενικά φτωχότερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώσουν τις θετικές επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας» συμπληρώνει.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα ευαισθητοποιήσουν και θα οδηγήσουν σε αλλαγές στην πολιτική δημόσιας υγείας για την ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας στην κοινωνία. «Κάνοντας ποδήλατο ή άλλα είδη άσκησης ή περπατώντας, θα μπορούσε να μειωθεί ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων και πρόγνωσης των ατόμων που παθαίνουν ένα τέτοιο επεισόδιο», καταλήγει ο Δρ Viktorisson.