Ο Χάικο Μάας επισκέφθηκε την Ιορδανία και ενόψει της παρουσίασης του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου επεσήμανε ότι μια λύση δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων είναι η μοναδική λύση.
Η Γερμανία επαναβεβαίωσε σήμερα στο Αμάν πως η λεγόμενη λύση των «δύο κρατών», ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, είναι η «μοναδική λύση» σε αυτή τη μακρόχρονη σύγκρουση, καθώς πλησιάζει η ανακοίνωση ενός αμφιλεγόμενου αμερικανού ειρηνευτικού σχεδίου.
«Η παλαιστινιακή υπόθεση ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεών μας», δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.
«Εξακολουθούμε να είμαστε σύμφωνοι ότι μια λύση δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων είναι η μοναδική λύση», συνέχισε ο Γερμανός ανώτατος διπλωμάτης.
Καμία ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί για την παρουσίαση του σχεδίου για την ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους το οποίο ετοιμάζεται και έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζουν ωστόσο να παρουσιάσουν στα τέλη Ιουνίου στο Μπαχρέιν το οικονομικό σκέλος αυτής της πρωτοβουλίας.
Στα τέλη Μαΐου ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, που πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή για την προώθηση αυτού του σχεδίου, συνάντησε τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας.
Υποσχόμενος νέες ιδέες, ο Κούσνερ αρνείται να κάνει λόγο για λύση «δύο κρατών», η οποία βρίσκεται ωστόσο στο επίκεντρο της παγκόσμιας διπλωματίας εδώ και δεκαετίες.
Σε συνέντευξή του χθες Σάββατο στους New York Times, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, υποστήριξε πως το εβραϊκό κράτος έχει «το δικαίωμα να διατηρήσει ένα τμήμα, αλλά όχι ολόκληρη τη Δυτική Όχθη», μια παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέχει το Ισραήλ 50 και πλέον χρόνια.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν το αμερικανικό σχέδιο καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια τους λόγω των εχθρικών και κατά βάθος φιλο-ισραηλινών, όπως λένε, μέτρων που έλαβε, όπως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ στα τέλη του 2017.
Ο Ιορδανός και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισαν εξάλλου τη σημασία της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (Unrwa), διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτή την υπηρεσία, η οποία απέρριψε πρόσφατα την αμερικανική έκκληση για διάλυσή της.
Το 2018 οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν την ετήσια οικονομική βοήθειά τους, ύψους 300 εκατομμυρίων, στην Unrwa, εκτιμώντας ότι έκλεισε τον κύκλο της, 70 χρόνια μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.
Σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ιορδανία είναι ο θεματοφύλακας των ιερών μουσουλμανικών τόπων στην Ιερουσαλήμ και φιλοξενεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε έναν πληθυσμό 6,6 εκατομμυρίων.
Ο Μάας ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση ενός δανείου χωρίς όρους, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, από τη Γερμανία στην Ιορδανία, η οποία αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα.