Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Ραντεβού «ζύμωσης» με τους γαλάζιους βουλευτές για τα εθνικά θέματα

Για τις 17:00 σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί το εξαιρετικά σημαντικό ραντεβού «ζύμωσης» του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Στην αίθουσα 151 του Κοινοβουλίου και όχι σε αυτή της Γερουσίας, λόγω της περιορισμένης σύνθεσης της σύναξης που παραπέμπει στα… τραπέζια που έγιναν τις περασμένες εβδομάδες από υπουργούς σε βουλευτές, ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για μια σειρά θεμάτων, με κορωνίδα την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ο κ. Γεραπετρίτης τις τελευταίες μέρες πήρε ο ίδιος τηλέφωνο τους βουλευτές και τους κάλεσε σε αυτή την ενημέρωση, μια κίνηση που εκτιμήθηκε ακόμα και από βουλευτές που δεν συγκαταλέγονται στους πολιτικούς «φίλους» του υπουργού. Είναι δεδομένο ότι «γαλάζιοι» βουλευτές έχουν ερωτήματα και απορίες για την πορεία των ελληνοτουρκικών, με δεδομένο και το ραντεβού Γεραπετρίτη-Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Όμως, όπως έλεγε πολύπειρος βουλευτής της ΝΔ στο protothema.gr, οι τόνοι αναμένεται να κρατηθούν χαμηλά, καθώς «με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε». Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει γίνει καμία «ομαδική« ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τα εθνικά θέματα, με έμφαση στα ελληνοτουρκικά, παρά τις συζητήσεις που αναπτύσσονται σε ημερήσια βάση.

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκίνησε από χθες τις επαφές, συναντώντας τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής, αλλά σήμερα αναχωρεί για αποστολή του Συμβουλίου στη Λετονία. Ο κ. Γεραπετρίτης εμφανίζεται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του συγκρατημένα αισιόδοξος για τις συζητήσεις με τον κ. Φιντάν, αν και αναγνωρίζει ότι το πολιτικό momentum είναι δύσκολο, ενώ το «κλειδί» για την όποια εξέλιξη κρατά βεβαίως ο Ταγίπ Ερντογάν.

Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Διερευνούμε το πλαίσιο ώστε να συζητηθούν υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική ζώνη

Οι παρόντες

Σύμφωνα με πληροφορίες του , τις προηγούμενες μέρες βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν τη θέληση να συμμετάσχουν και αυτοί στην ενημέρωση, αν και δεν είναι μέλη της εν λόγω Επιτροπής. Εντούτοις, η σύνθεση παρέμεινε συγκεκριμένη και μένει να φανεί πόσοι βουλευτές θα συμμετάσχουν στη συζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα έχουν κληθεί οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι βουλευτές Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου, Νικήτας Κακλαμάνης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιάννης Οικονόμου, Γιάννης Ανδριανός, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Κώστας κλάσης, Διαμαντής Γκολιδάκης, Θανάσης Δαβάκης, Λάκης Βασιλειάδης, Τάσος Δημοσχάκης, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Ανδρέας Κατσανιώτης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Σταύρος Κελέτσης, Λευτέρης Κτιστάκις, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Στάθης Κωνσταντινίδης, Θανάσης Λιούτας, Γιάννης Παππάς, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Διονύσης Χατζηδάκης.

Ο τελικός αριθμός των παρόντων βουλευτών θα φανεί στην πράξη, αν και κάποιοι όπως π.χ. ο Χρήστος Μπουκώρος έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις με αποστολές της Βουλής εκτός Ελλάδος. Εκτιμάται, πάντως, ότι η πλειοψηφία θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, αλλιώς…

Σε κάθε περίπτωση, ανώτερη διπλωματική πηγή έλεγε στο protothema.gr ότι το μόνο που συζητά η κυβέρνηση είναι η ελληνοτουρκική διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και τίποτα περαιτέρω. Βεβαίως, ήδη από τουρκικής πλευράς έχουν ξεκινήσει διαρροές που περιλαμβάνουν και τα χωρικά ύδατα και παραπέμπουν σε μια ευρύτερη συζήτηση που η Αθήνα εκ προοιμίου απορρίπτει.

Παρ’ όλα αυτά, στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει η εκτίμηση ότι πρέπει να διερευνηθεί σε αυτή τη φάση η πιθανότητα για περαιτέρω πρόοδο στη συζήτηση. Χάρτες δεν θα βγουν, αλλά, αν το κλίμα στη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν είναι παραγωγικό, τότε μπορεί ως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας του Ιανουαρίου στην Άγκυρα να υπάρξει και άλλη επαφή.

Αν, από την άλλη, φαίνεται ότι οι Τούρκοι δεν έχουν διάθεση να προχωρήσουν, τότε ο στόχος είναι να καταγραφεί η ως τώρα πρόοδος και να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα, με διατήρηση των ήρεμων νερών. Σημειωτέον, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα είναι μια εύκολη άσκηση χωρίς «δυναμική» στις συζητήσεις.

Tags
Back to top button