Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο – Προτεραιότητα η ασφάλεια των ναυτικών και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας»

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συναντώ σήμερα στο Βερολίνο τον Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Johann Wadephul.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας είναι σήμερα σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Με τον Γερμανό ομόλογό μου συναντιόμαστε συχνά στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου μόλις χθες μας απασχόλησε η διαρκώς αυξανόμενη κρίση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους για άμεση αποκλιμάκωση και εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματίας. Καλούμε όλους να επιδείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να μην έχουμε μία περαιτέρω περιφερειακή ανάφλεξη.

Ο καθολικός σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, το Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών είναι θεμελιώδης αρχή για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η στήριξή μας στην Κύπρο είναι έμπρακτη μέσω της αμυντικής μας συνδρομής. Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας προς τις σύμμαχες χώρες του Κόλπου, οι οποίες έχουν δεχθεί επίθεση αναίτια.

Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τις επιπτώσεις του πολέμου στις αγορές ενέργειας, στις εφοδιαστικές αλυσίδες, στην επισιτιστική ασφάλεια αλλά και στη ναυσιπλοΐα. Η Ελλάδα, ως ναυτικό έθνος με τον μεγαλύτερο ελληνόκτητο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, καθώς επίσης και στην ασφάλεια των Ελλήνων ναυτικών. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον αγαπητό μου φίλο Johann για τη στήριξή του στο αίτημα της Ελλάδας, και στην από κοινού μας προσπάθεια, για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Εξάλλου, το αποδεικνύουμε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην επιχείρηση ASPIDES στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν προτίθεται να εμπλακεί στον πόλεμο, ο οποίος αυτή τη στιγμή εξελίσσεται. Επιπλέον, αποδοκιμάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις κατά ελληνικών εμπορικών πλοίων, που λειτουργούν υπό καθεστώς πλήρους νομιμότητας. Οι επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πληρωμάτων και, επιπλέον, οι επιθέσεις, οι οποίες γίνονται στη Μεσόγειο, θέτουν ένα πάρα πολύ σοβαρό οικολογικό ζήτημα για επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις και οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η ασφάλεια της ηπείρου μας είναι αδιαίρετη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια συγκλόνισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και λειτούργησαν ως καταλύτης, αναπροσαρμόζοντας πολιτικές και επιταχύνοντας αποφάσεις, έτσι ώστε να καταστεί η Ευρώπη στρατηγικά αυτόνομη, ανταγωνιστική και ισχυρότερη. Ο ρόλος της Γερμανίας σε αυτό το επίπεδο ως μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη είναι απολύτως καθοριστικός.

Συμφωνήσαμε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να παραμείνει στρατηγική προτεραιότητά μας. Είκοσι τρία χρόνια μετά την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, και με το βλέμμα στην προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2027, υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να δοθεί νέα δυναμική, αλλά και όραμα στους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων, έτσι ώστε να δρομολογηθεί το μονοπάτι προς την Ευρώπη. Από κοινού με τη Γερμανία θα δουλέψουμε για την περαιτέρω ενεργοποίηση της ισχύος αυτής.

Η συνεργασία μας με τη Γερμανία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι εξαιρετικά παραγωγική. Ως προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, συζητήσαμε για τις τεράστιες προκλήσεις ασφαλείας, οι οποίες εμφανίζονται, καθώς επίσης και για τις στρατηγικές μας προτεραιότητες. Θα ήθελα να τονίσω ότι στο πλαίσιο της συμμαχικής μας σχέσης, θεωρούμε αναγκαίο και αυτονόητο ότι όλοι οι σύμμαχοι καθιστούν σαφές ότι οι εξοπλισμοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βάρος άλλων συμμάχων χωρών.

Η σημερινή κρίση στη Μέση Ανατολή αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με σκοπό την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Αναμένουμε από σημαντικούς εταίρους και συμμάχους, όπως η Γερμανία, την επίδειξη αλληλεγγύης και κατανόησης στις ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ιδιαίτερα ως προς τους δεσμούς, αγαπητέ Johann, μεταξύ των δύο λαών μας, θα αναφερθώ στη βαθιά επίδραση της κλασικής παιδείας και γραμματείας στη διαμόρφωση της γερμανικής φιλοσοφίας και κουλτούρας, τη μεγάλη συμβολή των Γερμανών επιστημόνων στη μελέτη και ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, την εκπαίδευση πολλών Ελλήνων σε γερμανικά πανεπιστήμια, όπως επίσης και τους χιλιάδες συμπατριώτες μας, οι οποίοι ζουν και ευημερούν σήμερα στη Γερμανία επί δεκαετίες. Αλλά βεβαίως και τον πάντοτε πολύ υψηλό αριθμό Γερμανών επισκεπτών κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Να αναφερθώ ιδιαίτερα στον μεγάλο οραματιστή, ευρωπαϊστή, αλλά τολμώ να πω και φιλέλληνα, Jürgen Habermas, ο οποίος πέθανε πριν από λίγες ημέρες, τον μεγάλο θεωρητικό του δημόσιου χώρου. Στην Αθήνα, ένας από τους σπουδαιότερους Γερμανούς αρχιτέκτονες, ο Ερνέστος Τσίλλερ, άφησε σημαντική παρακαταθήκη, καθώς σχεδίασε πολλά από τα κτίρια, τα οποία σήμερα κοσμούν την Αθήνα, μεταξύ των οποίων και το κεντρικό κτίριο του ίδιου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η δυναμική ελληνική κοινότητα, η οποία ανέρχεται σήμερα στη Γερμανία σε περισσότερους από 500.000 πολίτες, καθώς επίσης και οι δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί στην Ελλάδα, λειτουργούν ως πραγματική γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών μας.

Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα να αρθούν έμπρακτα και τα τελευταία βάρη του παρελθόντος.

Αγαπητέ Johann, αξιότιμε Υπουργέ, οι ανέκαθεν στενές διμερείς μας σχέσεις έχουν ξεπεράσει προ πολλού την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και συγκυρία, στην οποία βρέθηκαν πριν από περίπου 15 χρόνια, με τη μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία ενέσκηψε στην Ελλάδα. Με πολύ προσπάθεια και με τεράστιες θυσίες εκ μέρους του ελληνικού λαού, η Ελλάδα μετά από δέκα δύσκολα χρόνια εξήλθε από αυτή την οικονομική κρίση που ταλάνισε τη χώρα και απείλησε τη θέση της Ελλάδας στην καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας μνημονεύεται και αναγνωρίζεται ως μια ιστορία επιτυχίας για την ανόρθωση και σταθεροποίηση της οικονομίας της, αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει εντός του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά και τη διεξαγωγή του εβδόμου Γύρου Διαβουλεύσεων Ελλάδας - Γερμανίας στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο, προσβλέπουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών μας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των επενδύσεων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και της μετανάστευσης - το ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε και ο αξιότιμος Υπουργός. Το ζήτημα του μεταναστευτικού αποτελεί μια πρόκληση, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού διότι υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια.

Η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής, τονίζει τη σημασία του σεβασμού των αρχών της αλληλεγγύης, του δικαίου καταμερισμού των βαρών και βεβαίως, των αξιών του ανθρωπισμού. Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών πρέπει να αποτελέσουν κοινή μας προτεραιότητα. Ήδη, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο αυτό έχει επιφέρει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα, εν όψει και της θέσης σε ισχύος του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ερχόμενο Ιούνιο.

Με τον αγαπητό μου Johann συζητήσαμε επίσης τις τελευταίες εξελίξεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Μας ανησυχεί η κατάσταση στον Λίβανο και εκφράζουμε τη στήριξή μας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Λιβάνου για τη διατήρηση της σταθερότητας, όπως και τη βούληση του Προέδρου Joseph Aoun για απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Και βεβαίως, εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και για τη δημιουργία τυχόν αρνητικών τετελεσμένων. Η Ελλάδα πιστεύει ότι η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση είναι η μόνιμη ειρήνη μέσω της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, που θα εγγυάται όμως πλήρως και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως την ασφάλεια του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, τασσόμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής, ώστε να μπορεί, ωφέλιμα και αποτελεσματικά, να αναλάβει την πραγματική διοίκηση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Βεβαίως, όπως συζητήσαμε με τον αξιότιμο Υπουργό και φίλο, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να μας οδηγεί στο να παραγνωρίζουμε την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζει για περισσότερο από 4 χρόνια να δημιουργεί μια κατάσταση ουσιαστικής παραβίασης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Η στόχευση αμάχων, καθώς επίσης και ενεργειακών υποδομών εκ μέρους της επιτιθέμενης Ρωσίας, δημιουργεί συνθήκες κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Οφείλουμε ομόθυμη και σθεναρή στάση απέναντι στην επιθετικότητα αυτή και πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Αγαπητέ μου Johann, η παρουσία μου εδώ σήμερα στο Βερολίνο επιβεβαιώνει την ελληνο-γερμανική συμπόρευση σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Θα είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μου να σε υποδεχθώ στην Αθήνα σε σύντομο χρονικό διάστημα για να ανταποδώσω την εξαιρετικά φιλική και θερμή σου φιλοξενία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μία ερώτηση και για τους δύο Υπουργούς. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump απείλησε ότι δεν θα ξεχάσει τα κράτη που δεν θα συμμετάσχουν στην παροχή ασφάλειας στα Στενά του Ορμούζ με στρατιωτικά μέσα. Ποιες συνέπειες αναμένετε μετά από αυτήν την απειλή του Αμερικανού Προέδρου; Γιατί η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει τόσο οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, όσο και στρατηγικά-γεωπολιτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και μια επιπλέον ερώτηση, αν μου επιτρέπετε, προς τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μετά την επίθεση στη βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο, ότι η Γερμανία δεν έχει την πρόθεση να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Μεσόγειο. Αναφερθήκατε στις απειλές σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Αυτή η ανακοίνωση της μη ενίσχυσης της γερμανικής στρατιωτικής παρουσίας έγινε αντιληπτή από πολλούς στην Ελλάδα και την Κύπρο ως έλλειψη αλληλεγγύης από πλευράς Γερμανίας. Τί έχετε να πείτε σε σχέση με αυτό;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η θέση της Ελλάδας ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή, ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί στον πόλεμο. Η θέση της Ελλάδας έχει και ορισμένα πρόσθετα χαρακτηριστικά τα οποία προσιδιάζουν στη χώρα. Το πρώτο είναι ότι ήδη η χώρα μας δραστηριοποιείται στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ASPIDES για τη συνοδεία και την αμυντική συνδρομή των πλοίων που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα. Άρα, βρισκόμαστε ήδη σε μία αποστολή.

Εξ’ αρχής θα πρέπει να τονίσω ότι για μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ναυτικών μας, οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Κόλπο, όπως επίσης και των ελληνικών πλοίων, τα οποία βρίσκονται ουσιαστικά εγκλωβισμένα στην περιοχή. Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ιδίως το Ιράν, να διασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Έχουμε αναλάβει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, η οποία δεν συνδέεται μόνον με τις τιμές του πετρελαίου, αλλά συνδέεται συνολικά με την επισιτιστική ασφάλεια και με την ευημερία και την κοινωνική συνοχή σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας αυτές. Η δική μας θέση είναι ότι εκείνο που προέχει είναι να επιστρέψουμε στη διπλωματία, έτσι ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Οποιαδήποτε απειλή κατά αυτής είναι μη ανεκτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω και τους δύο Υπουργούς για τα Στενά του Ορμούζ. Κατάλαβα ότι αποκλείετε τη συμμετοχή σας σε μία επιχείρηση του ΝΑΤΟ, όμως σε ποια συγκεκριμένα βήματα μπορείτε να προβείτε ήδη από τώρα, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, για να προστατεύσετε τα πλοία; Δεν θα ήταν νοητή από στρατιωτικής απόψεως μια ευρωπαϊκή επιχείρηση ενός είδους «συνασπισμού των προθύμων»; Μπορείτε να φανταστείτε τη σύναψη απευθείας συμφωνιών με το Ιράν, προκειμένου να επιτραπεί σε μεμονωμένα πλοία να διασχίσουν τα Στενά, όπως για παράδειγμα έχει κατά τα φαινόμενα κάνει η Ινδία;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η άποψή μου είναι ότι το ζήτημα των Στενών του Ορμούζ έχει μία εξαιρετικά μεγάλη ευαισθησία. Από εκεί διακινείται περίπου το 1/4 του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων. Κατά τούτο, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε απειλή που αφορά τη διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν τα προϊόντα αυτά. Για το λόγο αυτό, καλέσαμε με τον πιο απτό τρόπο όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια. Για το λόγο αυτό, η άποψή μας είναι ότι απαιτείται μία ευρύτερη οικουμενική συμμαχία για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ειδικά για το ζήτημα αυτό και θεωρούμε ότι θα πρέπει σε συνεργασία και με όλους τους ενεργώς δρώντες στην περιοχή και με τις χώρες του Κόλπου και βεβαίως με το Ιράν, να διασφαλιστεί ότι η ελευθερία αυτή θα παραμείνει εντελώς ανεπηρέαστη από οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, από οποιαδήποτε ένοπλη σύρραξη. Δεν θεωρούμε ότι είναι το βέλτιστο να υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις συμφωνιών, έτσι ώστε να εισέρχονται ή να εξέρχονται πλοία από τα Στενά του Ορμούζ. Εκείνο το οποίο επιθυμούμε είναι μια πάγια, γενική, διαρκή λύση, η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμμαχίας, υπό τη σκέπη των διεθνών οργανισμών, και ιδίως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς ήρθατε κ. Γεραπετρίτη, καλημέρα κ. Wadephul. Μία ερώτηση και προς τους δύο Υπουργούς. Μιλήσατε για τη διεύρυνση της ΕΕ. Μπορείτε να φανταστείτε μία διεύρυνση του ΝΑΤΟ που να περιλαμβάνει την Κύπρο; Βρεθήκατε στην Κύπρο. Θα ασκούσατε την επιρροή σας στην Τουρκία, προκειμένου να συμβεί αυτό; Γνωρίζετε ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες.

Τη δεύτερη ερώτηση επιτρέψτε μου να την κάνω στα ελληνικά. Μιλήσατε για το μεταναστευτικό. Μπορούν ενδεχομένως να προκύψουν νέες ροές μεταναστών από το Ιράν, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι του μεγέθους του 2015 ή ακόμα περισσότερο, διότι εμπλέκονται και άλλες χώρες μέσα σε αυτή την κρίση. Είναι κάτι που σας απασχόλησε και ίσως είπατε και μερικά πράγματα προς την κατεύθυνση μιας λύσης; Σας ευχαριστώ.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτησή σας. Ισχύει ένας γενικός κανόνας ότι επί της αρχής η ισχύς περνά μέσα από τη διεύρυνση. Όσο μεγαλύτερη είναι μία συμμαχία, τόσο ανθεκτικότερη καθίσταται και τόσο περισσότερο το εκτόπισμα και μεγαλύτερο το διεθνές της αποτύπωμα.

Υπό αυτή την εκδοχή, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που ήδη συμπληρώνουν 23 χρόνια αναμονής. Η ελπίδα μας είναι, ότι στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουμε την ευκαιρία να σημειώσουμε την πρώτη μεγάλη διεύρυνση εκ μέρους των Δυτικών Βαλκανίων. Συζητήσαμε εκτενώς με τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο Johann για τα ζητήματα αυτά και μοιραζόμαστε απολύτως την ίδια άποψη.

Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα ουσιαστικό νεύμα, το οποίο θα δώσει και όραμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μετά από περισσότερο από δύο δεκαετίες αναμονής. Βεβαίως, χωρίς εκπτώσεις στα προβλεπόμενα κριτήρια για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αυτονοήτως θα στηρίξει τις επιλογές της Κύπρου. Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι οποιαδήποτε διεύρυνση δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης ανθεκτικότητας και αλληλεγγύης.

Για τη μετανάστευση δε, που αποτελεί πράγματι ένα θέμα οικουμενικής σημασίας. Βεβαίως και μας ανησυχεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά και την ανθρώπινη κινητικότητα μετά από την ευρεία σύρραξη, η οποία αφορά πολλές χώρες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν είναι μόνον, όμως, η περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Όπως καλώς γνωρίζετε, η κατάσταση στην Αφρική και ιδιαίτερα στην Υποσαχάρια Αφρική είναι ιδιαίτερα έκρυθμη. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση από την κατεύθυνση αυτή.

Είναι σημαντικό οι χώρες υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, να λαμβάνουν την αναγκαία αλληλεγγύη για να μπορούν να ανταποκριθούν στην ουσιαστική φύλαξη των συνόρων. Είναι θεμελιώδης επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης να φυλάει αποτελεσματικά τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Θα συνεχίσουμε στην πολιτική αυτή χωρίς εκπτώσεις, προφανώς στις αξίες του ανθρωπισμού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό με τη Γερμανία να έχουμε μία κοινή αντιμετώπιση στα θέματα, τα οποία αφορούν τη μετανάστευση. Πρώτα απ’ όλα όμως, θα μου επιτρέψετε να πω ότι θα πρέπει να δουλέψουμε από κοινού, τόσο διμερώς αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπόλοιπων διεθνών οργανισμών, έτσι ώστε να εκλείψουν οι υποκείμενες αιτίες που παράγουν τα μεταναστευτικά ρεύματα. Δηλαδή, να μπορέσουμε να εδραιώσουμε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας στις περιοχές εκείνες, οι οποίες βρίσκονται σήμερα υπό πολύ μεγάλη πίεση, είτε λόγω των ενόπλων συγκρούσεων είτε για άλλους λόγους, όπως είναι η επισιτιστική, η κλιματική κρίση.

 

 

Tags
Back to top button