Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γεωργιάδης: Πιο ανταγωνιστική η βιομηχανία μας, όσο αυξάνεται η πράσινη ενέργεια

Μιλώντας στο ετήσιο Φόρουμ του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα «Επανασχεδιασμός του Χάρτη των Ελληνικών Εξαγωγών, οι Χώρες-Στόχοι των Ελλήνων Εξαγωγέων», ο υπουργός υπογράμμισε ότι το 2009-2010 ο συνολικός όγκος εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ ήταν κάτω από 10% ενώ σήμερα βρίσκεται πάνω από 23%, γεγονός που καταδεικνύει τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εξαγωγές χωρίς αύξηση των εισαγωγών, λόγω των πρώτων υλών αλλά, όπως πρόσθεσε, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο μέλλον με την αυξητική συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και κατ' επέκταση, στην μείωση του κόστους ενέργειας που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Οι εξαγωγές μας, όπως είπε, έχουν μεγάλο περιθώριο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσο ανεβαίνει στο ενεργειακό μείγμα η πράσινη και φτηνότερη ενέργεια, και μέσα στην επόμενη πενταετία η βιομηχανία θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λαμβάνοντας φτηνότερο ρεύμα, όπως σημείωσε ο υπουργός.

Γεωργιάδης: "Στο σύνολό του το «Καλάθι» παρουσιάζει μείωση"

Επίσης επανέλαβε ότι σύντομα ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα 700 εκατ. ευρώ για πράσινη ενέργεια στις ΜμΕ.

Από την πλευρά της, στην έναρξη του συνεδρίου, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημείωσε: «Όλα δείχνουν πως οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας» αν και πρόσθεσε ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις».

Η πρόεδρος υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα και εκτίμησε ότι οι εξαγωγές μας φέτος μπορούν να φτάσουν στα 70 δισ. ευρώ. Υπενθύμισε ότι πέρυσι οι εξαγωγές μας, για άλλη μια χρονιά, σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ. Ανήλθαν σε 54,68 δισ. ευρώ από 40 δισ. ευρώ το 2021, με αύξηση 36,7% σε σχέση με το 2021, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες και παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον.

Η κ. Σακελλαρίδη έδωσε έμφαση στην ανάγκη αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την μείωση του εμπορικού ελλείμματος, για την αναβάθμιση των παραγωγικών υποδομών, για την επέκταση σε νέες αγορές και για την διερεύνηση των ευκαιριών στις υφιστάμενες αγορές που δραστηριοποιούνται οι εξαγωγείς.

Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2023

Στο «διττό στοίχημα» που «η χώρα μας κέρδισε το 2022» καταγράφοντας «θετική πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη» αλλά και στην συνέχεια της εξωστρεφούς τροχιάς ανάπτυξης το 2023, αναφέρθηκε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στην έναρξη του συνεδρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Παραθέτοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Φραγκογιάννης εξήγησε ότι «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα βρισκόμαστε πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ούτε και είναι υπερβολή να πούμε ότι, με εξαγωγές που φτάνουν τα 74 δισ. ευρώ και άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, η ανάπτυξη και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εξωστρέφεια και τις επενδύσεις, τους στρατηγικούς δηλαδή στόχους της Οικονομικής Διπλωματίας» και πρόσθεσε ότι το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2023.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε στον ρόλο των τελωνειακών υπηρεσιών και στα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι εξαγωγείς, ενώ υπογράμμισε ότι προχωράει η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση των διαδικασιών εξαγωγής για περιορισμό της φυσικής παρουσίας του συναλλασσόμενου στο τελωνείο.

«Η αύξηση των τελωνειακών εσόδων μας οδηγεί στον μεγαλύτερο στόχο των 16 δισ. ευρώ για το 2023» όπως είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, σημείωσε ότι στόχος είναι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στο έργο του Υπερταμείου, ενώ ειδικά για το κομμάτι της εξωστρέφειας γνωστοποίησε ότι, ήδη, υπάρχει συνεργασία με αντίστοιχα ταμεία άλλων χωρών προκειμένου να αναπτυχθούν συνέργειες και ειδική αναφορά έκανε στο αντίστοιχο «ταμείο» της Ουκρανίας το οποίο περιλαμβάνει 3.600 δημόσιες εταιρείες, οι οποίες θα ιδιωτικοποιηθούν όταν τελειώσει ο πόλεμος και στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης «θέλουμε να είμαστε παρόντες» όπως σημείωσε.

Τέλος, σημείωσε ότι στόχος του Υπερταμείου είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 15% όλων των θυγατρικών του.

Η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος Enterprise Greece, Βίκη Λοΐζου, ανέφερε ότι 270 δράσεις, από τις συνολικά περισσότερες από 600 δράσεων που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2023, αφορούν απευθείας τους εξαγωγείς.

Η οικονομικά μπορεί να ωφεληθεί 1,35 δισ. ευρώ από την επαναλειτουργία των ναυπηγείων

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Εφραίμογλου, σημείωσε ότι ο εξωστρεφής μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας συνθήκη, αν θέλουμε στα επόμενα χρόνια να έχουμε ισχυρή, αλλά ταυτόχρονα βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο το ΕΒΕΑ, όπως είπε, χτίζει μια «εργαλειοθήκη» η οποία καλύπτει κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας, από την επιχειρηματική πληροφόρηση και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, μέχρι τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι στην καλλιέργεια της εξαγωγικής κουλτούρας θα πρέπει να ενυπάρχει και το ψηφιακό στοιχείο, ενώ υπογράμμισε ότι 1,35 δισ. ευρώ μπορεί να ωφεληθεί η οικονομία από την επαναλειτουργία των ναυπηγείων και από τον κλάδο εφοδιασμού και εξοπλισμού πλοίων.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρης Λαμπρόπουλος, ανέφερε ότι αναμένεται στην χώρα μας μία σειρά νέων επενδυτικών funds, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από υπάρχουσες αλλά και καινούργιες ομάδες διαχειριστών.

Tags
Back to top button