Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κύπρος

Γενικός Εισαγγελέας: «Ντροπή για τη χώρα τα πρόσφατα γεγονότα, τεράστιες οι προκλήσεις»

Τα όσα είδαμε, ανεξαρτήτως της όποιας νομικής τους υπόστασης, αποτελούν ντροπή για τη χώρα, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα σε σχέση με τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera, σε ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

«Η σημερινή Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται υπό την σκιά των πρόσφατων γεγονότων που έχουν ταράξει συθέμελα θεσμούς και αξίες και δημιούργησαν, δικαίως, αγανάκτηση, θυμό και ανησυχία στους πολίτες, όπως και γενική απαξίωση στο σύστημα. Οι προκλήσεις, τόσο για μας ως προϊσταμένους της Νομικής Υπηρεσίας όσο και για εσάς ως λειτουργούς της δικαιοσύνης, είναι τεράστιες», ανέφερε.

Αυτές τις προκλήσεις, πρόσθεσε, «θα πρέπει με νηφαλιότητα, προσοχή και αίσθημα ευθύνης να τις αντιμετωπίσουμε».

«Γνωρίζω», ανέφερε, «ότι οι πολίτες αναμένουν πολλά από τον Γενικό Εισαγγελέα. Σκόπιμα επέλεξα να είμαι φειδωλός στις δημόσιες τοποθετήσεις μου, όχι μόνο γιατί τα θέματα που εγείρονται είναι λεπτής φύσεως και ύψιστης θεσμικής σημασίας, αλλά και γιατί όλα τα γεγονότα ευρίσκονται υπό διερεύνηση από την Αστυνομία μετά από τις ρητές οδηγίες μου».

«Ωστόσο, δεν μπορώ να κρύψω, ως πολίτης αυτής της χώρας, ότι τα όσα είδαμε, ανεξαρτήτως της όποιας νομικής τους υπόστασης, αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας και θα περιοριστώ λέγοντας μόνο ότι, σίγουρα δεν είναι αυτή η Κύπρος που αξίζουμε, που ονειρευόμαστε ή που θέλουμε να αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας. Και αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε όλοι ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανατρέψουμε την εκτροπή», σημείωσε ο κ. Σαββίδης.

Προτεραιότητα η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Υπό την ιδιότητα του Επίτιμου Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Γενικός Εισαγγελέας χαιρέτισε τη συνέλευση και ευχαρίστησε τον διατελέσαντα για πέντε συνεχείς θητείες Πρόεδρο του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρο Ιωαννίδη για την εργασία, την επιμονή και τον ζήλο του προς την προώθηση θεμάτων που αφορούν στο δικηγορικό επάγγελμα και τον δικηγορικό κόσμο της Κύπρου.

Παράλληλα χαρακτήρισε άκρως σημαντική τη συνέχιση της άριστης συνεργασίας που υπάρχει σήμερα μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, διαβεβαίωσε ότι το θέμα συνεχίζει να ευρίσκεται τόσο στις δικές του προτεραιότητες όσο και της Νομικής Υπηρεσίας.

«Ευχή μου είναι όπως σύντομα το φιλόδοξο και επωφελές αυτό έργο προχωρήσει με τη στενή συνεργασία όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκόμενων, ώστε το σύστημα που σήμερα έχουμε να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων και η Δικαιοσύνη να αποκτήσει όλα εκείνα τα εργαλεία που θα της επιτρέψουν να εκσυγχρονιστεί σε ένα δικαστικό σύστημα για το οποίο όλοι θα αισθανόμαστε υπερήφανοι», είπε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με τη Δικαστική Εξουσία.

«Πιστεύω πως είναι εκ των ων ουκ άνευ μια τέτοια συνθήκη στο πλαίσιο, πάντοτε, του σεβασμού της ανεξαρτησίας των δύο θεσμών. Εξ ου και η πρώτη επίσημη συνάντηση που μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα είχαμε αμέσως μετά από την ανάληψη των καθηκόντων μας, ήταν με την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου αμφότερες οι πλευρές τονίσαμε τη σημασία της συνεργασίας του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του θεσμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως σημαντικών πυλώνων της Δικαιοσύνης. Είναι πεποίθησή μου ότι υπάρχουν τα εχέγγυα για αγαστή και γόνιμη συνεργασία μας με το Ανώτατο Δικαστήριο, που μου δίδουν την βεβαιότητα για περαιτέρω εμβάθυνση των άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο θεσμών», σημείωσε.

Ενημέρωσε, παράλληλα ,για τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στη Νομική Υπηρεσία με σκοπό να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και ευέλικτο οργανισμό, ικανό να ανταποκριθεί στις ταχύτητες, τις απαιτήσεις και τις σύγχρονες ανάγκες του κράτους. Για τούτο, έχουμε, όπως είπε, μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ξεκινήσει μια σειρά στοχευμένων μεταρρυθμιστικών αλλαγών.

Η πρώτη αλλαγή, όπως ανέφερε, διαλαμβάνει τη διαχείριση των εκκρεμουσών υποθέσεων και συνεπακόλουθα, του πολύ μεγάλου όγκου εργασίας που διαχρονικά η Νομική Υπηρεσία καλείται να χειριστεί.

«Προς επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος έγιναν άμεσες ενέργειες για καλύτερη οργάνωση όλων των υπό εκκρεμότητα υποθέσεων, και εκτιμώ πως οι εσωτερικές διευθετήσεις στις οποίες προβήκαμε για περαιτέρω αύξηση του βαθμού της ανταπόκρισης στο έργο μας θα αρχίσουν να αποδίδουν στο επόμενο διάστημα», ανέφερε.

Επικουρικό των στόχων μας, πρόσθεσε, είναι και η άμεση αλλαγή που έγινε στη Νομική Υπηρεσία δια της σύστασης Γραφείου Γενικού Εισαγγελέα, που στελεχώνεται από Διευθυντή και Λειτουργό Τύπου, με αποστολή τον καλύτερο συντονισμό και παρακολούθηση των θεμάτων που αφορούν ευρύτερα στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και την εύρυθμη λειτουργία του Θεσμού, αλλά και τη δημιουργία μηχανισμού για αποτελεσματικότερη επικοινωνία του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα με τους πολίτες και τα ΜΜΕ.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε ακόμα στην τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση της Νομικής Υπηρεσίας.

«Μια τέτοια μεταρρύθμιση σημαίνει αλλαγή του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε και επικοινωνούμε, και θεωρώ πως η εισαγωγή του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι νευραλγικής σημασίας για μια Υπηρεσία που στερείται, σε μεγάλο βαθμό, σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας και ψηφιοποίησης», είπε.

Προς τούτο, ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για την εισαγωγή σύγχρονων εργαλείων και μεθόδων, τόσο για την εσωτερική καταγραφή και παρακολούθηση των διαφόρων υποθέσεων που εκκρεμούν όσο και για τη διευκόλυνση των λειτουργών στην εσωτερική ενημέρωση, αλλά και τη δυνατότητα εσωτερικής ψηφιακής έρευνας σε υλικό, όπως σημαντικές γνωματεύσεις που εκδίδονται ή που έχουν εκδοθεί από πρώην Γενικούς Εισαγγελείς ή άλλους λειτουργούς και ευρύτερα, νομικής εργασίας ευρύτερου ενδιαφέροντος που γίνεται από λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ενισχυθεί, μεταξύ άλλων, το Πειθαρχικό Συμβούλιο και να του δοθεί η δυνατότητα να ανταπεξέλθει στον τεράστιο όγκο καθυστερημένων υποθέσεων. «Με αυτή την έννοια χαιρετίζω την πρόσφατη τροποποίηση του Περί Δικηγόρων Νόμου για την αύξηση των μελών του, που παρέχει τη δυνατότητα για ταυτόχρονη εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων από πέραν του ενός τμήματος», ανέφερε.

Δ. Ιωαννίδης: Το Δικαστικό Συμβούλιο τροχοπέδη για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, στον χαιρετισμό του δήλωσε έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη έπειτα από δεκαπέντε χρόνια στη θέση.

Στον απολογισμό του αναφέρθηκε στο Τμήμα Εποπτείας και Συμμόρφωσης του Π.Δ.Σ το οποίο εμπλουτίστηκε με έξι στελέχη που κάνουν διαρκώς ελέγχους στα γραφεία των δικηγόρων και έκαναν 700 ελέγχους, όπως ανέφερε. Από το έργο του Τμήματος όπως είπε, «θα δείτε που πρέπει και γιατί πρέπει να συμμορφωνόμαστε εμείς οι δικηγόροι και πολύ περισσότερο τώρα που έχει γίνει αυτό το τεράστιο θέμα με τις πολιτογραφήσεις και πόσο άσχημα προχωρούμε αυτή τη στιγμή και πόσο μειώνεται το επίπεδο των δικηγόρων», ανέφερε.

Παράλληλα είπε ότι ο Π.Δ.Σ είχε μια αγαστή συνεργασία με την Βουλή των Αντιπροσώπων και τελευταία τρία χρόνια είχαν 310 παρουσίες σε Επιτροπές της Βουλής.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Π.Δ.Σ σε επαφή με άλλους συλλόγους της ΕΕ έφεραν τη συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση δικηγόρων, πέτυχε ένα εξαιρετικό έργο επιδότησης για τους ασκούμενους δικηγόρους και ανέπτυξε και επέκτεινε το cylaw.org που έχει καταστεί το εργαλείο όλων των δικηγόρων.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην έντονη διαφωνία του με το Γενικό Εισαγγελέα στο θέμα του Δικαστικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θεωρούσε απαραίτητο να συμμετέχει σε αυτό ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου μαζί με άλλους δικηγόρους. Απευθυνόμενος στους τρεις υποψηφίους Προέδρους εξέφρασε την άποψη ότι χωρίς την αλλαγή του Δικαστικού Συμβουλίου, ο Π.Δ.Σ. δεν πρέπει να δεχτεί να προχωρήσει σε οτιδήποτε σχετίζεται με την μεταρρύθμιση. «Δεν πρέπει μετά από τόσα χρόνια οι διεκδικήσεις μας να χαθούν και πάλι», είπε. Χαρακτήρισε το Δικαστικό Συμβούλιο τροχοπέδη για τη μεταρρύθμιση.

Σε σχέση με την ηλεκτρονική δικαιοσύνης είπε ότι πληροφορήθηκε ότι έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια και σε δύο χρόνια θα υπάρχει ηλεκτρονική δικαιοσύνη, ενώ ταυτόχρονα έχει τεθεί το μίνι e-justice που σύντομα θα λάβει σάρκα και οστά.

Αναφερόμενος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής και εκδίκασης, ενώ για το Νομικό Συμβούλιο είπε ότι άλλαξε πλήρως ο τρόπος που γίνονται οι εξετάσεις και τα μαθήματα που εξετάζονται, ότι λήφθηκαν οι τελικές αποφάσεις και απομένει το νέο Νομικό Συμβούλιο που θα εκλεγεί να εγκρίνει το τελικό κείμενο.

Αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Συντάξεων των δικηγόρων αναφέροντας ότι πρέπει να αλλάξει και να γίνει αναλογικό, αφού όταν ανέλαβε υπήρχαν 1.500 δικηγόροι και σήμερα 4.500.

Tags
Back to top button