Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Νέες κοτσάνες Ερντογάν: Ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα - "Δύο κράτη και δύο έθνη, για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό"

Να κλάψεις ή να γελάσεις; Το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα ετοιμάζει θεατρική παράσταση αντιδρώντας στην κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μαρί της Κύπρου

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα, μιλώντας για δύο κράτη και δύο έθνη, προκειμένου να υπάρξει λύση στο Κυπριακό -το έκανε, μάλιστα, λίγη ώρα πριν από την επίσημη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σήμερα, για μια ακόμη φορά, καλώ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την  Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να καθιερώσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Μιλώντας κατά την 79η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Τουρκίας επικεντρώθηκε σε όσα διαδραματίζονται στη Γάζα, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Ισραήλ και προσωπικά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ δεν έλειψε και η αναφορά στα Κατεχόμενα.

«Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση για την Κύπρο (σ.σ. όπως παγίως αποκαλεί τον Αττίλα) και 61 χρόνια από την ανάδυση του Κυπριακού ως αποτέλεσμα του σφετερισμού του εταιρικού κράτους από τους Ελληνοκύπριους. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, ήταν πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία που προέβαλαν την ειλικρινή βούληση να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στο νησί. Το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πλέον. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ανατολική Μεσόγειος και θαλάσσιες ζώνες 

Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν είπε: «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου. Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει ανακηρυχθεί στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί».

Επίθεση στο Ισραήλ για τη Γάζα

Ο Ερντογάν κάλεσε «άλλα κράτη, που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος το συντομότερο δυνατό, όντας στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. «Τα τελευταία χρόνια, η στάση των Ηνωμένων Εθνών ήταν ανεπαρκής ως προς την εκπλήρωση της ιδρυτικής τους αποστολής. Μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε μια δυσλειτουργική, δυσκίνητη και αδρανή δομή» υπογράμμισε και συνέχισε: «Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων του Ισραήλ, η Γάζα έχει γίνει το μεγαλύτερο νεκροταφείο παιδιών και γυναικών στον κόσμο».

Απευθυνόμενος σε διεθνείς οργανισμούς και μέσα ενημέρωσης, τόνισε: «Αυτοί τους οποίους το Ισραήλ σκότωσε σε ζωντανές μεταδόσεις, δεν είναι συνάδελφοί σας; Ω, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τι περιμένετε για ν' αποτρέψετε τη γενοκτονία της Γάζας και να πείτε "σταματήστε" αυτή την καταπίεση και τη βαρβαρότητα; Τι περιμένετε για να σταματήσετε τις σφαγές;».

Αδιαφορώντας για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ο Ερντογάν, η κυβέρνηση Νετανιάχου διαπράττει εθνοκάθαρση και γενοκτονία εναντίον ενός έθνους, ενώ παράλληλα καταλαμβάνει τα εδάφη του. «Όπως η συμμαχία της ανθρωπότητας σταμάτησε τον Χίτλερ πριν από 70 χρόνια, έτσι πρέπει να σταματήσει τον Νετανιάχου και το δίκτυο δολοφόνων του» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επανέλαβε τα περί ίδρυσης ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ενοποιημένου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το αναβάλλουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατέληξε, δε, με αναφορές στη Λιβύη: «Υποστηρίζουμε ενεργά την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στη Λιβύη και τη διατήρηση της ενότητας και της ακεραιότητας της χώρας. Καλούμε όλα τα κράτη να σταθούν εμπράκτως στο πλευρό της Λιβύης σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο και να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών». 

 

Tags
Back to top button