Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του πριν από λίγο επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει δεσμευμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες Κορυφής και στο ανακοινωθέν της 25ης Νοεμβρίου του 2019.
Εξέφρασε επίσης απογοήτευση για τις τουρκικές θέσεις και ξεκαθαρίζοντας ότι παραμένει σταθερός σε θέσεις αρχής. Θα καταθέσει πρόσθεσε γραπτώς και τεκμηριωμένα τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως αύριο στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πέντε αντιπροσωπειών με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Προηγήθηκε έγκυρη κινητικότητα για να αποτραπεί ένα «ναυάγιο» για να έχουν ένα άλλο αύριο
Από τις μέχρι τώρα συνομιλίες του ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει διαπιστωθεί κοινό έδαφος με αποτέλεσμα ο ΓΓ του ΟΗΕ όπως αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές να επιδίδεται σε προσπάθειες για την αποτροπή ενός διπλωματικού ναυαγίου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΓΓ του ΟΗΕ με την σύγκληση της έκτακτης σύσκεψης όλων των μερών που συμμετέχουν στην σύνοδο για το Κυπριακό, επιχειρεί να διασώσει την διαδικασία, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.
Πρόταση έξι σημείων και... ομολογία των Τουρκοκυπρίων
Στο μεταξύ η εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ, δήλωσε πως η σημερινή ημέρα είναι ιστορική, γιατί για πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε μια ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση για να σπάσει το στάτους κβο. Η κα Ντογρούγιολ, αναφερόταν σε πρόταση έξι σημείων εκ μέρους του Ερσίν Τατάρ στη διάσκεψη της Γενεύης. Και τα έξι σημεία της πρότασης του κ. Τατάρ βρίσκονται εκτός του πλαισίου που έχει θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, κάτι που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ίσως φανερώνει την απροθυμία της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.
Η κα Ντογρούγιολ είπε ότι πρώτη φορά οι Τουρκοκύπριοι θέλησαν επιβεβαίωση της κυριαρχικής τους ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους τους. Είναι μια ευκαιρία για να αρχίσει μια διαδικασία που θα φέρει ένα ρεαλιστικό και μόνιμο αποτέλεσμα, πρόσθεσε.
«Βεβαίως εάν αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή. Εμείς ήρθαμε εδώ να τερματίσουμε μια κουραστική, εκφυλιστική διαδικασία για την ομοσπονδία που διαρκεί εδώ και δεκάδες χρόνια και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα».
Τηλεφωνικές επικοινωνίες Χριστοδουλίδη
Στο περιθώριο της διάσκεψης έγινε τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου υπουργού εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ και τον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Ντέιβιντ Χέιλ.
Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της Άτυπης Διάσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα.
Οι κ.κ. Λαβρόφ και Χέιλ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κ.Κούσιο , επανέλαβαν τη στήριξη της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην όλη προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα των ΗΕ για την επίτευξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Επικοινωνία Χριστοδουλίδη και με τον Γάλλο ομόλογο του
Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Στο πλαίσιο της επικοινωνίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Le Drian για την εξέλιξη των συζητήσεων στη Γενεύη για το Κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.
Σε επίσημη ενημέρωση από την κυπριακή Προεδρία, αναφέρεται ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη θέση της Γαλλίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κράτος μέλος της ΕΕ, για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ.
Οι δυο υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, το μέλλον των οποίων συνδέεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.