Ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που εξαπατούν τα καρκινικά κύτταρα για να αυτοκαταστραφούν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σπρέι για τη θεραπεία όγκων στον εγκέφαλο, ελπίζουν οι ειδικοί.
Επιστήμονες στο Νότιγχαμ ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο χρήσης νανοσωματιδίων για την πρόκληση κυτταρικού θανάτου, γνωστού επιστημονικά ως “απόπτωση”, σε κύτταρα γλοιοβλαστώματος – μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του εγκεφάλου. Τα σωματίδια μπόρεσαν να στοχεύσουν ειδικά τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος, αφήνοντας αλώβητα τα υγιή κύτταρα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για την πρώτη “κβαντική θεραπεία”, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της κβαντομηχανικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα παράσχουν μια νέα και αποτελεσματική θεραπεία για τους όγκους του εγκεφάλου.
Νέα έρευνα: Οι αιτίες που αύξησαν τον καρκίνο σε άτομα κάτω των 50 ετών κατά 79%
Γράφοντας στο περιοδικό Nature Nanotechnology, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ δήλωσαν: “Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη επιτυχής επίδειξη της τεχνολογίας ηλεκτρικής-μοριακής κβαντικής σηματοδότησης στη βιολογία“.
Ο δρ Φράνκι Ρόουσον, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: “Αναφερόμαστε [στα νανοσωματίδια] ως “βιο-νανοαντένες” επειδή μετατρέπουν ένα ηλεκτρικό πεδίο σε ένα βιολογικό συμβάν σηματοδότησης, το οποίο στη συνέχεια ρυθμίζει κυτταρικές λειτουργίες όπως η απόπτωση – προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος“.
Και πρόσθεσε: “Η ομάδα έδειξε ότι τα καρκινικά κύτταρα υποκύπτουν στον περίπλοκο χορό των ηλεκτρονίων, που ενορχηστρώνεται από τον μαγευτικό κόσμο της κβαντικής βιολογίας. Με την έλευση των βιο-νανοαντιδραστήρων, αυτό το όραμα των κβαντικών θεραπειών του πραγματικού κόσμου πλησιάζει στην πραγματικότητα. Διαμορφώνοντας με ακρίβεια την κβαντική βιολογική σήραγγα ηλεκτρονίων, αυτά τα έξυπνα νανοσωματίδια δημιουργούν μια συμφωνία ηλεκτρικών σημάτων που ενεργοποιούν τον φυσικό μηχανισμό αυτοκαταστροφής των καρκινικών κυττάρων“.
Ο Δρ Ρόουσον πρόσθεσε ότι η θεραπεία έχει επίσης βρεθεί ότι λειτουργεί στα καρκινικά κύτταρα του χοληδόχου πόρου, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευρύτερη θεραπεία.