Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Γαλλία: Η κυβέρνηση καταδικάζει τις απειλές για πραξικόπημα - Οι στρατηγοί αντιμετωπίζουν συνέπειες

Οι δύο οργισμένες επιστολές από εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων για την ισλαμική διείσδυση στην Γαλλία και την απειλή που αυτή συνιστά για την χώρα  προκάλεσαν την οργή της κυβέρνησης του Παρισιού με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Σαστέξ να μιλά για «ακροδεξιούς εξτρεμιστές».

Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien. «Εάν πιστεύουν ότι διακυβεύονται όλα, ας δείξουν τα πρόσωπά τους». Οι αξιωματικοί δεν κοινοποιούν ωστόσο τα ονόματά τους

Το βράδυ της Κυριακής, μια άλλη επιστολή από Γάλλους στρατιωτικούς δημοσιεύθηκε από το δεξιό περιοδικό Valeurs actuelles.

Μέσα σε λίγες ώρες, περισσότεροι από 250.000 πολίτες την συνυπέγραψαν.

Σύμφωνα με το περιοδικό, μεταξύ αυτών ήταν ο γνωστός συγγραφέας Ερίκ Ζεμούρ και η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ανιψιά της Marine Le Pen και διευθύντρια του Ινστιτούτου Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ISSEP).

Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, οι οποίοι επιθυμούσαν να παραμείνουν ανώνυμοι λόγω πιθανών επαγγελματικών συνεπειών, περιεγράφησαν στην εμπρηστική επιστολή ως «γενιά της φωτιάς», ως «άνδρες και γυναίκες, ενεργά μέλη του στρατού. Όλα τα στρατεύματα και από όλες τις στρατιωτικές τάξεις – αγαπάμε τη χώρα μας». Δεν είναι πλέον σε θέση να παραμείνουν σιωπηλοί.

Η επιστολή απευθύνεται, μεταξύ άλλων, στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε υπουργούς, βουλευτές και γενικούς αξιωματούχους. Πολλοί από τους συντάκτες και συνυπογράφοντες έχουν βιώσει «εχθρικούς βομβαρδισμούς», αφήνοντας μερικούς από τους συντρόφους τους νεκρούς. «Θυσίασες τη ζωή σου για να συντρίψεις τον Ισλαμισμό, στον οποίο κάνεις παραχωρήσεις στο έδαφός μας», αναφέρεται στο κείμενο μεταξύ άλλων.

Αναφορά στην «Έκκληση των Στρατηγών»

Η πλειοψηφία των υπογραφόντων χρησιμοποιήθηκε σε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση το 2015 για την προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Εκεί είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια τα παραμελημένα προάστια, την οργάνωση του εγκλήματος. Έχουμε βιώσει προσπάθειες εκμετάλλευσης αρκετών θρησκευτικών κοινοτήτων για τις οποίες η Γαλλία δεν σημαίνει τίποτα – και είναι μόνο αντικείμενο γελοιοποίησης, περιφρόνησης, ακόμη και μίσους».

Η επιστολή αναφέρεται επίσης στην «Έκκληση των Στρατηγών». Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, 20 υψηλόβαθμοι πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν ζητήσει περισσότερο πατριωτισμό και είχαν προειδοποιήσει για εμφύλιο πόλεμο και διχαστικό αντιρατσισμό. Ο εμπνευστής του εγχειρήματος, Λοχαγός Ζαν-Πιέρ Φαμπρέ-Μπερναρντάκ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερία JUNGE FREIHEIT ότι η πλειονότητα των Γάλλων ήταν πίσω από αυτήν την έκκληση. «Μας κυβερνούν άνθρωποι οι οποίοι δεν σκέφτονται πλέον με κρατικό υπόβαθρο», ανέφερε. «Ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί ξανά και να γίνει πιο τολμηρός."

Στο μεταξύ, ο γαλλικός στρατός αναλαμβάνει δράση εναντίον των απόστρατων στρατηγών. Σύμφωνα με την ελβετική Neue Zürcher Zeitung, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Φρανσουά Λεκουάντρ, ανακοίνωσε ότι οι 20 άνδρες θα παραπεμφθούν στο στρατοδικείο. Οι 18 εν ενεργεία στρατιωτικοί, που υπέγραψαν την επιστολή αντιμετώπισαν επίσης πειθαρχικές κυρώσεις.

Μηνύσεις και παραπομπές για έκκληση σε εξέγερση

Ο Λεκουάντρ κάλεσε τους 19 έφεδρους στρατηγούς να αποσυρθούν οριστικά. Κανένας από τους στρατηγούς δεν έχει το δικαίωμα να ασχολείται με την πολιτική. Αρκετοί από αυτούς λέγεται ότι βρίσκονται κοντά στον Εθνικό Συνεγερμό της Μαρίν Λε Πεν.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι 18 εν ενεργεία στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν ποινή για παράβαση καθήκοντος και πολιτικής ουδετερότητος. Δύο αριστερά κόμματα κατέθεσαν μηνύσεις για έκκληση για εξέγερση.

Επειδή η επιστολή ανέφερε ότι θα «στηρίξει εκείνους τους πολιτικούς που σκέφτονται να σώσουν το έθνος» και ότι, εάν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει, οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα έχουν καμία επιλογή από το να παρέμβουν στην πολιτική, κάποιοι αναλυτές είδαν ένα πιθανό πραξικόπημα πίσω από αυτό. Η ημερομηνία δημοσίευσης, η 21η Απριλίου, ήταν επίσης ένα έναυσμα για κάτι τέτοιο. Σχεδόν την ίδια ημέρα, πριν από 60 χρόνια, είχε γίνει απόπειρα πραξικοπήματος από τέσσερις στρατηγούς οι οποίοι, παρά τη θέληση του Σαρλ ντε Γκωλ, ήθελαν να αποτρέψουν την ανεξαρτησία της Αλγερίας.

Tags
Back to top button