Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Γ. Παπακωνσταντίνου σε SDZ: «Θέλω να κερδίσει η χώρα μου»

Η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Μόναχο με τίτλο «Game Over» κάνει λόγο για ένα ένα «συναρπαστικό ανάγνωσμα», όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο Κριστιάνε Σλέτσερ, επί σειρά ετών ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στηλιτεύει το γεγονός ότι ότι η κρίση «βρήκε απροετοίμαστη την Ευρώπη», η οποία εκ των πραγμάτων άρχιζε να «αυτοσχεδιάζει», θεσπίζοντας προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα. «Πολιτικό θρίλερ» χαρακτηρίζει το δικό του χρονικό της κρίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Και δικαίως, εκτιμά η εφημερίδα.

ΟΙ διαφορές με το βιβλίο Βαρουφάκη

Η παρουσίαση του «Game Over», που κυκλοφορεί στα γερμανικά από τον Σεπτέμβριο, έγινε την περασμένη Τετάρτη σε εκδήλωση της Επιστημονικής Εταιρίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο Μόναχο.

Αναπόφευκτη η σύγκριση με το τελευταίο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, που επίσης παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Γερμανία, αλλά σε ευρύτερο κύκλο και με προφανείς φιλοδοξίες για μεγαλύτερη εμπορική απήχηση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου λέει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαβάσει το πόνημα του «συναδέλφου», το οποίο πάντως θεωρεί ότι προκαλεί «υπέρμετρη συναισθηματική φόρτιση».

Ο ίδιος ήθελε να αποφύγει κάτι τέτοιο και γι αυτό άλλωστε, προσθέτει, επέλεξε να γράψει το βιβλίο του στα αγγλικά. Η ελληνική γλώσσα θα ήταν «υπερβολικά συναισθηματική» για όλα όσα έζησε. «Κατανοητό, άλλωστε τελούσε και ο ίδιος υπό κατηγορία για νόθευση εγγράφου» παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα, χωρίς πάντως να σχολιάζει περαιτέρω την υπόθεση. Εκτιμά ωστόσο ότι, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης βλέπει εαυτόν μαχόμενο κατά του «ευρωπαϊκού κατεστημένου., o Γιώργος Παπακωνσταντίνου προτιμά να κρατήσει χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να προσδώσει στο κείμενό του «ύφος ηθικής ανωτερότητας».

«Ήταν αναπόφευκτη η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ»

Η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι «το κόμμα του Παπακωνσταντίνου, το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, διαλύθηκε λόγω κρίσης». Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «αναπόφευκτη», σχολιάζει ο πρώην υπουργός, για να προσθέσει ωστόσο ότι κατά την άποψή του «η Ελλάδα θα είναι και η πρώτη χώρα που θα επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ομαλότητα (mainstream), μετά το πείραμα με μία κυβέρνηση λαϊκιστών».

Και αυτό γιατί, όπως δηλώνει, «και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει θαύματα». Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του βιβλίου στο Μόναχο ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει τι είναι αυτό που ακόμη λείπει στην Ελλάδα της κρίσης: «Συναίνεση και διάθεση συμβιβασμού. Ο πραγματισμός θεωρείται βρισιά...». 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη συνεχή αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, είναι η συνεχιζόμενη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου, γιατί ήταν ο πρώτος που είχε υπολογίσει ότι το ελληνικό έλλειμμα υπερέβαινε κατά πολύ τα έως τότε γνωστά στοιχεία. Κατά συνέπεια «διατηρείται επίμονα ακόμα και σήμερα ο μύθος, ότι ποτέ δεν ήταν πραγματικά απαραίτητο το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης» τονίζει η αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Παπακωνσταντίνου διατηρεί χαμηλούς τόνους και δηλώνει ότι έχει χορτάσει πλέον από θεωρίες συνομωσίας. «Θέλω να κερδίσει η χώρα μου», καταλήγει.

Tags
Back to top button