Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Φτώχεια στην ΕΕ το 2024: Η Ελλάδα ανάμεσα στις πιο πληγείσες χώρες

Η φτώχεια εξακολουθεί να πλήττει ευάλωτα κοινωνικά στρώματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat να καταγράφουν ότι το 21,4% του πληθυσμού το 2024 βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Παρότι η μείωση σε σχέση με το 2023 ήταν οριακή (-0,4 ποσοστιαίες μονάδες), κοινωνικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Φτώχειας (EAPN), η μικρή στατιστική βελτίωση αποκρύπτει μια σκληρή καθημερινότητα: «Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε μια οριακή μείωση όταν βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους στους δρόμους, ουρές για φαγητό και αυξανόμενη ανάγκη για κοινωνική βοήθεια», τονίζει η οργάνωση.

Σε τουλάχιστον 11 κράτη-μέλη καταγράφηκε αύξηση των ποσοστών φτώχειας, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ καταγράφονται σε:

  • Βουλγαρία: 30,3%
  • Ρουμανία: 27,9%
  • Ελλάδα: 26,9%

Ραγδαία αύξηση στη Γαλλία – Χτύπημα σε μονογονεϊκές οικογένειες και παιδιά

  • Στη Γαλλία, το ποσοστό φτώχειας ανήλθε στο 15,4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1996, σύμφωνα με το INSEE (Γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικής). Η αύξηση ήταν αισθητή κυρίως στις μονογονεϊκές οικογένειες και στα παιδιά, ενώ οι συνταξιούχοι επηρεάστηκαν λιγότερο.

    Ο αντίκτυπος γίνεται πιο σαφής όταν εξεταστεί η φτώχεια με βάση τη δομή των νοικοκυριών:

  • Στη Βουλγαρία, το 30,8% των οικογενειών με εξαρτώμενα παιδιά κινδυνεύουν από φτώχεια ή αποκλεισμό.
  • Ακολουθούν Ρουμανία (30,4%) και Ισπανία (30,2%).
  • Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Ολλανδία (13%), Κύπρο (12,7%) και Σλοβενία (9,8%).
  • Στην Ιταλία, ο κίνδυνος φτώχειας εξαρτάται από την υπηκοότητα:

  • Το 30,4% των οικογενειών με τουλάχιστον έναν αλλοδαπό πολίτη βρισκόταν σε κίνδυνο.
  • Αντιθέτως, για οικογένειες μόνο με Ιταλούς πολίτες το ποσοστό ήταν μόλις 6,3%.

    Το φύλο και η ηλικία αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες:

  • Στην Κύπρο, το 18,5% των γυναικών κινδυνεύει από φτώχεια έναντι 15,6% των ανδρών.
  • Νέοι 18–24 ετών, άνεργοι και άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι επίσης πιο ευάλωτοι.
  • «Οι αριθμοί αποτυπώνουν πώς οι συστημικές ανισότητες επηρεάζουν τους ανθρώπους σε κρίσιμες φάσεις της ζωής τους: οι γυναίκες επωμίζονται δυσανάλογα το βάρος της φροντίδας, ενώ οι νέοι δυσκολεύονται να αποκτήσουν σταθερή εργασία και στέγαση», αναφέρει το EAPN.

    Η αυξητική τάση της φτώχειας σε κράτη όπως η Γαλλία έρχεται σε μια περίοδο που εντείνονται οι πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία, περικοπές κοινωνικών δαπανών και αναθεώρηση της κοινωνικής πρόνοιας. Ο συνδυασμός με υψηλό πληθωρισμό, ενεργειακή ανασφάλεια και στεγαστική κρίση αυξάνει τον κίνδυνο η φτώχεια να αποκτήσει διαρθρωτικά χαρακτηριστικά τα επόμενα χρόνια.

Tags
Back to top button