
Χρήστος Παπαδημητρίου: Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μετά το πόρισμα για τα Τέμπη
Ένα έγγραφο που ανοίγει νέα συζήτηση για την έκρηξη στο δυστύχημα στα Τέμπη, έφερε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha από το Γενικό Χημείο του Κράτους, το οποίο αναφέρει πως το φρέον μπορεί να προκαλέσει τέτοιο φαινόμενο, σύμφωνα με το έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητα ο ALPHA
Όπως αναφέρεται στην έκρηξη, το φρέον της εμπορικής αμαξοστοιχίας μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για έκρηξη. Το φρέον βρισκόταν σε μεταλλική φιάλη 2,7 κιλών και εντοπίστηκε στο Κουλούρι.
Σύμφωνα με την έκθεση, αν θερμανθεί το εν λόγω υλικό κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες δεν είναι απλά εύφλεκτο αλλά εκρηκτικό!
Μάλιστα τονίζεται πως στο επίκεντρο βρίσκονται και άλλα συστήματα της επιβατικής, όπως τα αεροφυλάκια πέδησης, προκειμένου να εντοπιστεί αν και ποιο ρόλο έχουν παίξει στην πυρόσφαιρα.
Επανένταξε τη Γάνδη στο πόρισμα χωρίς να το ξέρει
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το πανεπιστήμιο της Γάνδης, μετά και την παραίτηση του Χρήστου Παπαδημητρίου.
Όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής, Bert Merci, είχε αλληλογραφία, στην οποία φαίνεται πως όλα γίνονταν με προχειρότητα. Σε email που αντάλλαξε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Γάνδης με τον τηλεοπτικό σταθμό, ενημέρωσε ξεκάθαρα πως το τμήμα για την πυρόσφαιρα και η αναφορά στο πανεπιστήμιο της Γάνδης είχαν αφαιρεθεί από το πόρισμα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1 με νέο email αργά το βράδυ της Τρίτης, 8 Απριλίου, ο ΕΟΔAΣΑΑΜ ανακοίνωσε ότι το επίμαχο κεφάλαιο διατηρείται κανονικά στο τελικό κείμενο. Τότε, όπως ανέφερε ο ΑΝΤ1 στο ρεπορτάζ του, υπήρξε νέα επικοινωνία του σταθμού με τον καθηγητή, Bert Merci, στον οποίο εστάλη η ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Του πρότεινε μάλιστα να του τη μεταφράσει στα αγγλικά. Εκείνος, απάντησε ότι θα συγκαλέσει συμβούλιο με το Πανεπιστήμιο για να αξιολογήσουν τι ακριβώς συμβαίνει και πώς θα το διαχειριστούν από εδώ και πέρα. Έτσι, έμαθε ο καθηγητής ότι ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔAΣΑΑΜ και τα λοιπά μέλη ανακάλεσαν τις προηγούμενες τοποθετήσεις τους.
Ο επικεφαλής απάντησε χαρακτηριστικά: «Οι διατυπώσεις στη δημόσια έκθεση έχουν διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν διάφορες ερμηνείες σχετικά με την πραγματική συμβολή του Πανεπιστημίου της Γάνδης στις δραστηριότητες».
Και πρόσθεσε: «Η δημόσια έκθεση αποκαλύπτει ότι οι ρυθμίσεις των τελικών προσομοιώσεων διαφέρουν από αυτές που εξετάσαμε. Ως αποτέλεσμα, αποφύγαμε – και συνεχίζουμε να απέχουμε – να σχολιάσουμε αυτές τις προσομοιώσεις ή τα σχετικά συμπεράσματά τους».
Σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση της επιστημονικής τεκμηρίωσης γύρω από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ανακύπτουν μετά τις αντιφατικές δηλώσεις και τις νέες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως.
Ο επικεφαλής ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γάνδης, καθηγητής Bert Merci, ανέφερε σε αλληλογραφία πως οι διατυπώσεις στη δημόσια έκθεση του ΕΟΔΟΣΑΑΜ «έχουν διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν διάφορες ερμηνείες σχετικά με την πραγματική συμβολή του Πανεπιστημίου της Γάνδης στις δραστηριότητες».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως: «Η δημόσια έκθεση αποκαλύπτει ότι οι ρυθμίσεις των τελικών προσομοιώσεων διαφέρουν από αυτές που εξετάσαμε. Ως αποτέλεσμα, αποφύγαμε –και συνεχίζουμε να απέχουμε– να σχολιάσουμε αυτές τις προσομοιώσεις ή τα σχετικά συμπεράσματά τους».
Οι «κωλοτούμπες» Παπαδημητρίου και ο Δημόκριτος
Την ίδια στιγμή, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΟΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, είχε αναφέρει ότι υπήρχε επαφή και ότι βρίσκονταν «ένα βήμα πριν υπογράψουν σύμβαση» με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Ωστόσο, η διάψευση από το ερευνητικό κέντρο ήταν κατηγορηματική. Σε επίσημη ανακοίνωση, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ανέφερε στον ΑΝΤ1:
«Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" ενημερώνει ότι κανένας φορέας δεν έχει απευθυνθεί στο Κέντρο για τη διενέργεια εργαστηριακών μετρήσεων που σχετίζονται με την τραγωδία στην Τέμπη».
Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής:
- Έχουν γίνει τελικά επίσημες προσομοιώσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη;
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο εφέτης ανακριτής στη Λάρισα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διορίσει ο ίδιος ανεξάρτητο επιστήμονα, προκειμένου να πραγματοποιήσει προσομοιώσεις για τις συνθήκες της τραγωδίας. Ο λόγος είναι πως μέχρι στιγμής κανένας κρατικός φορέας δεν έχει αναλάβει επίσημα τέτοια πρωτοβουλία.
Η υπόθεση παραμένει ανοικτή, με όλο και περισσότερες πλευρές να ζητούν διαφάνεια και επιστημονική αξιοπιστία στη διερεύνηση των αιτίων του πολύνεκρου δυστυχήματος.