Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Φουλάρουν στο Ιράν για την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων

Το Ιράν συνεχίζει να επεκτείνει τις υπόγειες υποδομές του για την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων, παρά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν οι κύριες εγκαταστάσεις πυραύλων του από αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα.

Το σίγουρο είναι ότι ετοιμάζεται να πάρει φωτιά ξανά ολόκληρη η Μέση Ανατολή. 

Αυτό προκύπτει από μελέτη του αμερικανικού ινστιτούτου Foreign Policy Research Institute (FPRI), η οποία βασίζεται σε ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τρία μεγάλα συγκροτήματα πυραύλων: το Parchin, το Khojir και το Shahrud.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής στερεού καυσίμου πυραύλων και στις τρεις τοποθεσίες παραμένουν εκτός λειτουργίας μετά την επιχείρηση «Epic Fury». Μεγάλες ποσότητες συντριμμιών από κατεστραμμένες κατασκευές βρίσκονται ακόμη διασκορπισμένες στους χώρους, ενώ η αποκατάσταση του εξοπλισμού παραγωγής δεν έχει σημειώσει ουσιαστικά καμία πρόοδο.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε δραστηριότητα κοντά σε ένα συγκρότημα υπόγειων σηράγγων στην τοποθεσία Shahid Boroujerdi, κοντά στο Parchin. Παρά τις ζημιές σε ορισμένες από τις σήραγγες, το Ιράν προχώρησε άμεσα στην ανοικοδόμηση ενός βοηθητικού κτιρίου και στην κάλυψη των κρατήρων που προκλήθηκαν από πλήγματα με πυρομαχικά διάτρησης (penetrator munitions).

Δορυφορικές εικόνες της τοποθεσίας αποκάλυψαν επίσης εμπορευματοκιβώτια (containers) μήκους περίπου 5 έως 13 μέτρων, τα οποία ενδέχεται να χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ή τη μεταφορά πυραύλων.

Εμπορευματοκιβώτια μήκους περίπου 5–13 μέτρων, τα οποία ενδέχεται να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ή την αποθήκευση πυραύλων, κοντά στην υπόγεια εγκατάσταση Shahid Boroujerdi στο Ιράν. 15 Σεπτεμβρίου 2026. Πηγή: Planet Labs / FPRI.

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το υπόγειο συγκρότημα ενδέχεται να χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ή τη συναρμολόγηση πυραυλικών συστημάτων.

Σε μια άλλη σημαντική τοποθεσία, στο Khojir, μεγάλο μέρος των υποδομών παραγωγής παραμένει κατεστραμμένο, ενώ αρκετές είσοδοι προς το υπόγειο συγκρότημα Shahid Movahed παραμένουν αποκλεισμένες.

Η απουσία ορατής δραστηριότητας έχει οδηγήσει τους ερευνητές να θέσουν το ερώτημα εάν πραγματοποιείται επί του παρόντος συναρμολόγηση πυραύλων στο συγκεκριμένο σημείο.

Την ίδια στιγμή, στο Shahrud, το Ιράν συνεχίζει την κατασκευή ενός νέου συγκροτήματος σηράγγων. Οι εργασίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2024 με την κατασκευή δύο εισόδων στην οροσειρά, ενώ μετά την «Επιχείρηση Epic Fury», πιθανότατα ξεκίνησε και η κατασκευή μιας τρίτης εισόδου.

Αυτές οι σήραγγες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά κρίσιμων παραγωγικών διαδικασιών υπόγεια.

Αναλυτές του FPRI επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη της ιρανικής παραγωγής πυραύλων. Ωστόσο, εάν οι πόροι συγκεντρωθούν σε μία μόνο εγκατάσταση και υπάρχει διαθέσιμος εξειδικευμένος εξοπλισμός, το Ιράν θα μπορούσε ενδεχομένως να επαναλάβει τη λειτουργία του εντός ενός έτους.

Αμερικανικές και ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν πως το Ιράν είχε επαναλάβει την περιορισμένη παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων και εκτοξευτών. Η Τεχεράνη χρησιμοποιούσε αποθηκευμένα εξαρτήματα, επισκευασμένες γραμμές παραγωγής και εγκαταστάσεις που δεν είχαν υποστεί ζημιές.

Σε περιπτώσεις όπου κρίσιμες υποδομές υφίστανται πλήγματα ή αντιμετωπίζουν ελλείψεις, η συγκέντρωση των εναπομεινάντων πόρων (όπως εξειδικευμένο προσωπικό, πρώτες ύλες και τεχνογνωσία) σε μία μόνο προστατευμένη ή λειτουργική εγκατάσταση αποτελεί κλασική στρατηγική διαχείρισης κρίσεων.

Tags
Back to top button