Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

FOX NEWS : Οι τρεις τάφοι στην Βεργίνα και το ανελέητο κυνήγι για τον τάφο του Μέγα Αλεξάνδρου προκαλούν ρίγη παγκοσμίως

Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια νέα ανακάλυψη κατά την ανασκαφή της αρχαίας πόλης ΒεργίναΕκεί ανακάλυψαν τρεις βασιλικούς τάφους που περιείχαν λείψανα της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Εκείνη την εποχή, θεωρήθηκε ότι ήταν ο πατέρας, ο γιος και ο μεγαλύτερος ετεροθαλής αδελφός του μεγάλου στρατηλάτη.

Σύμφωνα με οι σκελετοί ανήκουν στον πατέρα και τον ετεροθαλή αδερφό του Αλέξανδρου.
Ο τάφος  του Μεγάλου Αλεξάνδρου που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρωπότητας παραμένει άγνωστος ακόμη.

Ο επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Αντώνιος Μπαρτσιώκας, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Ελλάδα. "Οι σκελετοί που μελετήθηκαν είναι από τους πιο σημαντικούς ιστορικά στην Ευρώπη", ισχυρίζεται ο καθηγητής Μπαρτσιώκας και οι συνεργάτες του. "Επικεντρωθήκαμε στα επιστημονικά δεδομένα και τα ιστορικά στοιχεία που επηρεάζουν την αποδοχή ή την απόρριψη της θέσης του βασιλιά Φίλιππου Β' της Μακεδονίας".

Το Fox News και το τεράστιο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο

Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι ο τάφος ΙΙΙ ανήκει στον Αλέξανδρο Δ΄, τον έφηβο γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά η "έντονη συζήτηση" για τους άλλους δύο τάφους "συνεχίζεται με αμείωτη ένταση".
Για να δώσουν τέλος στην διαμάχη, οι ερευνητές μελέτησαν τις ακτινογραφίες των σκελετών και αναφέρθηκαν σε αρχαία γραπτά για κάθε μορφή, συμπεριλαμβανομένων των ανατομικών χαρακτηριστικών τους και τυχόν σωματικών προβλημάτων.

Ανέφεραν ότι ο τάφος Ι περιείχε τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο τάφος ΙΙ τον Φίλιππο Γ' της Μακεδονίαςενώ ο τάφος Ι περιέχει τα λείψανα μιας γυναίκας και ενός μωρού, τα οποία οι ερευνητές λένε ότι είναι η νεαρή σύζυγος του Φιλίππου Β', η Κλεοπάτρα, και το νεογέννητο παιδί τους.

Η τοποθεσία περιέχει τρεις τάφους του 4ου αιώνα π.Χ. τάφους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο τεύχος Δεκεμβρίου του Journal of Archaeological Science Reports.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι τρεις τάφοι περιέχουν επίσης τον ετεροθαλή αδελφό του Αλέξανδρου, τον βασιλιά Φίλιππο Γ' Αριδαίο, και τον έφηβο γιο του, Αλέξανδρο Δ'.

Στην αρχαιότητα, η Βεργίνα ήταν η αρχική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, γνωστή ως Αιγές.

Οι αρχαιολόγοι πήραν ακτινογραφίες των σκελετών στους τάφους και τους συνέκριναν με λεπτομερείς περιγραφές για τους βασιλικούς της Μακεδονίας, όπως ύψος, βάρος, τραυματισμοί και σωματικές ανωμαλίες, σύμφωνα με το Live Science.

Τα λείψανα του πατέρα του Αλέξανδρου αναγνωρίστηκαν από έναν τραυματισμό στο γόνατο που ήταν «σύμφωνος με τα ιστορικά στοιχεία χαρακτηριστικό της χωλότητας του βασιλιά Φιλίππου Β'», ανέφερε η μελέτη, σύμφωνα με το Live Science.

Η τοποθεσία της Βεργίνας ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, αλλά ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το ποιοι βασιλιάδες θάφτηκαν σε κάθε τάφο.

Ο Αντώνιος Μπαρτσιώκας, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε στο Live Science ότι η έρευνα «ήταν σαν μια συναρπαστική αρχαία ιστορία ντετέκτιβ», ο Μπαρτσιώκας είναι καθηγητής ανθρωπολογίας και παλαιοανθρωπολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή, Ελλάδα.

Οι ερευνητές εντόπισαν τον βασιλιά Φίλιππο Γ' Αρριδαίο, ετεροθαλή αδερφό και διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον τάφο II.

«Τα σκελετικά του στοιχεία και το μοτίβο των αποτεφρωμένων οστών του έχουν αποδειχθεί ότι συνάδουν με τις συνθήκες θανάτου του βασιλιά Αρριδαίου και της συζύγου του», είπε ο Μπαρτσιώκας, σύμφωνα με το Live Science.

"Ο τάφος I ήταν ένας πολύ μικρός και φτωχός τάφος και ο τάφος ΙΙ ήταν πολύ μεγάλος και πλούσιος. Αυτό συνδέεται με την ιστορική απόδειξη ότι η Μακεδονία ήταν σε κατάσταση χρεοκοπίας όταν ο Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία του και πολύ πλούσια όταν πέθανε.

Το μωρό που βρέθηκε ήταν το μόνο νεογέννητο στη μακεδονική δυναστεία που πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του.
Η ηλικία του γυναικείου σκελετού στα 18 χρόνια προσδιορίστηκε με βάση τις επιφυσιακές γραμμές του βραχιονίου της. [Αυτός ο αριθμός] συμπίπτει με τον ηλικία της [της συζύγου του βασίλισσας] Κλεοπάτρας από τις αρχαίες πηγές».

Τα λείψανα στον Τάφο ΙΙ επίσης δεν βρέθηκαν να έχουν τραυματισμό στα μάτια όπως πίστευαν προηγουμένως.
Τα λείψανα του τάφου Ι δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν με βεβαιότητα εάν υπήρχε τραυματισμός στο μάτι λόγω της φθοράς του.

"Έχουμε παράσχει αδιάσειστα στοιχεία από πολλαπλές πηγές που αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο Φίλιππος Β' ήταν θαμμένος στον τάφο Ι. Η υπόθεσή μας για τον Φίλιππο Β' στον τάφο Ι παραμένει αδιαμφισβήτητη στην βιβλιογραφία με κριτές και πιστεύουμε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία είναι πειστικά",ανέφερε ο κ. Μπαρτζιώκας.

ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και συγκεκριμένα η αναζήτηση και ο εντοπισμός της τοποθεσίας του, αποτελεί ένα διαρκές αρχαιολογικό και ιστορικό αίνιγμα, με τις έρευνες να είναι συνεχείς από την ύστερη αρχαιότητα όταν και τα ίχνη του χάθηκαν.

Tags
Back to top button