Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ένας στους τέσσερις πληρώνει μεγαλύτερο φόρο

Οι φορολογούμενοι έχουν μπροστά τους σχεδόν ένα μήνα και λίγες ημέρες για να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Εφέτος η διαδικασία ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και οι Έλληνες πολίτες δείχνουν να ανταποκρίνονται. Σχεδόν υπερδιπλάσιες είναι οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά ωστόσο κατά την πάγια ελληνική παράδοση το … πανηγύρι θα γίνει στο τέλος του επόμενου μήνα και ας ελπίσουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αναγκαστεί για μία ακόμη φορά να δώσει παράταση, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια.

Πέρυσι είχαν υποβληθεί 682.150 δηλώσεις (έως 18 Μαΐου 2018) ενώ φέτος έχουν υποβληθεί1.560.252 δηλώσεις (έως 23 Μαΐου 2019) και δεν αποκλείεται για πρώτη φορά να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να μην χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει την προθεσμία η οποία εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί ο ρυθμός 70.000 ημερησίως. Εφόσον συνεχισθεί ο ανοδικός ρυθμός και προσεγγίσει τις 100.000 ημερησίως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί επιτυχώς στις 30 Ιουνίου. Με βάση τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε. απομένουνπερίπου 5,5 εκατομμύρια δηλώσεις για να κλείσει το Taxis.

Μπορεί οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα να ανέρχονται σε 1.560.252 όμως τα εκκαθαριστικά σημειώματα που εκδόθηκαν φθάνουν τα 2.152.817. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι φέτος για πρώτη φορά τα ζευγάρια θα έχουν ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα. Ο κάθε σύζυγος θα έχει το δικό του φορολογικό λογαριασμό.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής προκύπτει ότι:

–  Ένας στους τέσσερις φορολογούμενους ή το 26,01% καλείται να πληρώσειεπιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018. Συγκεκριμένα για 559.912 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 330,57 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόροςγια τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 590 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερηστις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Εκτός από το φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφοράαλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος.

– Για πάνω από έξι στους δέκα φορολογούμενους ή το 62,59% το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό. Συγκεκριμένα σε σύνολο 2.152.817 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 1.347.436 είναι μηδενικά.

–  Μόλις το 11,4% των φορολογούμενων ή 245.469 φυσικά πρόσωπα έχουν επιστροφή φόρου η οποία κατά μέσο όσο φθάνει τα 268 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 65,8 εκατ. ευρώ.

Πολλοί φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν την διαδικασία υποβολής της δήλωσή τους θα χρειαστεί να περάσουν πρώτα μια βόλτα από την Εφορία τους. Συγκεκριμένα το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. τους, θα πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπόγραψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2018 αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2018 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων.

Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18 έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν τη ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονική έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.

Αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων θα τρέξει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2019. Στην περίπτωση που τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναρτηθούν στο τέλος Ιουλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου έως τις 30 Αυγούστου. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο φετινός ΕΝΦΙΑ να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις(σ.σ. αντί για 5 δόσεις), από τον Αύγουστο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020.

Tags
Back to top button