Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Φυσικές λύσεις για καλύτερο ύπνο

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν επαρκή και ποιοτική ξεκούραση και κατ’ επέκταση να ταλαιπωρούνται από επίμονη κούραση και καθημερινή υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.


Εάν εδώ και καιρό δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή ξυπνάτε συνεχώς μέσα στη νύχτα, καλό θα είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας ώστε να εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία του προβλήματος (π.χ. υπερβολικό στρες, άπνοιες).

Στο μεταξύ, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω φυσικές λύσεις.

– Συμπλήρωμα μελατονίνης

Είναι η συνηθέστερη λύση που προτείνουν οι ειδικοί, καθώς πρόκειται για μια ορμόνη που παράγει ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός. Η μελατονίνη απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο ώστε να προετοιμαστούμε για ύπνο, ωστόσο η διαδικασία αυτή συχνά εμποδίζεται από εξωγενείς παράγοντες όπως η έκθεση στο τεχνητό φως των ηλεκτρονικών συσκευών τις νυχτερινές ώρες, καθιστώντας τον ύπνο πιο δύσκολο. Έτσι, ένα συμπλήρωμα μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή της ορμόνης για να αντιμετωπιστεί η αϋπνία.


– Βαλεριάνα

Σύμφωνα με μετα-ανάλυση του 2015 που βασίστηκε σε παλαιότερες μελέτες και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, το ποώδες φυτό έχει ήπια αλλά αποτελεσματική δράση ενάντια στην αϋπνία και κυρίως είναι ασφαλές για ανθρώπινη χρήση. Να σημειωθεί ότι η βαλεριάνα αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, επομένως συνιστάται να λαμβάνεται έπειτα από συμβουλή γιατρού.

– Λεβάντα

Το άρωμα της λεβάντας έχει αποδεδειγμένη χαλαρωτική δράση, όπως δείχνει μελέτη του 2016 στην επιθεώρηση Explore. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι νεαροί συμμετέχοντες που εκτέθηκαν στο άρωμα της λεβάντας πριν κοιμηθούν κατάφεραν να απολαύσουν καλύτερο ύπνο και είχαν περισσότερη ενέργεια την επόμενη ημέρα, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν εκτεθεί στο συγκεκριμένο άρωμα. Μελέτες σε άλλους πληθυσμούς, όπως γυναίκες μέσης ηλικίας και καρδιοπαθείς, έχουν υποδείξει επίσης ότι η λεβάντα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

– Χαμομήλι

Δεν είναι τυχαία το ιδανικό βραδινό ρόφημα. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται ως «βοήθημα» ύπνου εδώ και αιώνες και η επίδρασή του αυτή επιβεβαιώνεται από μελέτη του 2016 στην επιθεώρηση Journal of Advanced Nursing, η οποία υπέδειξε ότι οι νέες μαμάδες που έπιναν συστηματικά χαμομήλι για διάστημα δύο εβδομάδων εκδήλωσαν λιγότερα συμπτώματα έλλειψης ύπνου και κατάθλιψης.

– Ήχοι της φύσης

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Scientific Reports κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ήχοι της φύσης (π.χ. ο άνεμος που περνά μέσα από τις φυλλωσιές των δέντρων, τα κύματα της θάλασσας, το τιτίβισμα των πουλιών) πυροδοτούν ένα αντανακλαστικό χαλάρωσης στον εγκέφαλο. Παράλληλα, οι ήχοι αυτοί καλύπτουν τη βουή του δρόμου ή άλλες μορφές ηχορύπανσης που συχνά χαλάνε τον ύπνο των ανθρώπων της πόλης. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές συσκευές που παράγουν ήχους της φύσης, ενώ τελευταία έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς και αντίστοιχες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα.

onmed.gr

Tags
Back to top button