Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία μετά τις ρωσικές απειλές: Eπενδύσαμε στα μαχητικά F-35!

Μετά τις πυρηνικές απειλές της Ρωσίας σε περίπτωση ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το Ελσίνκι δηλώνει έτοιμο να απαντήσει. «Μέσω της στενότερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις διαφορετικές απειλές», το μήνυμα που αποστέλλεται από τη Φινάνδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας δήλωσε, ειδικότερα, στο CNN ότι είναι έτοιμοι για όλα τα σενάρια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35.

«Η Φινλανδία έχει πραγματικά έναν αρκετά ισχυρό στρατό. Έχουμε περισσότερους από 280.000 έφεδρους, έχουμε υποψήφιους για στρατολόγηση, μόλις επενδύσαμε σε μαχητικά F-35, εκ των οποίων τα 60 έρχονται ήδη στη Φινλανδία και ούτω καθεξής. Έτσι φροντίζουμε πολύ καλά την ενδυνάμωση της εθνικής μας άμυνας. Αλλά φυσικά ζούμε σε έναν κόσμο, όπως βλέπουμε από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ότι εμφανίζονται και νέες απειλές για την ασφάλεια. Μέσω της στενότερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις διαφορετικές απειλές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο CNN.

«Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, πιθανή χρήση πυρηνικών ή και χημικών όπλων»

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Φινλανδία άλλαξε τη θέση της όσον αφορά τη στρατιωτική ουδετερότητα, είπε ότι ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα δεδομένα. «Πρώτον, η Ρωσία δείχνει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει μεγαλύτερους κινδύνους στη γειτονιά της. Δεύτερον, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες σε ένα πεδίο, όπως είδαμε στα σύνορα της Ουκρανίας. Και τρίτον – αυτό είναι περισσότερο μια ανοιχτή εικασία – είναι η πιθανή χρήση πυρηνικών ή και χημικών όπλων. Όλα αυτά φυσικά επηρεάζουν και τη φινλανδική ασφάλεια», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

«Έχουμε δει μια σημαντική αλλαγή στην κοινή γνώμη στη Φινλανδία τις τελευταίες εβδομάδες. Η σαφής πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει τώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το φινλανδικό κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτό το θέμα τις επόμενες εβδομάδες, και εάν η πλειοψηφία το δηλώσει ξεκάθαρα, τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί. Στη συνέχεια, εξαρτάται από τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πόσο γρήγορη μπορεί να είναι η διαδικασία», πρόσθεσε.

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Πυρηνικές απειλές της Ρωσίας για ενδεχόμενη ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων, και η Σουηδία εξετάζουν αν θα ενταχθούν ή όχι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία θα λάβει απόφαση μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες, δήλωσε χθες, Τετάρτη, η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία.

Ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης ρητά το ζήτημα της πυρηνικής απειλής λέγοντας πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική – όπου η Ρωσία διατηρεί το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012.

«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

«Αν μας υποχρεώσουν, τότε… σημειώστε πως δεν ήμασταν εμείς που προτείναμε αυτό», πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει ήδη πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής, λένε οι Λιθουανοί

Η απειλή της Ρωσίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην περιοχή της Βαλτικής «δεν είναι κάτι καινούριο», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονιτέ, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άρβιντας Ανουσάουσκας δήλωσε πως η Ρωσία έχει ήδη πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής.

«Το να απειλεί η Ρωσία δεν είναι κάτι καινούριο», είπε η πρωθυπουργός Σιμονιτέ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Το Καλίνινγκραντ είναι μια πολύ στρατιωτικοποιημένη ζώνη, είναι έτσι εδώ και πολλά χρόνια, και βρίσκεται στην περιοχή της Βαλτικής».

Ο ρωσικός θύλακος του Καλίνινγκραντ, στα παράλια της Βαλτικής Θάλασσας, βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, αμφότερες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Άμυνας Ανουσάουσκας δήλωσε εξάλλου στο λιθουανικό πρακτορείο ειδήσεων BNS πως πυρηνικά όπλα έχουν αναπτυχθεί στο ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ πριν από τη σημερινή κρίση.

«Οι σημερινές ρωσικές απειλές φαίνονται πολύ παράξενες, όταν γνωρίζουμε ότι, ακόμη και χωρίς τη σημερινή κατάσταση της ασφάλειας, διατηρούν το όπλο σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Λιθουανίας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Πυρηνικά όπλα υπήρχαν ανέκαθεν στο Καλίνινγκραντ… η διεθνής κοινότητα, οι χώρες στην περιοχή, το γνωρίζουν αυτό θαυμάσια… Τα χρησιμοποιούν ως απειλή», πρόσθεσε ο Ανουσάουσκας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Tags
Back to top button