Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Φίλος του Κιμ Γιονγκ Ναμ αποκαλύπτει: «Φοβόταν ότι θα τον σκοτώσουν»

Ο Άντονι Σαχακιάν είναι ο άνθρωπος που συναντούσε στα ταξίδια που έκανε στη Γενεύη τα τελευταία δύο χρόνια ο Κιμ Γιονγκ Ναμ. Η τελευταία τους συνάντηση ήταν πριν δύο μήνες όταν ο Κιμ συνάντησε τον φίλο που γνώρισε για πρώτη φορά στην εφηβεία τους όταν φοιτούσε σε ένα αριστοκρατικό σχολείο της ελβετικής πόλης.

Στις συναντήσεις τους οι δύο συμμαθητές θα έκαναν απλά πράγματα. Θα έπιναν καφέ, θα κάπνιζαν πουράκια και θα περπατούσαν. Ο Κιμ, τον οποίο ο Σαχακιάν αποκαλούσε «Λι», ζούσε γνωρίζοντας ότι ο μικρότερος αδερφός του θα μπορούσε να τον δει σαν απειλή. «Στην πραγματικότητα συζητούσαμε για το καθεστώς, τον ετεροθαλή αδελφό του, για πράγματα που συμβαίνουν εκεί. Ενα πράγμα που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για εξουσία», είπε ο 44χρονος Σαχακιάν. «Ήθελε να διαφύγει. Δεν είχε ποτέ καμία φιλοδοξία να κυβερνήσει την χώρα. Δεν δεχόταν και δεν εκτιμούσε ό,τι συνέβαινε εκεί», εξηγεί τονίζοντας ότι κρατούσε τυπικές σχέσεις με το καθεστώς.

Όσον αφορά τις πολιτικές απόψεις του πρωτότοκου γιου του Κιμ Γιονγκ Ιλ και τους φόβους του ότι ο ετεροθαλής αδερφός του μπορεί να τον σκοτώσει ο Σαχακιάν εξηγεί ότι ο Κιμ φοβόταν χαρακτηρίζοντας τον φόβο του παρανοϊκό. «Ήταν ένα σημαίνων πολιτικά πρόσωπο. Ανησυχούσε. Φυσικά και ανησυχούσε», σημειώνει.

Η ζωή εκτός της Βόρειας Κορέας

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ έφυγε από τη χώρα και έζησε στη Ρωσία και στη συνέχεια στην Ελβετία όπου έμαθε γαλλικά, ρωσικά, γερμανικά και αγγλικά. Τότε τον γνώρισε και ο Σαχακιάν, στην ηλικία των12 ή 13 ετών. Ο νεαρός Βορειοκορεάτης του συστήθηκε ως γιος του πρέσβη. «Τότε δεν είχαμε ιδέα ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Ήταν ένα πολύ χαρούμενο παιδί, πολύ φιλικό, πολύ ευγενικό, πολύ γενναιόδωρο. Του άρεσε η ζωή τότε… κακομαθημένο προφανώς, αλλά ήμασταν όλοι κάπως κακομαθημένα. Τίποτα πέρα από το κανονικό», περιγράφει ο Σαχακιάν ενώ σημειώνει ότι το μόνο περίεργο ήταν ότι ο Βορειοκορεάτης φίλος του οδηγούσε μία πολυτελέστατη Mercedes-Benz 600 ενώ ήταν μόλις 15.

Όπως τονίζει, όταν τελικά επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα ήταν πια ενήλικος και τελικά το αποτέλεσμα μία ευρωπαϊκής ανατροφής. Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα της θείας του από την πλευρά της μητέρας του, ο Κιμ ασφυκτιούσε από την απομόνωση της Βόρειας Κορέας.

Το τελικό πλήγμα και η εξορία ήρθε όταν συνελήφθη στην Ιαπωνία με πλαστό διαβατήριο το 2001 να θέλει να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Έκτοτε έζησε εξόριστος μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά του στο Μακάου, αλλά και την Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με έναν άλλο φίλο, διατηρούσε και ένα σπίτι στο Πεκίνο.

Μετά την εκτέλεση του πανίσχυρου θείου του το 2011 από τον αδερφό του, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ αποφάσισε να κρατήσει ένα πιο χαμηλό προφίλ να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. «Είχε στεναχωρηθεί πολύ με την κατάσταση στην χώρα του. Και πραγματικά ενδιαφέρονταν για τον λαό του. Αυτό πρόσθεσε πίεση πάνω του επειδή δεν μπορούσε να κάνει τίποτα», εξηγεί ο Σαχακιάν.

Ο ρόλος του στρατηγού

Σύμφωνα με τον Σαχακιάν, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ είχε προβληματιστεί έντονα για τον ρόλο του ή την έλλειψη αυτού στην πατρίδα του. Θα μιλούσε στους φίλους τους για «γεροντοκρατία» ενός στρατού από στρατηγούς που «γεννήθηκαν υπό τον Στάλιν» και κρατούσαν το έθνος βυθισμένο σε απομονωτισμό και καταστολή.

Όσον αφορά στον αδερφό του, έλεγε ότι είχε γίνει μέρος του μονολιθικού συστήματος που το διοικούσαν πολύ μεγαλύτεροι στρατηγοί που βρίσκονταν γύρω του. «Δεν νομίζω ότι εννοούσε ότι ο αδερφός του ελέγχονταν από αυτούς, αλλά σίγουρα όταν όλοι έχουν μία παρόμοια νοοτροπία, ζεις με αυτή τη νοοτροπία», είπε ο Σαχακιάν.

Ως ένας στοχαστικός άνθρωπος που ήθελε μεταρρυθμίσεις, ο Κιμ ένιωθε ανήμπορος. Αν και ως ο πρωτότοκος γιος γνώριζε ότι μπορούσε να διεκδικήσει το υψηλό αξίωμα, γνώριζε ότι δεν διέθετε ούτε τον χαρακτήρα ούτε τη θέληση να εμπλακεί στον πολιτικό κόσμο της Βόρειας Κορεάτικος, υποστηρίζει ο Σχακιάν τονίζοντας πόση προσπάθεια θα χρειαζόταν κάτι τέτοιο για να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κιμ δεν ήταν ούτε κάποιο τέρας, ούτε ήταν ο playboy που έκανε πολυτελή ζωή, και ήταν εθισμένος στο καζίνο και τις γυναίκες όπως υποστηρίζουν πολλά Μέσα. Όπως σημειώνει μάλιστα ένας από τους λόγους που δέχτηκε να μιλήσει στον Guardian ήταν για να δείξει ότι ο φίλος του ήταν ένας «αξιοπρεπής άνθρωπος». «Μπορεί να τζόγαρε, μπορεί να πιάστηκε μεθυσμένος. Του άρεσαν οι γυναίκες, αλλά που είναι το κακό σε αυτό;» αναρωτιέται. Όπως λέει μάλιστα ο Κιμ του είχε πει ότι δεν δεχόταν χρήματα από τη Βόρεια Κορέα και ζούσε από διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν επισκέφτηκε τη Γενεύη έμεινε σε Airbnb.

Τονίζοντας πόσο δύσκολη ήταν η ζωή του λέει: «Θα πρέπει να φανταστείτε την τεράστια ψυχολογική πίεση για κάποιον σαν αυτόν», δήλωσε και συνέχισε: «Ποια είναι τα προσόντα που διαθέτεις όταν είσαι γιος δικτάτορα; Τι κάνεις; Πας να δουλέψεις για την Goldman Sachs; Δεν ήταν εύκολο για αυτόν». Ταυτόχρονα σημειώνει ότι η ιδιότητά του ως το εξόριστο και ανεπιθύμητο μέλος μιας οικογένειας που διοικεί το πιο απομονωμένο κράτος στον κόσμο σήμαινε ότι ο Κιμ έπρεπε να ενημερώνει κάθε χώρα πριν την άφιξή του σε αυτή.

Μετά τη δολοφονία του, ο Σαχακιάν αναλογίζεται συχνά τα διαφορετικά σενάρια που μπορεί να οδήγησαν σε αυτή. Στέκεται σε ένα όμως σύμφωνα με το οποίο ένας συκοφάντης στρατηγός θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία να τον σκοτώσει -ένα μακάβριο δώρο έκπληξη στον ηγέτη του. «Στην παρανοϊκή κατάσταση που επικρατεί εκεί, προκειμένου να ευχαριστήσει τον βασιλιά, κάποιος πήγε πολύ μακριά. Για αυτό, θα πρέπει να ρωτήσετε τον αδερφό του καταλήγει».

Tags
Back to top button