Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Ferdinand Monoyer: Ο πρωτοπόρος Γάλλος οφθαλμίατρος

Ο (9 Μαΐου 1836 - 11 Ιουλίου 1912) ήταν πρωτοπόρος Γάλλος οφθαλμίατρος που επινόησε τον πίνακα Monoyer, δηλαδή τον πίνακα που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για να αξιολογήσουν την οπτική ικανότητα. Επίσης επινόησε τη μονάδα μέτρησης διόπτρα (dpt).

Η διόπτρα είναι μια μονάδα μέτρησης της οπτικής ισχύος ενός φακού ή καμπύλου καθρέφτη, η οποία είναι ίση με την αντίστροφη απόσταση εστιακού μήκους που μετράται σε μέτρα (m-1).

O πίνακας ή διάγραμμα Monoyer είναι ο πίνακας που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για να αξιολογήσουν την οπτική ικανότητα των ανθρώπων. Η δομή του είναι εξαιρετικά απλή καθώς αποτελείται από 10 γραμμές με γράμματα τα οποία είναι μεγάλα στη βάση και μικραίνουν ανεβαίνοντας. Η οπτική ικανότητα του εξεταζόμενου ορίζεται στη γραμμή που συνεχίζει να αναγνωρίζει σωστά τα γράμματα από ορισμένη απόσταση. Ο Monoyer εισήγαγε στον πίνακα και το όνομά του, έτσι διαβάζοντας κάθετα από κάτω προς τα πάνω σε κάθε πλευρά του διαγράμματος, μπορεί κανείς να διαβάσει Ferdinand Monoyer.

Ο πίνακας Monoyer εισήχθηκε την ίδια εποχή με τον πίνακα Snellen που είναι παρόμοιος και χρησιμοποιείται ευρέως.

Ο Monoyer διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου το 1871. Αργότερα, ήταν διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Nancy από το 1872 έως το 1877. Υπήρξε επίσης Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λυών από το 1877 έως το 1909. Απεβίωσε το 1912 σε ηλικία 76 ετών.

πηγή:

Tags
Back to top button