Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Ferdinand Monoyer: Ο οφθαλμίατρος-εμπνευστής του πίνακα οξύτητας στο σημερινό doodle της Google (βίντεο)

Τα 181 χρόνια από τη γέννηση του οφθαλμίατρου Ferdinand Monoyer γιορτάζει με το σημερινό της doodle η Google.

Ο πίνακας οπτικής οξύτητας που δημιούργησε μετρά την απόσταση που πρέπει να είσαι για να μπορείς να διαβάσεις ένα κείμενο. Δηλαδή ο ασθενής καλείται να διαβάσει γράμματα και νούμερα, το μέγεθος των οποίων μικραίνει συνεχώς. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο οφθαλμίατρος κάνει διάγνωση για το εάν ο ασθενής του χρειάζεται βοήθεια με γυαλιά ή όχι.

Ο Ferdinand Monoyer γεννήθηκε στη Γαλλία. Μεγάλωσε στη Λυών και το 1871 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα στη Λυών όπου πέθανε εκεί σε ηλικία 76 ετών, το 1912.

O Ferdinand Monoyer ήταν αυτός που εισήγαγε το διάγραμμα Monoyer που δεν είναι άλλο πέρα από τον πίνακα που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για να δουν αν κάποιος έχει μυωπία και πρεσβυωπία ή κάποια άλλη πάθηση στα μάτια.

Η οπτική οξύτητα μετράται ποσοτικά με έλεγχο του μικρότερου αντικειμένου που μπορεί να διακρίνει ο εξεταζόμενος σε δεδομένη απόσταση.

Πολλοί διαφορετικοί πίνακες έχουν προταθεί και χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας καθώς και διαφορετικοί τρόποι για την καταγραφή της.

Ο πίνακας του Snellen εξακολουθεί να είναι ο πιο διαδεδομένος παρά τα όποια μειονεκτήματά του και δεν διαφέρει πολύ από τον πίνακα του Ferdinand Monoyer.

Tags
Back to top button