Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

«Φάλαινες του Bitcoin»: Αμερικανικές τράπεζες συγκεντρώνουν μαζικά το κατά τα άλλα “ασταθές” ψηφιακό νόμισμα

Η άνοδος του Bitcoin τους τελευταίους μήνες οφείλεται εν μέρει και στο ενδιαφέρον αμερικανικών οικονομικών κολοσσών. Επενδυτικές εταιρίες όπως η BlackRock, η Grayscale και η Fidelity ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν το κατά τα άλλα “ασταθές” ψηφιακό νόμισμα. Τα ποσά που ξοδεύουν και ο όγκος Bitcoin που έχουν συγκεντρώσει είναι σημαντικός και τους έχει δώσει το προσωνύμιο “φάλαινες του Bitcoin”.

Στο στόχαστρο της εφορίας τα κρυπτονομίσματα - Συστήνεται επιτροπή για τα «αόρατα» νομίσματα

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως το σύστημα του Bitcoin είναι πεπερασμένο. Έχει ένα τέλος δηλαδή και μπορούν να υπάρξουν μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoins και ούτε ένα παραπάνω. Τα 19 εκατομμύρια έχουν ήδη δημιουργηθεί, ενώ αρκετά από αυτά έχουν βγει εκτός αγοράς και θεωρούνται χαμένα. Στο παρακάτω διάγραμμα θα βρείτε μία αναλυτική εικόνα για τη διανομή του Bitcoin στην αγορά. Τα δεδομένα προέρχονται από απευθείας έρευνες και αφορούν το διάστημα μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.

 

Τα χαμένα Bitcoins εκτιμώνται μεταξύ 3 και 6 εκατομμύρια και αφορούν ανθρώπους που ξέχασαν τους κωδικούς τους ή έχασαν τα κλειδιά τους. Εξάλλου δεν υπάρχει “εξυπηρέτηση καταναλωτών” στο Bitcoin. Σε αυτά μπορεί να προστεθούν και Bitcoins τα οποία έχουν εγκαταληφθεί από κάποια εγκληματική δραστηριότητα. Η κοινώς αποδεκτή κλίμακα των χαμένων Bitcoin είναι 3.5 εκατομμύρια. Σε αυτά προστίθενται συνήθως και τα 1.1 εκατομμύρια που έχει ο άγνωστος δημιουργός του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, καθώς το ποσό αυτό έχει παραμείνει αδρανές για χρόνια.

Το ποσό που μετακινούν τα ανταλλακτήρια Bitcoin ανέρχεται στα 2.3 εκατομμύρια, ενώ 1.4 εκατομμύρια δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί και μένει να εξορυχθούν. Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως το τελευταίο Bitcoin θα δημιουργηθεί το 2140.

Φάλαινες του Bitcoin ονομάζονται όσοι έχουν στην κατοχή τους πάνω από 10.000 Bitcoins. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 80 ψηφιακά πορτοφόλια που ξεπερνούν αυτό το ποσό και φυσικά οι κάτοχοί τους είναι άγνωστοι. Οι φάλαινες έχουν στην κατοχή τους το 8% όλων των Bitcoins, δηλαδή περίπου 1.6 εκατομμύρια Bitcoins.

Η γενική εκτίμηση για το πόσα Bitcoins διαθέτουν οι απλοί άνθρωποι είναι 10.5 εκατομμύρια, δηλαδή το 50% όλων των Bitcoins που υπάρχουν σήμερα. Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει στην κατοχή του Bitcoins, κάτι που ισοδυναμεί με 81.7 εκατομμύρια χρήστες Bitcoin. Ωστόσο οι επενδύσεις από μεγάλες τράπεζες είναι αυτές που οδηγούν στην αύξηση της ζήτησης και της τιμής του Bitcoin και όχι οι αγορές από ξεχωριστούς ανθρώπους και επενδυτές.

 

Tags
Back to top button