Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έβερεστ: Ο λόγος που το νερό εκεί βράζει σε χαμηλότερη θερμοκρασία

Η αναρρίχηση στην κορυφή του Έβερεστ είναι μια από τις πιο εξαντλητικές προσπάθειες που έχει επιτύχει ποτέ ο άνθρωπος. Για να γίνει μια σωστή προσπάθεια για την ανάβαση στην κορυφή του βουνού απαιτεί τουλάχιστον ένα χρόνο εκπαίδευσης και στη συνέχεια, μόλις βρεθεί κανείς εκεί χρειάζονται δύο μήνες για να φτάσει στην κορυφή

Δεδομένων των εξόδων και της ενέργειας που συνήθως επενδύεται για να φτάσει κανείς την κορυφή, ένας ορειβάτης δεν θα μπορούσε ποτέ να πει όχι σε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ή καφέ για να του δώσει την ενέργεια που χρειάζεται για να τον επαναφέρει στην κατασκήνωση βάσης.

Αλλά αν ένας ορειβάτης προσπαθούσε να φτιάξει ένα ζεστό ρόφημα στην κορυφή του Έβερεστ, θα ανακάλυπτε κάτι πραγματικά περίεργο. Το νερό θα έβραζε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Κάτι που σημαίνει ότι το νερό ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίουστην κορυφή του Έβερεστ θα έβραζε στους 70 βαθμούς, αναφέρει το grunge.com.

Τραγωδία στο Έβερεστ: Ρώσος ορειβάτης πέθανε σε καταυλισμό

Ο λόγος που το νερό στο Έβερεστ βράζει σε χαμηλότερη θερμοκρασία

Στην πιο απλή του μορφή, ο βρασμός είναι η διαδικασία κατά την οποία οποιοδήποτε υγρό αλλάζει από υγρό σε αέριο. Υπάρχουν, όμως, δύο μεταβλητές που επηρεάζουν το σημείο βρασμού ενός υγρού: η πίεση ή τάση ατμών (μια ένδειξη του ρυθμού εξάτμισης ενός υγρού) και η ατμοσφαιρική πίεση, εξηγεί το grunge.com.

Η πίεση ατμών μοιάζει με την εσωτερική πίεση ενός υγρού που αρχίζει να εξατμίζεται. Επειδή τα μόρια του νερού έλκονται έντονα μεταξύ τους, δεν θέλουν ιδιαίτερα να εξατμιστούν, επομένως το νερό έχει χαμηλή τάση ατμών. Η ατμοσφαιρική πίεση, από την άλλη, -είναι κυριολεκτικά το βάρος όλου του αέρα από πάνω μας- συμπιέζει τα μόρια ενός υγρού, καθιστώντας πιο δύσκολο για τα ενεργητικά μόρια να διαφύγουν από τα υγρά αδέρφια τους σε αέρια κατάσταση.

Η θερμότητα αυξάνει την τάση ατμών ενός υγρού και εάν ένα υγρό θερμαίνεται στο σημείο όπου η τάση ατμών του είναι ίδια με την ατμοσφαιρική πίεση, οι θύλακες των εξατμισμένων μορίων αρχίζουν να σχηματίζουν φυσαλίδες και να επιπλέουν στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι το υγρό βράζει.

Ο ρόλος της ατμοσφαιρικής πίεσης για το σημείο βρασμού του νερού

Η πίεση στο όρος Έβερεστ είναι περίπου το ένα τρίτο της πίεσης στο επίπεδο της θάλασσας, αναφέρει το grunge.com, επομένως η θερμοκρασία που απαιτείται για να βράσει οποιοδήποτε υγρό είναι μικρότερη από ό,τι θα ήταν στην παραλία. Δυστυχώς για τους λάτρεις του τσαγιού ή του καφέ εκεί έξω, δεν θα μπορούσαν ποτέ να παρασκευάσουν το αγαπημένο τους ρόφημα στην ψηλότερη  κορυφή του κόσμου, καθώς μία από τις ιδιορρυθμίες των υγρών που βράζουν είναι ότι διατηρούν μια σχετικά σταθερή θερμοκρασία και οι 70 βαθμοί δεν είναι αρκετά ζεστή θερμοκρασία για να παρασκευάσετε καφέ ή τσάι, εξηγεί το grunge.com.

Tags
Back to top button