Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Eurogroup: Αίσιο τέλος στο «θρίλερ» της δόσης αναμένεται να δώσει η σημερινή συνεδρίαση

Αίσιο τέλος στο πολύμηνο θρίλερ με την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να δώσει το σημερινό άτυπο Eurogroup, που ξεκινά στις 8.30 το πρωί στο Βουκουρέστι.

Η ανάγκη των Ευρωπαίων να μην υπάρξουν, ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου μήνα, άλλες εστίες έντασης και αβεβαιότητας πλην του Brexit, έβγαλε την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση, καθώς οι καθυστερήσεις και οι αποκλίσεις από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις μπήκαν κάτω από το χαλί και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεώρησαν πως η χώρα μας υλοποίησε το σύνολο των υποχρεώσεών της.

Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, σύμφωνα με την οποία «οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που προσδιορίζονται στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018, συμπεριλαμβανομένου του παραρτήματός της, οι οποίες εκκρεμούσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup».

Ύστερα από δύο αναβολές (μία σιωπηρή τον Δεκέμβριο και μία επίσημη τον Μάρτιο), η Ελλάδα έχει πλέον ήδη λάβει από προχθές το «πράσινο φως» του Euro Working Group (EWG) για την εκταμίευση των χρημάτων, συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ. Αυτό έγινε χάρη στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πιστοποίησε ότι η χώρα μας κάλυψε τις εκκρεμείς δεσμεύσεις της, με κυριότερη την ψήφιση του νέου πλαισίου για την προστασία της Α΄ κατοικίας. Όπως ανέφερε χθες το protothema.gr, από την έκθεση προκύπτει όμως ότι 8 από τις 16 δεσμεύσεις της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης εμφανίζονται ως ολοκληρωμένες, επειδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έκαναν, λόγω των ευρωεκλογών, τα… στραβά μάτια για αποκλίσεις και καθυστερήσεις και περιορίστηκαν σε κίτρινες, αντί για κόκκινες, κάρτες.

Το Eurogroup προβλέπεται να υιοθετήσει σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες τη θετική εισήγηση του EWG, εγκρίνοντας την αποδέσμευση των 970 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για περίπου 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και άλλα 330 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της επιτοκιακής αύξησης σε τμήμα του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου. Η εκταμίευση θα γίνει ύστερα από τις σχετικές ψηφοφορίες σε ορισμένα κοινοβούλια της ευρωζώνης, όπως το γερμανικό.

Η σημερινή απόφαση του Eurogroup εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για:

- Την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το σύνολο των υποχρεώσεων φθάνει τα 9,5 δισ. ευρώ. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να τεθεί επισήμως από τον κ. Τσακαλώτο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα (12-14 Απριλίου). Τα 970 εκατ. ευρώ από τη σημερινή δόση σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, μαζί με μέρος των χρημάτων που αντλήθηκαν από τις αγορές το πρώτο δίμηνο του έτους με το 5ετές και το 10ετές ομόλογο.

- Την τρίτη φετινή έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές έως τις αρχές Μαΐου, με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ.

- Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's (πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β) στις 26 Απριλίου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση περιμένει εδώ και καιρό να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, ώστε να καταθέσει στη Βουλή τη νέα ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Tags
Back to top button