Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτσι θα δούμε… ανάκαμψη της οικονομίας: Από τα 100 ευρώ μιας διανυκτέρευσης στην Ελλάδα τα 33 είναι φόροι

Ο εργαζόμενος σε ένα ξενοδοχείο στην Ελλάδα εισπράττει περίπου το 50% του ποσού που κοστίζει στην επιχείρηση, έναντι 77% στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές που προκύπτουν από τη λειτουργία ενός ξενοδοχείου είναι υπερδιπλάσιες των αντίστοιχων στην Κύπρο: Συγκεκριμένα από τα 100 ευρώ του πελάτη ενός 4άστερου ξενοδοχείου μαζικού τουρισμού στη χώρα μας, τα 33,4 ευρώ αφορούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έναντι 16,1 ευρώ στην Κύπρο.

Σε μία προσπάθεια να αποτιμήσει τις υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις στον τουρισμό ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων συγκρίνει το φορολογικό καθεστώς που διέπει τις τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με βασικούς ανταγωνιστές της στη Μεσόγειο, όπως η Κύπρος, η Τουρκία, η Κροατία, η Ισπανία και η Ιταλία. Η μελέτη λαμβάνει ως παράδειγμα τη λειτουργία ενός παραθεριστικού ξενοδοχείου 4 αστέρων στην αγορά μαζικού τουρισμού, με τιμή πώλησης διανυκτέρευσης τα 100 ευρώ. Με βάση τους φορολογικούς συντελεστές της, η Κύπρος έχει αυτή τη στιγμή το καλύτερο φορολογικό πλαίσιο και άρα -από φορολογικής άποψης- είναι ο διεθνώς πλέον ανταγωνιστικός προορισμός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sete Intelligence η κατανομή για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει ο πελάτης για μια διανυκτέρευση σε αμοιβές, έξοδα, φόρους και λειτουργικό κέρδος (ΚΠΦΤΑ, κέρδος προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) έχουν στη χώρα μας ως εξής: 28,9 ευρώ αφορούν τα έξοδα λειτουργίας, 17,1 ευρώ σε καθαρές αμοιβές εργαζομένων, 16,8 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές, 16,6 ευρώ σε ΦΠΑ και τέλη, ενώ 20,5 ευρώ είναι το λειτουργικό κέρδος.

Η χώρα μας αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές (33,4 ευρώ), έναντι 16,1 ευρώ στην Κύπρο, 23,5 ευρώ στην Τουρκία, 24,3 ευρώ στην Ισπανία, 28,8 στην Ιταλία και 28,2 ευρώ στην Κροατία.

Επιπλέον, στην Ελλάδα το λειτουργικό κέρδος είναι κατά 30% χαμηλότερο από την Κύπρο ενώ, παράλληλα, η φορολογία Κερδών και Μερισμάτων είναι υπερτριπλάσια. Επιπλέον, με το ίδιο κόστος μισθοδοσίας για την επιχείρηση, ο εργαζόμενος στην Κύπρο εισπράττει περισσότερο από 50% υψηλότερη καθαρή αμοιβή σε σχέση με τον αντίστοιχο στην Ελλάδα.

Tags
Back to top button