Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Έτσι ήταν το παλαιότερο βιβλίο μαγειρικής στον κόσμο

Έχετε αναρωτηθεί πώς μπορεί να ήταν το πρώτο βιβλίο μαγειρικής;

Η καταγραφή των συνταγών σε παλαιότερες εποχές δεν είχε καμία ομοιότητα με τον σημερινό τρόπο που ακολουθείται πλέον διεθνώς αφού διέφερε όχι μόνο το μέσο καταγραφής αλλά και τα άτομα που το χρησιμοποιούσαν τα οποία ήταν επαγγελματίες μάγειρες. Ως πρώτο μέσο καταγραφής συνταγών θεωρούνται αρχαίες βαβυλωνιακές πλάκες που χρονολογούνται γύρω στα 1700 π.Χ.

Στις πλάκες δεν αναγράφονται συνταγές με τη σημερινή γνώριμη μορφή τους, με αναλυτική επεξήγηση δηλαδή των υλικών και της διαδικασίας μαγειρέματος συγκεκριμένων πιάτων. Οι συνταγές απευθύνονταν σε επαγγελματίες μάγειρες που εργάζονταν σε σπίτια εύπορων οικογενειών και η δομή τους ήταν περισσότερο περιγραφική-αφηγηματική χωρίς ακριβείς δοσολογίες των υλικών με το σκεπτικό ότι ο κάθε μάγειρας θα τις προσάρμοζε στα δεδομένα της κάθε περίστασης.

Το De re coquinaria (Περί μαγειρικής) όμως θεωρείται ότι είναι το αρχαιότερο βιβλίο συνταγών μαγειρικής το οποίο περιλαμβάνει κείμενα γραμμένα με τρόπο που εμφανώς απευθύνεται σε έμπειρους επαγγελματίες που γνωρίζουν βασικές μαγειρικές τεχνικές. Για παράδειγμα, σε ένα από τα κεφάλαια που περιλαμβάνει συνταγές με φλαμίνγκο και παγώνι, αναφέρει αόριστα ότι η σάλτσα μπορεί να πήξει με άμυλο σίτου θεωρώντας δεδομένο ότι ο μάγειρας που τη διαβάζει είναι γνώστης των τεχνικών που απαιτούνται, εν προκειμένω, της παρασκευής ενός ρου (αλεύρι με βούτυρο, όπως όταν φτιάχνουμε μπεσαμέλ). Οι συνταγές είναι σύντομες πρακτικές οδηγίες χωρίς επεξηγήσεις και οι λίστες των υλικών δεν αναφέρουν ποσότητες.

Tags
Back to top button