Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμότητα σε όλα τα «στρατόπεδα» για εκλογές – Ορατό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το μνημόνιο

Σε απόλυτη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες και η χώρα να οδεύσει σε εκλογές βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία, ενώ οι βουλευτές είναι σε αναβρασμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι βουλευτές προχωρούν σε… προεκλογικού χαρακτήρα κινήσεις, αφού πέφτουν… βροχή τα τηλέφωνα στα δημοσιογραφικά γραφεία για συνεντεύξεις και τηλεοπτικές παρουσίες.

Το τοπίο ξεκαθαρίζει σιγά – σιγά και μέσα σε ένα μήνα, στις 20 Φεβρουαρίου, θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως, αν και υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες που προβληματίζουν πολλούς.

Η κινητικότητα είναι μεγάλη στα κομματικά γραφεία. Υπουργοί και στελέχη της κυβέρνηση έχουν βγει στην περιφέρεια και εντείνουν τις επισκέψεις τους σε διάφορες πόλεις της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν συγκέντρωση για να γιορτάσουν τα δύο χρόνια της κυβέρνησης, η ΝΔ κάνει μεταγραφές, ενώ στο ΠΑΣΟΚ η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου πυροδότησε πολλές συζητήσεις.

Το σενάριο που, όπως λέει τουλάχιστον δημοσίως, θέλει να αποφύγει ο Αλέξης Τσίπρας είναι οι εκλογές, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος δρόμος στην περίπτωση που οι δανειστές επιμένουν και ζητούν τη νομοθέτηση μέτρων από τώρα για μετά το 2019, έστω στο πλαίσιο του ανάποδου κόφτη.

Σήμερα με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις προσέρχονται η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (στις 16:00, ώρα Ελλάδος), όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να πείσει για τον δικό του κόφτη.

Ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τις προτάσεις του για τα μέτρα της τριετίας 2018-2020 στο πλαίσιο του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων (αφορολόγητο, συντάξεις, ΦΠΑ) με στόχο την επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης, η διαδικασία της οποίας έχει «παγώσει» από τα μέσα Δεκέμβρη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας μοίρασε την περιβόητη «13η σύνταξη».

Ωστόσο οι δανειστές έχουν στείλει το δικό τους τελεσίγραφο, θέλουν τώρα νομοθέτηση μέτρων και ακύρωσή τους αν πιαστούν οι στόχοι, ενώ θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ.

Αυτή την ώρα σημαντικές συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωζώνης και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με στόχο την διευκόλυνση της συζήτησης για την Ελλάδα στο απογευματινό Εurogroup, πραγματοποιούν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Ειδικότερα, οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης συναντώνται με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, τον οποίο συνοδεύει ο πρόεδρος του ΕWG Τόμας Βίζερ. Επίσης έχουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, δηλαδή της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ΕΜΣ. Στις συναντήσεις αυτές την ΕΚΤ θα εκπροσωπήσει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Μπενούα Κερέ και το ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν, ενώ ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης έχουν συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Όλες οι συναντήσεις, σύμφωνα με ελληνική πηγή, εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απογευματινής συνεδρίασης για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Το ΔΝΤ και ο αστάθμητος παράγοντας

Ένας αστάθμητος παράγοντας όμως εντείνει την αβεβαιότητα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες. Η στάση του ΔΝΤ. Πλέον αποκαλύπτεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί πώς το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ακόμη και αν ληφθούν πολλά μέτρα. Αυτό από μόνο του παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς πολλοί βλέπουν ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο το Ταμείο να κλείσει πίσω του την πόρτα του ελληνικού μνημονίου. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δώσει χρήματα σε μια χώρα που το χρέος της δεν είναι βιώσιμο.

Σε κάθε περίπτωση ορισμένοι παρατηρούν είναι γνωστή η πολιτική διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, γεγονός που σε συνδυασμό με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς, έχει φέρει πάλι την Ελλάδα σε δύσκολη θέση.

Ορισμένες πηγές πάντως εκτιμούν ότι το ΔΝΤ με τις εκθέσεις του στήνει το τείχος του απέναντι στους Ευρωπαίους που θέλουν την παραμονή του, ενώ ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα στον Β. Σόιμπλε να ζητήσει να ικανοποιηθούν όλα όσα ζητάει για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Έτσι η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει παγιδευμένη. Ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ σημαίνει τεράστια καθυστέρηση και προφανώς ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Παραμονή του ΔΝΤ σημαίνει αποδοχή των μέτρων του άξονα ΔΝΤ – Σόιμπλε.

Επαναφορά της συζήτησης για το Grexit

«Αν δεν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα συμβεί στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά μόλις χθες ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός «νέου 2015».

«Αν συνεχίσει αυτό, τότε θα απειληθεί και η ίδια η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η τελευταία ευκαιρία για κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι ο Φεβρουάριος, καθώς μετά «μπαίνουμε σε διάφορες ιστορίες».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real την Τετάρτη, ο κ. Λιαργκόβας είπε ότι «τα προβλήματα δεν τελείωσαν, είναι εδώ ακόμα», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι προοπτικές για το 2017, δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξες. «Πολλά δεδομένα μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί», συνέχισε.

Ο ίδιος συμπεριέλαβε σε αυτά τα δεδομένα την αβεβαιότητα από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, εκφράζοντας την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία τον Φεβρουάριο. Είπε επίσης ότι από την άνοιξη και μετά, και κυρίως τον Μάιο, η πίεση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα αυξάνεται.

Tags
Back to top button