Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Εστίαση: «Πονοκέφαλος» για τους επιχειρηματίες οι τιμές των τροφίμων

«Το λειτουργικό κόστος είναι συνολικά αυξημένο κατά 44% σε σχέση με πέρσι αν υπολογίσουμε, την επιπλέον επιβάρυνση για την ενέργεια, τις πρώτες ύλες καθώς και το μισθολογικό. Μόνο το κόστος των πρώτων υλών, την ίδια περίοδο, είναι αυξημένο κατά 20%», επισημαίνει στο CNN Greece o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Οι ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τα τυροκομικά και τα λαχανικά που αποτελούν βασικά συστατικά για την παρασκευή των πιάτων που βρίσκονται στους καταλόγους, «πιέζουν» ασφυκτικά τις επιχειρήσεις του κλάδου. Παράλληλα, έντονη είναι ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, ενόψει του χειμώνα, για τις επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες στην αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας.

Την ίδια στιγμή, παρότι ο τζίρος των επιχειρήσεων εμφανίστηκε αυξημένος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η μείωση στην κατανάλωση ήταν αισθητή, όπως παρατήρησαν οι επιχειρηματίες του κλάδου ακόμη και στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση.

Οι ανατιμήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει έως τώρα μεσοσταθμικά η εστίαση, λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστος, φτάνουν το 12-15% σύμφωνα με τον κ. Καββαθά καθώς σε ένα σημαντικό ποσοστό, όπως σημειώνει, οι αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος απορροφήθηκαν από τις επιχειρήσεις.

Εάν ωστόσο η εικόνα των διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά τρόφιμα συνεχιστεί, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, επιχειρήσεις του κλάδου να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες σε νέες ανατιμήσεις στους καταλόγους τους.

Tags
Back to top button