Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

ESM: «Στόχος να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν»

O στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Ρόλφ Στράουχ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.

«Με τη συνήθη πρακτική, αυτό προϋποθέτει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και την επικαιροποίηση του Μνημονίου Κατανόησης. Για την Ελλάδα, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των μεταρρυθμίσεων, ζητούμε επίσης συχνά να υλοποιηθούν κάποια προαπαιτούμενα (prior actions) πριν γίνει δυνατή η πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ληφθεί μία απόφαση για εκταμίευση», πρόσθεσε.

Ο Στράουχ τόνισε ότι η Ελλάδα «έχει ολοκληρώσει το πιο δύσκολο τμήμα της προσαρμογής» και ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν πως η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με τα μέτρα που έχει ήδη λάβει και εφαρμόζει. «Για την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει ήδη και εφαρμόζει τα αναγκαία μέτρα. Τα νέα μέτρα για τη φορολογία εισοδήματος και τις συντάξεις, τα οποία συζητούνται τώρα, αναμένεται να οδηγήσουν σε έναν πιο ισορροπημένο και φιλικό στην ανάπτυξη ελληνικό προϋπολογισμό που θα δίνει τον δημοσιονομικό χώρο για κάποια κοινωνικά μέτρα. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, επίσης, στο Eurogroup για τη διατήρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα, μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πρέπει να θέσουν ένα πιο ακριβές χρονικό πλαίσιο για αυτή τη μεσοπρόθεσμη περίοδο».

Ο αξιωματούχος του ESM τόνισε ότι η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή στις αρχές του 2015, προς το καλύτερο, και ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν έκτοτε έχουν δώσει καρπούς. «Δεν υπάρχει μία αντιπαράθεση, όπως στις αρχές του 2015, όταν όλη η ατζέντα του προγράμματος είχε αμφισβητηθεί. Έκτοτε, η Ελλάδα εφάρμοσε πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποφέρει καρπούς: Η Ελλάδα επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει τώρα ένα πολύ σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο οικονομολόγος σημείωσε ότι ο ΕSM εργάζεται σκληρά, στο πλαίσιο των συζητήσεων των θεσμών με την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. «Ελπίζω ότι όλα τα μέρη είναι έτοιμα να προχωρήσουν, ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση γρήγορα», πρόσθεσε (στην εισαγωγή της συνέντευξης, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕSM, σημειώνεται ότι οι αναφορές για την Ελλάδα δεν αφορούν στις συνεχιζόμενες συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας).

Ο Στράουχ ανέφερε ότι «η μεγαλύτερη ζημιά από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η αβεβαιότητα που προκύπτει. Αυτές οι καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση αποδεικνύεται ότι έχουν κόστος στην οικονομία, με τις ιδιωτικές επενδύσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να πλήττονται».

Tags
Back to top button