Για μια ακόμη χρονιά η Τουρκία γιόρτασε την επέτειο της ρίψης των Ελλήνων στη θάλασσα το 1922 καθώς αυτό αποτελεί επί της ουσίας το γενέθλιο γεγονός της ίδρυσης της σύγχρονης Τουρκίας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Μάχη της 30ης Αυγούστου ήταν ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία καμπής στον αγώνα του τουρκικού έθνους για επιβίωση εδώ και αιώνες.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξέδωσε συγχαρητήριο μήνυμα για την 101η επέτειο της Νίκης της 30ης Αυγούστου: «Σύμφωνα με τα λόγια του Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, η Νίκη της 30ης Αυγούστου είναι ένα σπουδαίο έργο που καθορίζει για άλλη μια φορά την υψηλή δύναμη και τον ηρωισμό του Τουρκικού Στρατού, των Τούρκων αξιωματικών και της επιτροπής στρατιωτικής διοίκησης στην ιστορία”.
Τονίζοντας ότι με αυτή τη νίκη, που είναι «το αθάνατο μνημείο της ιδέας του τουρκικού έθνους για ελευθερία και ανεξαρτησία», ο Ερντογάν δήλωσε ότι όλος ο κόσμο είδε πως το έθνος δεν θα υποτάξει απέναντι στη θέληση του, ούτε θα επιτρέψει να επισκιαστεί η ανεξαρτησία και το μέλλον του, είπε:
“Η αγάπη για την ελευθερία, που είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του έθνους μας, συνεχίζει την ύπαρξη της πολύ έντονα και σήμερα. Η απάντηση του έθνους μας στις επιθέσεις κατά της επιβίωσης μας τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα η επική αντίσταση ενάντια στην προδοσία της 15ης Ιουλίου (η απόπειρα πραξικοπήματος της FETÖ το 2016), έχει επανειλημμένα δείξει πόσο ισχυρή και σταθερή είναι αυτή η θέληση. Με τα νέα βήματα που θα κάνουμε την επόμενη περίοδο, θα ενισχύσουμε τη δύναμη της χώρας μας και θα υψώσουμε την Τουρκία πάνω από το επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών».
Στο μήνυμα του, ο Ερντογάν τίμησε με ευγνωμοσύνη τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Μεγάλης Επίθεσης, Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και των συμπολεμιστών του, δηλώνοντας:
«Εύχομαι ο Αλλάχ να αναπαύσει τις ψυχές όλων των μαρτύρων και των βετεράνων μας. Συγχαίρω την Ημέρα της Νίκης της 30ης Αυγούστου του λαού μας.
Σήμερα συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη Νίκη της 30ης Αυγούστου...
Ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο δρόμο προς «ανεξαρτησία ή θάνατος» του τουρκικού στρατού και η νίκη που κατακτήθηκε πριν από 101 χρόνια σήμερα άλλαξε τη μοίρα του τουρκικού έθνους.
Με τη νίκη αυτή όλος ο κόσμος είδε ότι η Ανατολία δεν μπορεί να είναι σε εισβολή και έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα ηρωικά έπη του κόσμου.
Το τουρκικό έθνος βάδισε προς τη νίκη με αίμα, φωτιά και ξιφολόγχες. Η Μάχη της Σακάρια, στην οποία και οι δύο πλευρές υπέστησαν μεγάλες απώλειες, ήταν ένα από τα σημεία καμπής του Πολέμου της Ανεξαρτησίας. Μετά από αυτή τη νίκη άρχισαν οι προετοιμασίες για την πλήρη εκδίωξη του σταματημένου εχθρικού στρατού από τη χώρα.
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ξεκίνησε τη Μεγάλη Επίθεση στις 26 Αυγούστου 1922.
Το Αφιόν Καραχισάρ στις 27 Αυγούστου, η Κιουτάχεια στις 30 Αυγούστου, οι υποδιοικήσεις Έμετ και Ταβσάνλι την 1η Σεπτεμβρίου απελευθερώθηκαν από την εχθρική κατοχή.
Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος έριξε τον ελληνικό στρατό στη θάλασσα στην Ίζμιρ στις 9 Σεπτεμβρίου, εκτέλεσε με μεγάλη επιτυχία τη διαταγή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Η Συνθήκη των Σεβρών, η οποία προοριζόταν να επιβληθεί με στρατιωτική βία, σκίστηκε στο πεδίο της μάχης. Οδήγησε στη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Τουρκία έχει επιτύχει τους γεωγραφικούς στόχους του Εθνικού Συμφώνου (εθνικά σύνορα)».