Όσες δεσποινίδες και Κυρίες επιθυμούν να να καταταγούν εθελοντικά στις Ένοπλες Δυνάμεις με θητεία ίση με αυτήν των ανδρών, οφείλουν να ετοιμάζονται αφού το νομοσχέδιο είναι στο τελικό του στάδιο.
Το σχετικό νομοθέτημα βρίσκεται σε φάση τελικής επεξεργασίας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναζητώντας να καλύψει όλες τις λεπτομέρειες.
Το ζήτημα στην εθελοντική στράτευση των γυναικών, αφορά κυρίως τα κίνητρα, με κάποιους να μιλούν για μόρια σε θέσεις στο δημόσιο, απόκτηση εξειδίκευσης με πιστοποίηση που θα αναγνωρίζεται στην αγορά εργασίας, και άλλα πλεονεκτήματα .
Η εθελοντική θητεία των γυναικών καθοδηγείται να ξεκινήσει από τα μέσα του 2025 για όσες γυναίκες το επιθυμούν, καλύπτοντας πολλές θέσεις.
Βέβαια, πολλοί εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί, και όχι μόνο, είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την ικανότητα των γυναικών να ανταποκριθούν σε όλες τις θέσεις μάχης.
Πράγματι, υπάρχουν πόστα που απαιτούν φυσική αντοχή που δύσκολα επιτυγχάνεται από γυναίκες. Από την αρχαιότητα και τις Αμαζόνες μέχρι τις Ισραηλινές κομάντο, οι γυναίκες αποδεικνύουν ότι έχουν την αντοχή να κάνουν ότι τους ζητηθεί στο πεδίο της μάχης.
Η συμβολή τους σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή, το Ιράκ, και το Αφγανιστάν, αποδεικνύει ότι το γυναικείο φύλλο μπορεί να ανταποκριθεί σε πολεμικά καθήκοντα μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον.
Σιμπέλ Μουσταφάογλου-Η εκλεκτή του Γ. Παπανδρέου υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενοχλήθηκε απ’ τις πτήσεις πολεμικών αεροπλάνων πάνω απ’ την Κομοτηνή
Τα ερωτήματα σχετικά με το νομοσχέδιο είναι σαφώς πολλά
Πολλά είναι τα ερωτήματα όμως που έχουν πολλοί με την νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ για τις Ελληνίδες γυναίκες που θα υπηρετήσουν στον στρατό.
Πρώτον και κυριότερον, το που ακριβώς θα κάνουν την θητεία τους οι γυναίκες, και μιλάμε για το εάν θα ακολουθήσουν την πορεία των ανδρών σε Έβρο και νησιά στον ΕΣ, για παράδειγμα για κάποιους μήνες, και μετά πίσω στα “μετόπισθεν”.
Το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα αναλάβουν φουλ υπηρεσία σε όπλα όπως τα Τεθωρακισμένα, το πυροβολικό, ή αν θα τοποθετούνται σε μηχανοκίνητες μονάδες Πεζικού, με τις ανάλογες επιβαρύνσεις και σωματική καταπόνηση.
Το εάν θα τοποθετηθούν σε θέσεις γραφείου για να απεμπλακεί ικανός αριθμός στρατεύσιμου προσωπικού ( ειδικά σε γραφεία προσωπικού, εφοδιασμού κά), στα οποία οι γυναίκες μπορούν να βοηθήσουν.
Το εγχείρημα του ΥΠΕΘΑ είναι τολμηρό, ενώ τα κίνητρα που θα δοθούν σίγουρα θα είναι ισχυρά για την εθελοντική κατάταξη των γυναικών που θα βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και λύσει πολλά προβλήματα, καθώς αναμένεται να δοθούν χρήματα για σύγχρονες υποδομές, για να στεγαστούν όσες γυναίκες καταταγούν στον στρατό.
Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι οι γυναίκες θα έρθουν σε επαφή με τα όπλα, και θα εξασκηθούν στις χρήση τους σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων, κάτι που αν ποτέ απαιτηθεί θα σώσει πολλές ζωές.