Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Έρχονται εκατόμβες θυμάτων-Σε μια τεράστια παγίδα για τον ισραηλινό στρατό έχει μετατρέψει η Χεζμπολάχ τον Ν. Λίβανο

Ο Ν.Λίβανος έχει 1000 πόρτες και καμία για να βγεις. Αυτό είχε δηλώσει κάποτε Έλληνας Στρατηγός στον Αμερικανό Στρατηγό Σβάρτσκοφ, για πιθανή εισβολή στην γιογκοσλαβική τότε Βοσνία.

Αυτό ακριβώς ταιριάζει γάντι σε αυτό που έχει ετοιμάσει εδώ και χρόνια η Χεζμπολάχ για  τον Νότιο Λίβανο, με στόχο την πρόκληση πολλών θυμάτων σε κάθε πιθανή εισβολή Ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στην προχθεσινή ενέδρα σε Ισραηλινούς κομάντος.   

Στρατηγική της Χεζμπολάχ κατά της ισραηλινής εισβολής

κατά της ισραηλινής χερσαίας εισβολής στο νότιο Λίβανο έχουν αποκαλύψει μια πραγματικά τρομερή στρατηγική μάχης που επικεντρώνεται σε ενέδρες, στοχεύοντας  κυρίως τις ισραηλινές γραμμές ανεφοδιασμού και χτυπώντας τις συγκεντρώσεις στρατευμάτων πριν από την ανάπτυξή τους.

Την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων κατά μήκος των νότιων συνόρων, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε 27 ανακοινώσεις  που περιγράφουν λεπτομερώς την εμπλοκή της με το ισραηλινό πεζικό και τις απόπειρες διείσδυσης του.

Η τρομοκρατική οργάνωση ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε θέσεις ισραηλινού πυροβολικού και συγκεντρώσεις στρατευμάτων κοντά σε στρατιωτικά φυλάκια, καθώς και πυροδότησε εκρηκτικά, ενώ έριξε δεκάδες βλήματα από φορητά αντιαεροπορικά συστήματα.

Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι αυτή η ενέργεια δημιούργησε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τα ισραηλινά ελικόπτερα στη συνοριακή περιοχή.

Την δεύτερη ημέρα των μαχών, η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε πυραύλους «Burkan» με κεφαλές βάρους έως και 500 κιλών, καθώς και πυραύλους «Falaq» μικρότερου βεληνεκούς, οι οποίοι μεταφέρουν κεφαλές 70 έως 120 κιλών.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσης ότι πυροδότησε δύο βόμβες με στόχο μια ισραηλινή μονάδα πεζικού που προσπαθούσε να διεισδύσει στην πόλη Μαρούν αλ-Ρας του Λιβάνου.

Ομάδες άμυνας και υποστήριξης

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι ενέργειες της Χεζμπολάχ υποδεικνύουν μια προσχεδιασμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ισραηλινής εισβολής, που περιλαμβάνει αμυντικές και υποστηρικτικές μονάδες συντονισμένες για να κρατούν τις ισραηλινές δυνάμεις υποστήριξης μακριά από την πρώτη γραμμή.

Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει μονάδες επιτήρησης και δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, οι οποίες στήνουν ενέδρες κατά των στρατευμάτων που προελαύνουν.

Ο στόχος είναι να διαταραχθούν οι ισραηλινές δυνάμεις που προωθούνται και να διακοπεί η υποστήριξή τους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ στοχεύει να εξουδετερώσει την μεγάλη ισραηλινή αεροπορική υποστήριξη, ιδιαίτερα τα ελικόπτερα, αλλά και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που παραμένουν μια πρόκληση καθώς στοχεύουν μονάδες υποστήριξης των μετόπισθεν.

Η αποτελεσματικότητά τους, ωστόσο, μειώνεται κατά την διάρκεια της άμεσης μάχης.

Μάχη εκ του συστάδην

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ προσπαθούν να εμπλακούν σε μάχες κοντινής εμβέλειας για να αντιμετωπίσουν τα drones, στοχεύοντας σε ένα «σημείο μηδέν» όπου διεξάγονται άμεσες μάχες εκ του συστάδην.

Αυτή η τακτική βασίζεται στις δεξιότητες των στρατιωτών πεζικού της Χεζμπολάχ.

Η οργάνωση στοχεύει επίσης συγκεντρώσεις ισραηλινών στρατευμάτων για να αποτρέψει τις μετακινήσεις τους.
Μετά από μήνες εκκένωσης, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να συγκεντρώνονται σε συνοριακές θέσεις, πόλεις και οικισμούς.

Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές εισβολές τεθωρακισμένων στο λιβανέζικο έδαφος.

Ωστόσο, εμφανίστηκαν ορισμένα τηλεκατευθυνόμενα οχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός που υπέστη ζημιές στη συνοριακή πόλη Kfar Kila του Λιβάνου, όπως φαίνεται στις εικόνες που κυκλοφορούν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις προέτρεψαν τους Λιβανέζους χωρικούς που εκκένωσαν τα σπίτια τους να μην επιστρέψουν μέχρι νεωτέρας.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Avichay Adraee ανακοίνωσε στο X ότι «οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται».

Σύμφωνα με στατιστικές της κυβέρνησης του Λιβάνου, περίπου 1.900 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 9.000 τραυματίστηκαν στον Λίβανο κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους διασυνοριακών πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν με τη σύγκρουση στη Γάζα. Τα περισσότερα θύματα σημειώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι Χριστιανοί του Λιβάνου κάνουν έκκληση για βοήθεια

Τα. Αυτό δεν τα έσωσε.

Για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, καθώς η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν χτυπήματα σε μια κλιμακούμενη αντιπαράθεση, και κυρίως χριστιανικό χωριό Άιν Έμπελ παρέμεινε ως επί το πλείστον έξω από τα πυρά, ενώ τα στελέχη της Χεζμπολάχ δεν χρησιμοποίησαν το χωριό ως έδαφος για επιθέσεις, και τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και το πυροβολικό απέφυγαν να το χτυπήσουν.

Και ενώ τμήματα του νότιου Λιβάνου που ευθυγραμμίζονται με τη Χεζμπολάχ άδειασαν από κατοίκους καθώς η βία αυξανόταν, πολλοί Χριστιανοί στο Αΐν Έμπελ και σε άλλες πόλεις και χωριά μεικτής θρησκείας στην περιοχή έμειναν στη θέση τους.

Αυτό άλλαξε αυτή την εβδομάδα όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία εισβολή του.

Περίπου στις 11 το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ain Ebel, Imad Lallous, άρχισαν να έρχονται κλήσεις στους κατοίκους από τον ισραηλινό στρατό, λέγοντάς τους ότι πρέπει να εκκενώσουν αμέσως και να μην επιστρέψουν μέχρι νεωτέρας.

"Μου είπαν, ως δήμαρχος, πρέπει να ενημερώσω όλους να φύγουν. Αλλά δεν έχουμε καμία σχέση με τις μάχες, δεν έχουμε πολιτικά κόμματα εδώ, ούτε Χεζμπολάχ, τίποτα", είπε ο Λάλους σε τηλεφωνική συνέντευξη την Τετάρτη.
Ώρες αργότερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για περισσότερες από 20 πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένου του Ain Ebel.

Μεγάλο μέρος του νότου του Λιβάνου υπάγεται στην de facto κυριαρχία της Χεζμπολάχ, μιας λιβανέζικης σιιτικής παραστρατιωτικής φατρίας και πολιτικού κόμματος που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, και αυτό κάνει κάθε χωριό και περιοχή στόχο εχθροπραξιών.

Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη στον Λίβανο που αναπτύσσεται ένα νέος είδος πολέμου με ενέδρες και επιθέσεις με τοπική υπεροχή κατά των ισραηλινών δυνάμεων, πολύ διαφορετικό φυσικά από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Tags
Back to top button