Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Έρχεται παγκόσμια πείνα; Μηδενικές σοδειές στα πιο φτωχά μέρη του κόσμου

Οι πλημμύρες και οι ξηρασίες στις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου, έχουν κάνει το έδαφος ακατάλληλο για σοδειές, όπως δηλώνει ο Martin Frick, ο επικεφαλής του World Food Program των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζει πως οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή έχουν φτάσει σε σημείο να έχουν μηδενικές σοδειές, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδηγούν το ήδη βεβαρημένο έδαφος να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργειες. Ως αποτέλεσμα, περιοχές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής, είναι πλέον αποκλειστικά εξαρτημένες από ανθρωπιστική βοήθεια.

Σημειώνει επίσης πως χωρίς να προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε την υποβάθμιση του εδάφους σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πιο πλούσιες χώρες θα αρχίσουν να βλέπουν και αυτές αποτυχημένες σοδειές. Το Global Environment Facility εκτιμά πως το 95% του εδάφους όλου του κόσμου θα υποβαθμιστεί μέχρι το 2050, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως το 40% είναι ήδη υποβαθμισμένο.

Είδος προς εξαφάνιση ο χυμός πορτοκαλιού: Απειλείται από την ξηρασία

Όταν το έδαφος υποβαθμίζεται, η οργανική ύλη που διαθέτει, αρχίζει να πεθαίνει. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να προσφέρει θρεπτικά συστατικά στα φυτά, μειώνοντας την απόδοση των σοδειών και μειώνοντας την ποσότητα άνθρακα που απορροφά από την ατμόσφαιρα. Το έδαφος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγίδα άνθρακα μετά τους ωκεανούς και έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως “κλειδί” για να μειωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι πλημμύρες στο Burundi της ανατολικής Αφρικής έχουν πλήξει το 10% των αγροτικών εκτάσεων, κάνοντάς τες ακατάλληλες για την επόμενη σοδειά. Στο Σουδάν οι σοδειές ήταν 78% κάτω από το μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών λόγω ξηρασίας, ενώ στο Αφγανιστάν οι πλημμύρες κατέστρεψαν 24.000 εκτάρια γης.

Σε έναν κόσμο όπου οι εξαγωγές ρυζιού και σιταριού εξαρτώνται από λίγες μόνο χώρες, ο Frick θεωρεί πως πρέπει να στραφούμε στην εγχώρια παραγωγή. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις πιο φτωχές χώρες για να ανανεώσουν τα εδάφη τους μέσω αναγεννητικών πρακτικών και έφερε ως παράδειγμα ένα πρόγραμμα του WFP στο Νίγηρα.

Το 2015 τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανακοινώσει πως μάς απομένουν μόλις 60 σοδειές πριν το έδαφος υποβαθμιστεί αρκετά για να μην τις υποστηρίζει άλλο.

Tags
Back to top button