Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εργαστηριακό κρέας - Μελέτη: Καινοτομία ή ηθική προκλήση; - Πλεονεκτήματα και διλήμματα της κατανάλωσής του

Η ευλογιά των προβάτων προκαλεί φόβο για ελλείψεις σε γάλα και κρέας - Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους

Το «εργαστηριακό» κρέας έχει γίνει σημαντικό θέμα συζήτησης τόσο στους τομείς της επιστήμης των τροφίμων όσο και της ηθικής. Παράγεται με την καλλιέργεια ζωικών κυττάρων σε ελεγχόμενο περιβάλλον, παρακάμπτοντας την ανάγκη εκτροφής και σφαγής ζώων. Αυτή η καινοτομία ωστόσο προσφέρει πολλά οφέλη, αλλά εγείρει και ηθικά ερωτήματα, σύμφωνα με τι 

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο παράγεται με βάση τα κύτταρα ζώου αφού καλλιεργείται in vitro (σε εργαστήριο ή παρόμοιο περιβάλλον) χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής ιστών. Ο Ολλανδός ερευνητής William van Eelen σκέφτηκε για πρώτη φορά την ιδέα του καλλιεργημένου κρέατος τη δεκαετία του 1950, όταν ήταν αιχμάλωτος πολέμου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το «εργαστηριακό» κρέας έχει γίνει σημαντικό θέμα συζήτησης τόσο στους τομείς της επιστήμης των τροφίμων όσο και της ηθικής. Παράγεται με την καλλιέργεια ζωικών κυττάρων σε ελεγχόμενο περιβάλλον, παρακάμπτοντας την ανάγκη εκτροφής και σφαγής ζώων. Αυτή η καινοτομία προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη, αλλά εγείρει επίσης σημαντικά ηθικά ερωτήματα.

Τα βασικά βήματα παραγωγής εργαστηριακού κρέατος περιλαμβάνουν:

Παραλαβή κυττάρων/Βιοψία: Ένα μικρό δείγμα ζωικών κυττάρων, συνήθως μυϊκών κυττάρων, λαμβάνεται από ένα ζωντανό ζώο (συνήθως μέσω βιοψίας).

Καλλιέργεια κυττάρων: Τα εκχυλισμένα κύτταρα τοποθετούνται στη συνέχεια σε μέσο καλλιέργειας που παρέχει θρεπτικά συστατικά, αυξητικούς παράγοντες και άλλες συνθήκες απαραίτητες για την κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη.

Σχηματισμός ιστού: Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και διαφοροποιούνται σε μυϊκό ιστό, ο οποίος, όταν συλλέγεται, σχηματίζει το προϊόν του ονομαζόμενου κρέατος. Φυσικά αυτό πραγματοποιείται μέσω ενός συνδυασμού ακριβούς ελέγχου θερμοκρασίας, παροχής οξυγόνου και συμπληρωμάτων θρεπτικών συστατικών, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και διαφοροποιούνται, σχηματίζοντας μυϊκές ίνες που τελικά μοιάζουν με την υφή και τη σύνθεση του συμβατικού κρέατος.

Παραλαβή κυτταροδιαφοροποιημένου ιστού: Ο ιστός στη συνέχεια επεξεργάζεται και προετοιμάζεται για κατανάλωση, απαιτώντας συχνά κάποια πρόσθετα βήματα για να μιμηθεί την υφή και τη γεύση του παραδοσιακού κρέατος. Για να διευκολυνθεί ο σχηματισμός σύνθετων τρισδιάστατων δομών του κρέατος, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές δόμησης, όπως βιοδιασπώμενα ικριώματα ή τρισδιάστατη εκτύπωση . Αυτές οι μέθοδοι παρέχουν δομική υποστήριξη στα αναπτυσσόμενα κύτταρα και ιστούς μιμούμενοι τον φυσικό σχηματισμό ιστών για τη δημιουργία ενός προϊόντος κρέατος με επιθυμητή σύνθεση και υφή.

Ηθικά πλεονεκτήματα του εργαστηριακού κρέατος

1. Μείωση της ταλαιπωρίας των ζώων: Η παραδοσιακή παραγωγή κρέατος απαιτεί τη σφαγή των ζώων, συχνά υπό συνθήκες που κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι σκληρές ή απάνθρωπες. Ωστόσο, το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο μπορεί να παραχθεί χωρίς την ανάγκη εκτροφής και θανάτωσης ζώων. Αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων στη βιομηχανία τροφίμων.

2. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Το περιβαλλοντικό τίμημα της κτηνοτροφίας είναι σημαντικό, συμβάλλοντας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην υποβάθμιση της γης, στη χρήση νερού και στην απώλεια βιοποικιλότητας. Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει αυτό το περιβαλλοντικό κόστος, προσφέροντας μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή παραγωγή κρέατος.

3. Ασφάλεια τροφίμων: Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση των προκλήσεων της σίτισης ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Με τη δημιουργία κρέατος χωρίς την ανάγκη για κτηνοτροφία μεγάλης κλίμακας, μπορεί να παρέχει έναν πιο αποτελεσματικό και επεκτάσιμο τρόπο παραγωγής τροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες.

4. Αντιβιοτικά και μείωση ορμονών: -Η βιομηχανική κτηνοτροφία συχνά περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών και αυξητικών ορμονών, οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους. Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα μπορούσε να παραχθεί χωρίς τη χρήση αυτών των ουσιών, οδηγώντας δυνητικά σε πιο υγιεινά προϊόντα διατροφής.

 

Tags
Back to top button