Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Ερευνητές αποκαλύπτουν: Η πείνα μας κάνει πιο έξυπνους!

Όταν είστε λίγο πεινασμένοι, πώς αισθάνεστε; Έξυπνοι και έτοιμοι να κατακτήσετε τον κόσμο ή απλώς έχετε μια εμμονή με το φαγητό; Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η περιστασιακή νηστεία μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του εγκεφάλου και αυτό πιθανότατα οφείλεται στην “ορμόνη της πείνας”.

Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται κυρίως στο στομάχι και στέλενι μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είστε πεινασμένοι. Οι ερευνητές πιστεύουν γενικά ότι τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας, όταν είστε πεινασμένοι, και συνήθως πέφτουν αρκετές ώρες μετά το φαγητό.

Αλλά ο Jeffrey Davies, αναπληρωτής καθηγητής μοριακής νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Swansea του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει ότι η γκρελίνη κάνει πολλά περισσότερα από το να στέλνει σήματα πείνας στον εγκέφαλο.

Ο Davies έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες σχετικά με τη δύναμη της γκρελίνης σημειώνοντας ότι η ορμόνη αυτή μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων και να βελτιώνει τη μνήμη. Το έργο της ομάδας του παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Βρετανική Ένωση Νευροεπιστημών.

Η έρευνα έγινε σε ποντίκια που λάμβαναν το 70% της τροφής από αυτήν που κανονικά έτρωγαν για χρονικό διάστημα 14 ημερών, αναπτύσσοντας περισσότερους νευρώνες στο τμήμα του εγκεφάλου που είναι γνωστό ως κέντρο μάθησης και μνήμης. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται νευρογένεση, συμβαδίζει με τη βελτίωση των επιδόσεων σε μακροχρόνιες δοκιμές μνήμης.

“Το μήνυμα ότι ο ήπιος περιορισμός των θερμίδων είναι επωφελής για την υγεία υποστηρίζεται από σαφή στοιχεία”, λέει. “Για τον γενικό πληθυσμό αυτό είναι κάτι που μπορούν να εισαγάγουν οι περισσότεροι άνθρωποι στη ζωή τους, όπως κάνουν, για παράδειγμα, με την αύξηση της σωματικής άσκησης”, αναφέρει ο επιστήμονας.

Tags
Back to top button