Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα του ΠΟΥ παρουσιάζει ότι οι καισαρικές είναι πιο συχνές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής σε σχέση με της Αφρικής

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι γέννες με καισαρική τομή είναι πολύ σπάνιες σε κάποιες χώρες, κυρίως στην Αφρική, και πολύ συχνές σε άλλες, όπως στη Λατινική Αμερική.

Η έκθεση αυτή, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ, διενεργήθηκε σε 72 χώρες, με εξαίρεση τις πιο πλούσιες του κόσμου, την περίοδο 2010-2014.

«Παρατηρήθηκαν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των χωρών, με τα εθνικά ποσοστά καισαρικών να κυμαίνονται από το 0,6% στο Νότιο Σουδάν και να φτάνουν το 58,9% στη Δομινικανή Δημοκρατία», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. 

Στην υποσαχάρια Αφρική οι καισαρικές είναι πολύ σπάνιες, όπως για παράδειγμα στο Τσαντ, που αντιστοιχούν στο 1,5% των γεννήσεων, τη Μπουρκίνα Φάσο (2,1%), την Ακτή Ελεφαντοστού (3,1%) ή στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (5,5%).

Αντίθετα είναι πολύ συνηθισμένες στην Αίγυπτο (55,5%), την Αργεντινή (43,1%) και την Κολομβία (36,9%).

Σε παγκόσμιο επίπεδο όσο πιο φτωχές είναι οι γυναίκες τόσο πιο συχνές είναι οι φυσιολογικές γέννες. Οι καισαρικές είναι πιο διαδεδομένες «στις πιο πλούσιες υπο-ομάδες, κάτι που υποδεικνύει ότι συχνά γίνεται κατάχρηση».

Σε πολλές χώρες οι κοινωνικές ανισότητες έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τύπο γέννας. Στη Δομινικανή Δημοκρατία για παράδειγμα το 81% του 20% των πιο πλούσιων γυναικών γεννούν με καισαρική. Το ίδιο ποσοστό πέφτει στο 41% για το 20% των πιο φτωχών γυναικών.

Οι αιτίες για τη διαφορά αυτή είναι «περίπλοκες», σύμφωνα με τους συντάκτες.

Στις περιπτώσεις που οι καισαρικές είναι πολύ σπάνιες φαίνεται να οφείλεται «σε έλλειψη ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και υγειονομικών υποδομών, στο κόστος της γέννας ή σε πολιτισμικές πεποιθήσεις που αφορούν την αξία και τους κινδύνους μιας καισαρικής».

Στις περιπτώσεις που είναι πολύ συχνές, οι συντάκτες αναφέρουν πολλούς λόγους, από τον φόβο για τον πόνο, θέματα κοινωνικού στάτους, ή ακόμη τον φόβο νομικών προσφυγών εναντίον των γιατρών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα κανονικό ποσοστό καισαρικών, από ιατρική άποψη, κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15%.
 

Tags
Back to top button